Etimesgut Zırhlı Birlikler Davası - Son Dakika
Güncel

Etimesgut Zırhlı Birlikler Davası

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Etimesgut Zırhlı Birlikler Okul ve Eğitim Tümen Komutanlığı personelinin katıldığı eylemlere ilişkin haklarında dava açılan 52 kişinin yargılanmasına devam edildi.

04.10.2017 21:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Etimesgut Zırhlı Birlikler Okul ve Eğitim Tümen Komutanlığı personelinin katıldığı eylemlere ilişkin haklarında dava açılan 52 kişinin yargılanmasına devam edildi.

Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Cezaevi Kampüsü'nde görülen duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar, avukatları ile bazı müştekiler katıldı.

Tutuksuz sanık Yüzbaşı Levent Doğan, savunmasında kendisine isnat edilen suçları kabul etmediğini belirterek, FETÖ ile bir bağının bulunmadığını söyledi. 15 Temmuz'da üsteğmen rütbesinde olduğunu ve mesai bitiminde evine gittiğini, 22.30 sıralarında uçak ve helikopter seslerini duymaya başladığını belirten Doğan, televizyonda ise tankların boğaz köprüsüne çıktığına yönelik haberleri gördüğünü ifade etti.

Bu sırada tabur nöbetçi subayı Fatih Mehmet Kılıç'ı arayıp ne olduğunu sorduğunu, onun da Jandarma Genel Komutanlığı ve Genelkurmay Başkanlığına saldırı gerçekleştiği ve şehitler bulunduğunu, tabur komutanının herkesin mesaiye gelmesini emrettiğini söylediğini dile getiren Doğan, bunun üzerine 00.15 gibi birliğe gittiğini söyledi.

Doğan, "Garaja geldiğimde tankların ve araçların terör saldırısı var diye cephaneliğe yönlendirildiğini öğrendim. Bizim bölükten de 4 tankın olmadığını farkettim." dedi.

Bu sırada ablasının kendisini arayarak, "İnsanlar, tanklara çıkıyor, tanklar insanların üzerine sürülüyor." dediğini, haberlerden de kalkışma ifadelerini duyduğunu anlatan Doğan, bu dakikadan sonra tek düşüncesinin tankların çıkmaması olduğunu öne sürdü.

Doğan, ortalığın karışık olduğunu, Yarbay Fatih Çubukçu'nun terör saldırısı gerçekleştiğini ve şehitler bulunduğunu söyleyip emirler verdiğini, kendisinin ise olayın aslının böyle olmadığını anlatmaya çalıştığını iddia ederek, verdiği emirleri yerine getirmediğini söyledi.

"Terör saldırısı var." denilerek, iki tankın çıktığını öğrendiğini ifade eden Doğan, nizamiye bölgesine gittiğinde çıkan tankların geri döndüğünü gördüğünü dile getirdi.

Doğan, nizamiyede çıkış bekleyen tankların da çıkmadığını belirterek, ismini sonradan öğrendiği Albay İsa Sancaklı'nın tankların niye çıkmadığını sert bir şekilde sorduğunu söyledi. Doğan, "Ben de ona niye çıkacağımı, olayın farklı olduğunu, bir uzman çavuşun yaralandığını, üsteğmenin insanlar tarafından alındığını ve linç edildiğini söylememe rağmen ısrarla 'çıkacaksın üsteğmenim' diye bağırıyordu. Fatih Çubukçu da nizamiyeye gelmişti. O da bize çıkmamız gerektiği emrini veriyordu. Ona da 'Niye çıkalım insanlar yanlış anlamış. Olaylar farklı.' dememe rağmen 'Emir geldi, çıkacaksın.' diye bağırıyordu." ifadesini kullandı.

Albay Sancaklı'nın 02.10-02.30 civarında tekrar gelip Koray Korkmaz ile kendisini nizamiyeye götürdüğünü ve duyulacak şekilde telefonda Binbaşı Semih diye biriyle "durum ne" diye konuştuğunu, onun da "Kara Kuvvetleri Komutanının emri, tanklar ateş ede ede çıksın." dediğini öne süren Doğan, emniyete aldığı tankların yanına dönerken, yanlarındaki Binbaşı İsmail Suvay'ın Sancaklı'ya "Bu çocuklar sizi tanımıyor, çıkmayacaklar." dediğini savundu.

Doğan, "Kanunlara aykırı verilen emirleri uygulamadım. Tankların dışarı çıkışını engelledik. 'Çıkmıyorum' dedim. Tank mürettebatına, 'tankların anahtarını alın, tankları bozun, arkalara geçin benim emrimi bekleyin.' dedim." diye konuştu.

Verilen emri yerine getirmeyerek, bölgeden ayrıldığını iddia eden Doğan, "Bana Güneydoğu'da kolordu komutanı emri olmadan teröriste attırmadılar burada millete tank topumu attıracaklar?" deyip emri uygulamadığını savundu.

Terör saldırısı olduğu gerekçesiyle bir personeli mesaiye çağırdığı için suçlandığını belirten Doğan, olağanüstü durumlarda bunun mesleğin gereği olduğunu söyledi.

Doğan, beraatini istedi.

Kursiyer teğmenler de savunma yaptı

Sanık eski kursiyer Teğmen Abdulkadir Çiçek de savunmasında, iddianamedeki suçlamaları kabul etmediğini belirtti.

FETÖ ile bir bağının bulunmadığını savunan Çiçek, 15 Temmuz'da mesai bitimi 18.00 gibi evine gittiğini, bir süre sonra Binbaşı Özkan Gürkol'un arayıp bir restoranda yemek yiyeceklerini söyleyerek gelmesini istediğini anlattı.

Çiçek, 21.00 civarında restorana gittiğinde bir kursiyer ile oturduğunu, bekledikleri sırada aracıyla gelen Gürkol'un yemeğin iptal olduğunu, terör saldırısı nedeniyle alarm verildiğini ve acilen kışlaya geçmeleri gerektiğini belirttiğini öne sürdü. Birliğe gittiklerinde tabur komutanı Fatih Çubukçu da yanındayken Binbaşı Gürkol'un emriyle kendisi ve başka birkaç kursiyer teğmenin tümen karargah binasının güvenliğini almaları için gönderildiğini anlatan Çiçek, buradayken Tuğgeneral Ahmet Bican Kırker ile nizamiye bölgesine gittiklerini söyledi.

Nizamiye bölgesinde toplanan vatandaşların tabancayla ateş ederek, girişe yönelmeleri üzerine askerlere havaya atış emri verildiğini duyduğunu söyleyen Çiçek, 5-6 saniyelik olayın ardından geri giden grubun "En büyük asker bizim asker" şeklinde slogan attığını bildirdi.

Çiçek, daha sonra tümen karargahına döndüklerini, darbe girişiminden de sabaha doğru gün ağarmadan haberdar olduğunu, sabah da Albay Sefa Alkan'ın "Teslim olun" diye bağırmasının ardından silahlarını bırakıp teslim olduklarını söyledi.

Çiçek, darbe girişimine katılmadığını savunarak tahliyesini istedi.

"Gece biraz sıcak geçecek"

Sanık eski kursiyer Teğmen Resul Doğan da FETÖ ile bir bağının bulunmadığını öne sürerek, 15 Temmuz'da teğmenlerin bulunduğu whatsaap grubuna gönderilen "acilen birliğe katılın" mesajları üzerine 22.00 gibi kışlaya gittiğini belirtti.

Eğitim kıyafetini giydikten sonra bölük binası önüne indiğini ifade eden Doğan, "Subay temel kurs bölüğünün önünden geçen Türker Bilgetürk Albayımızı gördük. Yanına gittik. 'Neler oluyor komutanım?' diye sorduk. Kendisi bizlere, 'Arkadaşlar, gece biraz sıcak geçecek.' dedi." diye konuştu.

Doğan, Bilgetürk'ün ayrıldığını ve kısa süre sonra bölük komutanı Özkan Gürkol'un tabur komutanı Fatih Çubukçu ile gelip Genelkurmay Başkanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığına terör saldırısı olduğu, şehitler bulunduğunu belirttiğini anlattı. Doğan, Gürkol'un buraya da saldırı olabileceğini söyleyip kendisini ve üç kursiyer teğmeni daha tümen karargah binasının güvenliği için görevlendirdiğini bildirdi.

Nizamiyede havaya ateş açılması olayının ardından tümen karargah binasında beklediklerini iddia eden Doğan, sabah saatlerinde de teslim olduklarını bildirdi.

Doğan, silah kullanmadığını ve bir suça karışmadığını ileri sürerek, tahliye talebinde bulundu.

Duruşmada, sanık eski kursiyer teğmenler Yavuz Ali Üçler ve Fethi Göçer de savunma yaptı.

Duruşmaya yarın devam edilecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Etimesgut Zırhlı Birlikler Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Yozgat Valisi: Depremden etkilenen köylerde 8 cami, 147 ev ve 14 ahır hasar gördü
    16:14 Yozgat Valisi: Depremden etkilenen köylerde 8 cami, 147 ev ve 14 ahır hasar gördü

    Yozgat Valisi Mehmet Ali Özkan, Tokat'ın Sulusaray ilçesi merkezli dünkü depremden etkilenen Kadışehri, Çekerek, Aydıncık ve Akdağmadeni ilçelerine bağlı köylerde 8 cami, 147 ev ve 14 ahırın hasar gördüğünü söyledi. AFAD ekipleri, vatandaşlara çadır, battaniye ve yemek dağıttı. Vali Özkan, depremden etkilenen vatandaşlara geçmiş olsun dileğinde bulunarak, altyapıda herhangi bir arıza olmadığını belirtti.

  • Malatya'da endemik bitki Beydağı Tabiat Parkı'na dikildi
    16:14 Malatya'da endemik bitki Beydağı Tabiat Parkı'na dikildi

    Malatya'nın Pütürge ilçesinde doğal alanı bulunan Peşmen Nevruzu endemik bitkisi, Beydağı Tabiat Parkı'na dikildi. Vali Ersin Yazıcı'nın eşi Hanife Yazıcı, Şehit Murat Doğru İlkokulu öğrencileriyle düzenlenen etkinliğe katıldı. Etkinlik, çocukların doğa sevgisini ve çevre bilincini geliştirmeyi amaçlıyor.

  • Trabzon'da 'Alo 199' Çağrı Merkezi Kapatılma Kararına Tepki
    16:11 Trabzon'da 'Alo 199' Çağrı Merkezi Kapatılma Kararına Tepki

    Trabzon'da Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri bünyesinde faaliyet gösteren 'Alo 199' çağrı merkezinin kapatılma kararı, çalışanlar tarafından protesto edildi. Çalışanlar, kararın Trabzon'un ekonomisine zarar vereceğini ve 350 kişinin işsiz kalacağını belirterek tepki gösterdi.

  • Pakistan Cumhurbaşkanı Zardari, Çin ile İşbirliği Kararlılığını Sürdürüyor
    16:10 Pakistan Cumhurbaşkanı Zardari, Çin ile İşbirliği Kararlılığını Sürdürüyor

    Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zardari, ülkesinin barış, bağlanabilirlik, refah ve istikrarın korunması gibi müşterek hedefleri ilerletmek üzere Çin ile işbirliği yapma kararlılığını sürdürdüğünü belirtti. Zardari, zor zamanlarda çeşitli alanlarda Pakistan'a verdikleri sarsılmaz destekten ötürü Çin halkına ve liderliğine şükranlarını iletti. Ayrıca Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru (CPEC) projesini tamamlama kararlılığını bir kez daha dile getiren Zardari, düşman unsurların bu projeyi tehlikeye atmasına veya iki ulus arasındaki güçlü bağı zedelemesine izin vermeyeceklerini vurguladı.

  • İnebolu Belediyesi, borçları gösteren afişi binaya astı
    16:10 İnebolu Belediyesi, borçları gösteren afişi binaya astı

    İnebolu Belediye Başkanı Engin Uzuner, belediyenin önceki döneminden kalan borçların listesini gösteren afişi belediye binası duvarına astırdı. Afişte 45 milyon 927 bin 762 TL borç olduğu belirtildi.

  • Erzurum Büyükşehir Belediye Meclisi Yeni Döneme Başladı
    16:10 Erzurum Büyükşehir Belediye Meclisi Yeni Döneme Başladı

    Erzurum Büyükşehir Belediye Meclisi, mahalli idareler seçimleri sonrası yeni dönemdeki ilk toplantısını gerçekleştirdi. Meclis başkanlık divanı, encümen üyeliği ve diğer ihtisas komisyonlarının seçimleri yapıldı. Başkan Mehmet Sekmen, Erzurum'un gelişiminden ve başarılarından bahsederek, yeni dönemde daha verimli projelerin hayata geçeceğini belirtti.

  • Söğüt'te Kaçak Tütün Operasyonunda 23 Bin 620 Dolu Makaron Ele Geçirildi
    16:09 Söğüt'te Kaçak Tütün Operasyonunda 23 Bin 620 Dolu Makaron Ele Geçirildi

    Bilecik'in Söğüt ilçesinde yapılan kaçak tütün operasyonunda, 4 iş yerinde yapılan baskınlarda 23 bin 620 dolu makaron, 5 bin adet bandrolsüz boş makaron, 13 adet elektronik sigara ve 30 adet elektronik sigara likiti bulundu. Operasyon sonucunda 5 şüpheli hakkında işlem yapıldı.

  • KTÜ Matematik Bölümü FEDEK tarafından akredite edildi
    16:09 KTÜ Matematik Bölümü FEDEK tarafından akredite edildi

    Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, Fen Fakültesi Matematik Bölümü Lisans Programı'nın, Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih, Coğrafya Fakülteleri Öğretim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (FEDEK) tarafından 3 yıl 5 ay süreyle akredite edildiğini bildirdi. Prof. Dr. Çuvalcı, Matematik Bölümünün FEDEK tarafından akredite edilmesinin gurur ve mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Akreditasyonla Matematik Bölümünün kalitesi ve başarısının onayladığının altını çizen Çuvalcı, akademisyenlere teşekkür ederek, akreditasyonların öğrencilere ve bölümlere hayırlı olmasını diledi. Çuvalcı, Matematik Bölümünün sadece akademik mükemmelliği değil, öğrencilerin bireysel gelişimini ve başarısını da hedeflediğini vurguladı ve bu akreditasyonun doğru yolda olduklarını gösterdiğini ifade etti.

  • Niğde Valiliği Merkez İlçe Köylere Hizmet Götürme Birliği'nin 2024 Yılı Olağan Toplantısı Gerçekleştirildi
    16:08 Niğde Valiliği Merkez İlçe Köylere Hizmet Götürme Birliği'nin 2024 Yılı Olağan Toplantısı Gerçekleştirildi

    Niğde Valiliği Merkez İlçe Köylere Hizmet Götürme Birliği'nin 2024 Yılı Olağan Toplantısı, Vali Yardımcısı Resul Özdemir başkanlığında yapıldı. Toplantıda, encümen üyeleri seçildi ve birliğin faaliyetleri değerlendirildi.


Advertisement