İnanlar İnşaat'ın İflası, Projelerden Daire Alanları Borç İçinde Bıraktı - Son Dakika
Ekonomi

İnanlar İnşaat'ın İflası, Projelerden Daire Alanları Borç İçinde Bıraktı

İnanlar İnşaat'ın iflası, daire alanları milyonlarca liralık borç içinde bıraktı. Daireleri üzerine almak isteyenler, şirketin konut kredisi yerine proje kredisi kullandırmasıyla yıllarca sürecek bir davayla karşı karşıya kaldı.

19.04.2018 08:58  Güncelleme: 09:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dumankaya ve Fi Yapı'da maketten ev alanlar farklı sorunlarla boğuşurken İnanlar İnşaat'tan ev alanlar ise kredi oyunu ile karşı karşıya kaldı. Evlerini teslim alan, hatta evlerde oturan malikler tapularını üzerlerine almak için harekete geçince, şirketin borç yüküyle karşılaştılar. Malikler, şirketin mortgage yani konut kredisi yerine 'proje kredisi' kullandırmasında bundan dolayı tapularını almak için 510 milyon liralık borcun çözülmesi süreciyle uğraşacaklar. 12 projede sayıları 870 bulduğu ifade edilen mağdurlar dün itibariyle mahkemeye giderek dava açtılar. Ancak sürecin çözümünün en az 3-4 yıl bulması bekleniyor.

"1,5 YIL GEÇMESİNE RAĞMEN TAPULAR VERİLMEDİ"

Mağdurların avukatlığını üstlenen Gürhan Ünlü, İnanlar'ın Teras Tema, Teras Plus, Teras Hayat ve Teras Çekmeköy projesindeki mağdurların avukatı olarak İstanbul Mahkemesi'nde dava açtıklarını söyledi. İnsanların şirkete çok güvenerek banka kredisi ya da şirketin verdiği ödeme sistemiyle projeden taşınmaz aldığını, bu nedenle gidip tapuya bakmayı düşünmediklerini aktaran Ünlü, "Burada bankalar garantör olarak İnanları baz alıp, konut alanlara konut kredisi yerine proje kredisi kullandırıyor. Kimi projelerde teslimin üzerinde 1-1,5 yıl geçmesine rağmen tapular verilmedi. İnsanlar aradıklarında ise iskan problemi var, konu çözülür çözülmez tapular verilecek söylemleriyle oyaladılar. Bu konuda pek çok yazışma ve ihtar bilgisi, verilen cevaplar var" iddiasında bulundu.

BİTEN PROJEYE İPOTEKLİ KREDİ ALINDI

Avukat Gürhan Ünlü, şirketin biten proje üzerinden ipotekli kredi aldığını da dile getirdi. Bunu Teras Hayat projesinde yer alan 90 adet villadan 89'unda yapıldığını savunan Avukat Ünlü, "Sadece 1 villa üzerinden yüksek miktarda kredi çekilmemiş. Onun da Serdar İnan'ın eski avukatının villası olduğu için muaf tutulduğunu düşünüyoruz" diye konuştu. Şirketin bitmiş bir daireyi satıp onun parasını değerlendirmek yerine kredi faizini göze alarak bankadan bitmiş proje üzerinden kredi kredi verildiğini aktaran Ünlü şöyle konuştu: "Sonuçta yapıp satan bir inşaat şirket var. Burada bankalar araştırma yapsaydı kredi vermezlerdi. Çünkü bunların satılmış projeler olduğunu göreceklerdi."

510 MİLYON LİRALIK BORÇ YÜKÜ GÖRÜNÜYOR

Ünlü, proje kredilerinden dolayı konut alanlara 510 milyon liralık bir borç yükü göründüğünü kaydetti. Gürhan Ünlü, Tüketici Kanunu'ndan faydalanarak şimdi tapu iptal tescil davası açtıklarını, İnanlar üzerindeki tapunun kaldırılarak malikler adına tescilinin yapılarak tedbir kararının alınmasını ve haksız ipoteklerin kaldırılmasını istediklerini kaydederek "Tüketici Kanunun bunu mümkün kılıyor. Ancak bu yükün kaldırılması ve tapu tescili süreci 3-4 yılı bulacak gibi duruyor" dedi.

İKİ BANKA ÇÖZÜM İÇİN HAREKETE GEÇTİ

Avukat Gürhan Ünlü, Serdar İnan'ın ve şirketin üst düzey yöneticilerinin yurtdışına gittiğini ve yaptığı açıklamada konkordato sürecini başlattığını söyleyerek, "Bu yapılandırmadan biraz farklı olarak mevcut mal varlığının borcunu karşılayamayacağını düşündüğü zaman bunun belli bir kısmını ödeyerek insanlarla uzlaşmayı kapsıyor. Açıklamalarında mal varlığım fazla demişti, ancak kendi mal varlığı dediği gerçekten kendi mal varlığı mı? yoksa satışını yaptığı halde insanlara tapusunu vermediği projeleri de kendi mal varlığı olarak görüyor mu? Bunu bilmiyoruz" dedi. Edinilen bilgilere göre projeye 6 banka kredi verdi. Tapular farklı bankalarda teminat olarak kullanılırken, 2 bankanın harekete geçtiği kaydedildi. (Dünya)

İnanlar İnşaat\'ın İflası, Projelerden Daire Alanları Borç İçinde Bıraktı

Son Dakika Ekonomi İnanlar İnşaat'ın İflası, Projelerden Daire Alanları Borç İçinde Bıraktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti
    05:34 Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti

    Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne tahsis ettiği 5 arazözün Makine ve İkmal Şube Müdürlüğünce teslim alındığını bildirdi. 2024 model ve 4 ton sutaşıma kapasitesine sahip olan arazözler, orman yangınlarına daha hızlı ve etkili müdahale edebilmek amacıyla ekipler tarafından kullanılacak. Arazözlerin teslim alınması programında Bölge Müdürü Erdal Dingil, Makine ve İkmal Şube Müdürü Tuncay Yakın, Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Ahmet Yavuz Helvacı ve Kütahya Orman İşletme Müdürü Mustafa Doğan gibi yetkililer hazır bulundu. Bölge Müdürü Erdal Dingil, arazözlerin bölgedeki orman yangınlarında güçlerine güç katacağını belirterek, arazözlerin bir an önce İşletme Müdürlüklerine dağıtılması talimatı verdi.

  • Bakan Göktaş:
    00:52 Bakan Göktaş: "Son 22 yılda kadın istihdamını yüzde 25,3'ten yüzde 31,4'e çıkardık"

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Bursa'da yaptığı ziyaretlerde kadın istihdamının arttırılması ve kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi konularında yeni çalışmalar başlattıklarını açıkladı. Bakan Göktaş, son 22 yılda kadın istihdamının yüzde 25,3'ten yüzde 31,4'e çıktığını belirtti ve kadınların iş gücüne katılım oranlarının artırılması hedefiyle çalışmaların devam edeceğini vurguladı.

  • Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Bursa'da ziyaretlerde bulundu
    00:48 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Bursa'da ziyaretlerde bulundu

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Bursa'ya yaptığı ziyaretlerde şehit yakınları, gaziler ve kadın kooperatifleri temsilcileri ile bir araya geldi. Bakan Göktaş, kadın istihdamının arttırılması ve kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi için çalışmaların devam ettiğini belirtti.

  • Cevdet Yılmaz:
    00:03 Cevdet Yılmaz: "Yerel Seçimler Vesilesiyle Makro Politikalarımız Konusunda Yapılan Tartışmalar, Spekülatif Birtakım Söylemlerden İbaret"

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Yerel seçimler vesilesiyle bazı tartışmalar yaşandığını görüyoruz. Bunların hiçbir zemine sahip olmadığını ifade etmek isterim. Yerel seçimler, makro politikaların değişme ihtimali olan seçimler değil. Yerel seçimler, yerel seçimlerdir. Genel seçimlerle Meclis, hükümet belirlenir. Ulusal düzeyde politikalar belirlenir. Yerel seçimler ise şehrimizin yönetimiyle, yerel hizmetlerle ilgili seçimlerdir. Yerel seçimler vesilesiyle makro politikalarımız konusunda yapılan tartışmaların hiçbir zemine sahip olmadığını, spekülatif birtakım söylemlerden ibaret olduğunu ifade etmek isterim” dedi.

  • Cevdet Yılmaz: Enflasyonla mücadelede planımızı yapmış durumdayız
    23:45 Cevdet Yılmaz: Enflasyonla mücadelede planımızı yapmış durumdayız

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, enflasyon verilerine ilişkin yaptığı açıklamada, 2025 yılı için yüzde 15'ler civarında bir enflasyon öngördüklerini, 2026 için ise tek haneli enflasyona dönüşü öngördüklerini belirtti. Yılmaz, ayrıca küresel ekonomide toparlanmanın yavaş ve düzensiz de olsa sürdüğünü ifade etti ve enflasyonla mücadele, mali disiplin, cari açığın azaltılması gibi konularda çalışmalar yaptıklarını söyledi.

  • Ticaret Bakanı: Menemen Serbest Bölgesi'nin kurulma çalışmaları tamamlandı
    23:20 Ticaret Bakanı: Menemen Serbest Bölgesi'nin kurulma çalışmaları tamamlandı

    Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Menemen Serbest Bölgesi'nin kurulma çalışmalarının tamamlandığını ve Cumhurbaşkanlığına sevk edileceğini açıkladı. Bakan Bolat ayrıca, Batı Anadolu Serbest Bölgesi için 2 milyar dolarlık yatırım yapılacağını ve 200 fabrikanın kurulacağını belirtti. İzmir'in ticaret, iş, yatırım, finans ve turizm başkenti olması hedeflenirken, İzmir'in ihracat rakamlarının artırılması için çalışmalar yapılacağı ifade edildi.

  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz:
    23:10 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: "Mayıs ayına kadar yıllık enflasyonda ciddi bir gerileme beklemiyoruz"

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Mayıs ayına kadar yıllık enflasyonda ciddi bir gerileme beklemiyoruz" dedi.


Advertisement