"Evde ek iş" tuzağına düşmeyin! Yüzlerce kişi mağdur oldu - Son Dakika
Ekonomi

"Evde ek iş" tuzağına düşmeyin! Yüzlerce kişi mağdur oldu

"Evde ek iş" tuzağına düşmeyin! Yüzlerce kişi mağdur oldu

Evden kendine ek gelir oluşturmak için arayışta olan vatandaş dolandırıcıların hedefi haline geldi. İnternet üzerinden kurdukları siteler ile 'Evde ek iş' vaadinde bulunan dolandırıcılar vatandaştan topladıkları kapora ücretleriyle ortadan kayboluyor.

23.10.2020 19:20  Güncelleme: 08:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çok sayıda kişiyi mağdur eden dolandırıcılık yöntemlerine son zamanlarda bir yenisi daha eklendi.

Evden kendisine ek gelir oluşturmak için arayışta olan vatandaşı 10 dakikada kurulan hazır şablonlu siteler üzerinden tuzağına düşüren dolandırıcılar evde montajı yapılacak ürünler karşılığı aldıkları kaparo ücretleri ile ortadan kayboluyor.

BİRİ KAPANIP DİĞERİ AÇILIYOR

Söz konusu sitelerin birinin deşifre olması halinde ise kapanıp yenisi açılıyor. Benzer mantıkla yüzlerce kişiyi dolandıran sitelerden şikayetler üzerine tespiti yapılanlar; Anatolia Aksesuar, Marmara Bujiteri, Klas Aksesuar ve Stil Aksesuar Anahtarlık olarak öne çıkıyor.

KAPORA ÜCRETİ İSTENİYOR

Yenişafak'ta yer alan habere göre; dolandırıcılar kurdukları sahte firmalara yönelik açılan tek sayfalık internet siteleri üzerinden evde ek iş vaadinde bulunuyor. Siteye girildiğinde ise, anahtarlık ya da toka malzemelerinin Türkiye genelinde montajının yaptırılıp butik, bujiteri, market ve anlaşmalı satıcılara gönderildiği öne sürülürken, bin adetlik anahtar ya da toka seti için vatandaştan 150 ile 200 TL arasında değişen kapora ücreti talep ediliyor.

GÜVEN ALGISI OLUŞTURMAYA ÇALIŞIYORLAR

Vatandaşı tuzağa düşürmek için kurulan sitelerde yer alan ve birbiriyle hemen hemen aynı ifadelerin yer aldığı açıklama metinlerinde, bu ücretin tek defaya mahsus olduğunu ve bin adetlik anahtarlık setinin yapılıp geri yollanmasının ardından anahtarlık ya da toka başına 1 TL olmak üzere kapora ücretiyle 1200 TL'nin geri gönderileceği vurgulanırken, kapora ücretinin alınma nedeni olarak ise; bedava diye yüzlerce kişinin sipariş vererek aldıkları ürünleri kendilerine iade etmemeleri bahanesi öne sürülerek karşı tarafta güven algısı oluşturulmaya çalışılıyor.

WHATSAP ÜZERİNDEN ENGELLİYORLAR

Asıl dolandırıcılık hikayesi ise bu aşamadan sonra başlıyor. Sitede yazılanlara inanıp whatsap numarası üzerinden kendisine yollanan IBAN numarasına 150 ile 200 TL arasında değişen kapora ücretini yollayan vatandaş, taahhüt edilen ürünün gelmesini beklerken gelmek bilmeyen kargo paketi sonrasında bilgi almak için yazıştığı whatsap numarası üzerinden de engellendiğini görünce dolandırıldığını anlıyor.

TÜRKİYE'NİN HER YERİNDEN 200 TL GELİYOR

Söz konusu siteler üzerinden evde ek iş umuduyla kapora ücreti yollayarak dolandırıldığını anlayan çok sayıda kişi karakola ve savcılığa giderek suç duyurusunda da bulunmuş durumda.Şikayet platformlarında bir araya gelen mağdurlardan biri kargo takip numarasını istedikten sonra kendisine cevap yazılmadığını ve engellendiğini belirtirken, parayı havale yaptığı bankanın şubesine gittiğinde ise; kendisine şahısların hesabına Türkiye'nin her yerinden 200 TL halinde onlarca kişiden para geldiğini söylediğini ifade ediyor.

"BİRKAÇ KURUŞ KAZANAYIM DERKEN ELDEKİNDEN OLDUK"

Bir başka mağdur ise; eşinin işlerinin iyi olmadığını bu yüzden de eve destek olmak için arayışta olduğu dönemde internet üzerinden gördüğü reklama tıklayarak karşısına çıkan internet sitesinde yazılanlara inanarak kapora yolladığına vurgu yaparken, birkaç kuruş kazanayım derken elindeki paradan da olduğunu kaydediyor.

Son Dakika Ekonomi 'Evde ek iş' tuzağına düşmeyin! Yüzlerce kişi mağdur oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (5)

  • Bayramcı Bilo Keriz Avcısı: Vay be ben bile böyle keriz görmedim.... 3 7 Yanıtla
  • mustaffa: işsizlik zordur her yılana sarılıyorsun tabi birde Hükümet izin veriyor yoksa nasıl yapacaklar. 1 0 Yanıtla
  • volkan acuner: maalesef bende bu dolandırıcılara kanıp 165 tlyatırdım eşim evde yapıp biraz destek olurum diye düşünmüşdü para yatırdıkdan sonra adama ulaşamadık allah çıkartsın inşallah 0 0 Yanıtla
  • tunç06: DOLANDIRICILIK MESLEK OLDU ... 0 0 Yanıtla
  • Beleş para kazanmak yooook: Oturduğun yerde alnın terlemeden beleş kumar gibi para kazanmak yok internetin başına otur iki tık tık para kazan geçin yok ya yedirilermi insana onun için alnın terleyerek çalışmak en güvenli helal kazançdır kimseler unutmasın yoksa başınnııza çok zararlı işler gelir virüslü insanlarla karşılaşırsanız şaşmayın internetten yapılan her işin büyük sıkıntılar yarattığını aslaaaaaa unutmayın adı üsdünde sanal alem hayal alem gerçek alem helal doğru alem 0 0 Yanıtla
  • Türkiye'de E-ticaretin Büyümesi ve Potansiyeli
    08:31 Türkiye'de E-ticaretin Büyümesi ve Potansiyeli

    Türkiye'de e-ticaretin hızla büyüdüğüne dair veriler, son yıllarda dikkat çekici bir artışı gösteriyor. Pandemi döneminde e-ticaretin ivme kazanması, bu alandaki potansiyelin ne kadar büyük olduğunu gösterdi. Türkiye'de e-ticaretin geçmişe yönelik bir analizi ve gelecekteki potansiyelini SDN Kurucusu Hakkı Alkan, Hepsiburada Ticari Grup Başkanı Ender Özgün ve Pazarlama Grup Direktörü Görkem Dereli ile konuştu.

  • Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti
    05:34 Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti

    Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne tahsis ettiği 5 arazözün Makine ve İkmal Şube Müdürlüğünce teslim alındığını bildirdi. 2024 model ve 4 ton sutaşıma kapasitesine sahip olan arazözler, orman yangınlarına daha hızlı ve etkili müdahale edebilmek amacıyla ekipler tarafından kullanılacak. Arazözlerin teslim alınması programında Bölge Müdürü Erdal Dingil, Makine ve İkmal Şube Müdürü Tuncay Yakın, Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Ahmet Yavuz Helvacı ve Kütahya Orman İşletme Müdürü Mustafa Doğan gibi yetkililer hazır bulundu. Bölge Müdürü Erdal Dingil, arazözlerin bölgedeki orman yangınlarında güçlerine güç katacağını belirterek, arazözlerin bir an önce İşletme Müdürlüklerine dağıtılması talimatı verdi.

  • Bakan Göktaş:
    00:52 Bakan Göktaş: "Son 22 yılda kadın istihdamını yüzde 25,3'ten yüzde 31,4'e çıkardık"

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Bursa'da yaptığı ziyaretlerde kadın istihdamının arttırılması ve kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi konularında yeni çalışmalar başlattıklarını açıkladı. Bakan Göktaş, son 22 yılda kadın istihdamının yüzde 25,3'ten yüzde 31,4'e çıktığını belirtti ve kadınların iş gücüne katılım oranlarının artırılması hedefiyle çalışmaların devam edeceğini vurguladı.

  • Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Bursa'da ziyaretlerde bulundu
    00:48 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Bursa'da ziyaretlerde bulundu

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Bursa'ya yaptığı ziyaretlerde şehit yakınları, gaziler ve kadın kooperatifleri temsilcileri ile bir araya geldi. Bakan Göktaş, kadın istihdamının arttırılması ve kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi için çalışmaların devam ettiğini belirtti.

  • Cevdet Yılmaz:
    00:03 Cevdet Yılmaz: "Yerel Seçimler Vesilesiyle Makro Politikalarımız Konusunda Yapılan Tartışmalar, Spekülatif Birtakım Söylemlerden İbaret"

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Yerel seçimler vesilesiyle bazı tartışmalar yaşandığını görüyoruz. Bunların hiçbir zemine sahip olmadığını ifade etmek isterim. Yerel seçimler, makro politikaların değişme ihtimali olan seçimler değil. Yerel seçimler, yerel seçimlerdir. Genel seçimlerle Meclis, hükümet belirlenir. Ulusal düzeyde politikalar belirlenir. Yerel seçimler ise şehrimizin yönetimiyle, yerel hizmetlerle ilgili seçimlerdir. Yerel seçimler vesilesiyle makro politikalarımız konusunda yapılan tartışmaların hiçbir zemine sahip olmadığını, spekülatif birtakım söylemlerden ibaret olduğunu ifade etmek isterim” dedi.

  • Cevdet Yılmaz: Enflasyonla mücadelede planımızı yapmış durumdayız
    23:45 Cevdet Yılmaz: Enflasyonla mücadelede planımızı yapmış durumdayız

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, enflasyon verilerine ilişkin yaptığı açıklamada, 2025 yılı için yüzde 15'ler civarında bir enflasyon öngördüklerini, 2026 için ise tek haneli enflasyona dönüşü öngördüklerini belirtti. Yılmaz, ayrıca küresel ekonomide toparlanmanın yavaş ve düzensiz de olsa sürdüğünü ifade etti ve enflasyonla mücadele, mali disiplin, cari açığın azaltılması gibi konularda çalışmalar yaptıklarını söyledi.

  • Ticaret Bakanı: Menemen Serbest Bölgesi'nin kurulma çalışmaları tamamlandı
    23:20 Ticaret Bakanı: Menemen Serbest Bölgesi'nin kurulma çalışmaları tamamlandı

    Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Menemen Serbest Bölgesi'nin kurulma çalışmalarının tamamlandığını ve Cumhurbaşkanlığına sevk edileceğini açıkladı. Bakan Bolat ayrıca, Batı Anadolu Serbest Bölgesi için 2 milyar dolarlık yatırım yapılacağını ve 200 fabrikanın kurulacağını belirtti. İzmir'in ticaret, iş, yatırım, finans ve turizm başkenti olması hedeflenirken, İzmir'in ihracat rakamlarının artırılması için çalışmalar yapılacağı ifade edildi.

  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz:
    23:10 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: "Mayıs ayına kadar yıllık enflasyonda ciddi bir gerileme beklemiyoruz"

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Mayıs ayına kadar yıllık enflasyonda ciddi bir gerileme beklemiyoruz" dedi.


Advertisement