Eurovision hangi dil? - Son Dakika
Magazin

Eurovision hangi dil?

Eurovision hangi dil?

90'lardan beri Eurovision'da tercihler İngilizce'den yana. İşte Türkiye'nin Eurovision tarihinde Türkçe ve İngilizce performansı:

02.03.2012 10:48  Güncelleme: 13:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

1956'dan beri düzenlenen, dünyanın en ünlü ve en uzun soluklu müzik yarışması Eurovision, bu yıl Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de 56'ncı kez düzenlenecek.

Türkiye bu yıl yarışmaya genç müzisyen Can Bonomo'nun "Love Me Back" şarkısıyla katılıyor. Bonomo ve şarkısı, geleneksel hale gelen Eurovision tartışmalarını da başlattı. Ancak Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) milletvekili Sırrı Sakık'ın sözleri, tartışmaya yeni bir boyut getirdi. Bundan sonraki yıllarda yarışmaya Kürt bir müzisyenin ve Kürtçe beste gönderilmesinin iyi bir fikir olacağını savunan Sakık, bu yolla dünyaya da barış mesajı verilebileceğini söyledi. Böylece "Türkçe mi İngilizce mi" tartışmalarına şimdi de "Kürtçe mi" katıldı.

Öte yandan Bulgaristan'dan gelen bir haber de olaya farklı bir boyut kattı. Halkın SMS oylarıyla seçilen "Love Unlimited" adlı şarkının nakaratında Türkçe olarak "Seni seviyorum" deniyor.

90'LARLA BAŞLADI

Başta Avrupa ülkelerinin kendi müzik kültürlerini temsil platformu olarak görülen Eurovision'a, 90'larla beraber İngilizce hakimiyeti geldi. Bu tarihten sonra yarışma birincileri, çoğunlukla ana dili İngilizce olmayan ülkelerin İngilizce şarkılarıydı. İsveç, Norveç, İsrail, Danimarka, Estonya ve Letonya gibi ülkeler, birinciliklerini İngilizce şarkıyla aldı.

Yarışmaya 1975'ten beri katılan Türkiye, henüz bu İngilizce furyasına kapılmadan önce, 1997'de o tarihe kadarki en büyük başarısını elde etti. Şebnem Paker'in Tükçe seslendirdiği "Dinle", o yıl Türkiye'ye üçüncülük getirdi.

Bu motivasyonla yoluna devam eden Türkiye, 2003'te Sertab Erener, koreografi, İngilizce beste ve geleneksel tınılar gibi unsurları bir araya getirerek zirveye yerleşti. "Every Way That I Can", Türkiye'ye birincilik getirdi.

3 KEZ DÖRDÜNCÜ, BİR KEZ DE İKİNCİ OLDUK

Bu başarı, sonraki yıllarda İngilizce şarkıları cesaretlendirdi. 2004'te Athena "For Real", 2007'de Kenan Doğulu "Shake It Up Şekerim", 2009'da Hadise "Düm Tek Tek", 2010'da Manga "We Could Be The Same" ve 2011'de Yüksek Sadakat "Live It Up" ile gitti Eurovision'a.

İngilizce şarkılar Athena, Kenan Doğulu ve Hadise'ye 4'üncülük getirirken Manga, Sertab Erener'den sonraki en yüksek başarıyı göstererek ikinci oldu.

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Magazin Eurovision hangi dil? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement