"Evde kal" günlerinde sokaklarda tiyatro yapıyorlar - Son Dakika
Güncel

"Evde kal" günlerinde sokaklarda tiyatro yapıyorlar

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu günlerde Tiyatro Külliyen ekibi, Kağıthane sokaklarında tiyatro yapıyor.

18.05.2020 11:32  Güncelleme: 11:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu günlerde Tiyatro Külliyen ekibi, Kağıthane sokaklarında tiyatro yapıyor.

İnsanların evde daha fazla zaman geçirdiği bu süreçte, Tiyatro Külliyen ekibi, kamyonet kasalarını sahneye dönüştürerek 4 kişiden oluşan 3 ayrı ekiple başta çocuklar olmak üzere tüm ilçe halkını eğlendiriyor.

Kamyonet kasalarının üstünde sokak sokak gezen tiyatro oyuncuları, kimi zaman kısıtlamanın olduğu günlerde dahi çalışmak zorunda olan inşaat ve temizlik işçilerine, fırıncılara, sucuları eğlendiriyor. Ekiptekiler, yoldan geçenlere, araç sürücülerine, polislere, zabıtalara, ambulans ekiplerine, kuryelere ve balkonlarından gösterileri izleyenleri de selamlıyor.

"Gezen Tiyatro" adı verilen etkinliklerde tiyatrocular Nasrettin Hoca, Hacivat-Karagöz, Keloğlan, İbiş, meddah ve palyaço karakterlerinde sokaklarda geziyor. Jonglör gösterilerinin de olduğu eğlencelere çocuklar ve aileleri, cam ve balkonlara çıkarak eşlik ediyor.

Kamyonetin kasalarından müzik yayını da yapan ekip, gösterileriyle vatandaşlara keyifli dakikalar yaşatıyor.

"Önce çocukları güldürelim"

Tiyatro Külliyen Genel Sanat Yönetmeni Osman Doğan, AA muhabirine, tiyatroya 2008'de eşi Ayşe Şahinboy Doğan'ın teşvikiyle tüm işlerini bırakarak başladığını anlattı.

İlk yıllarda çocuklar için oyunlar hazırladıklarını belirten Doğan, " 'Önce çocukları güldürelim. Oyunculuk üzerine eğitimler verelim' dedik. Sonrasında yurt içinde ve yurt dışında turneler başladı. Şu anda Türkiye'nin ve dünyanın bir çok kentinde tiyatro oyunları sahneleyen ve Kulis Tiyatro adlı bir dergi çıkaran bir grup haline geldik." diye konuştu.

Doğan, salgın nedeniyle tüm faaliyetlerini durdurduklarını ancak Kağıthane Belediyesi'nin önerisiyle sokakta tiyatro yapmaya başladıklarını ifade ederek, şunları söyledi:

"Kağıthane Belediyemiz sağ olsun, 'açık havada çocuklara yönelik bir tiyatral etkinlik yapalım, bu ramazan onlar bize gelemiyor, biz onlara gidelim' şeklinde böyle bir çalışma yaptı. Bu vesileyle de evden çıktık. Yoksa 2 aydır evde oturuyoruz. Öyle bir şey yapalım ki insanlar evden çıkmasın, aynı zamanda eğlendirelim çocuklarımızı, ramazanı da unutturmayalım diye bir istişare sürece oldu. Bunun sonucunda böyle bir çalışmanın uygun olacağını söylediler. Bizler de bunun üzerine ekibimizi organize ettik. Oyunlarımızı düzenledik. Son günlerde bazen araç üstünde bazen de sokağa inerek, balkondan balkona, camdan cama yaptığımız yarışmalarla ramazan eğlencelerini devam ettirmeye çalışıyoruz."

Doğan, "Sosyal mesafeyi, temizliği biraz oyunların içine serpiştirerek, hem eğlendirelim hem de çocuklara bilinç kazandıralım istedik." dedi.

Özellikle çocukların ilgi gösterdiğini kaydeden Doğan, "Sadece çocuklar değil, yaşlılar, gençler de biz sokağa girdiğimizde bir anda pencerelere doluşuyor, balkonlara çıkıyor. Sevgi gösterileri bizi inanılmaz mutlu ediyor. Ramazan ayındayız, oruç tutuyoruz bu performansı sergilemek gerçekten zor. Onların balkonlardan, pencerelerden verdiği enerji bizi gerçekten bu işe daha çok tutunduruyor. Sıcak da olsa, güneş de olsa yine de devam ediyoruz oyunlarımıza." diye konuştu.

Sosyal medyadan çok olumlu tepkiler aldıklarını, başkalarından da sokaklarında oyun sergilemeleri için davet aldıklarını dile getiren Doğan, sokakta tiyatro yapmanın kendileri açısından da motive edici olduğunu söyledi.

Doğan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Biz tiyatrocular ayın 3'te 2'sini şehir dışında ve yurt dışında geçiren insanlarız. Çok nadir eve uğruyoruz. Bu dönemde iki ayı aşkındır evde oturuyoruz. Bu anlamda belediyelerin bu çalışması bizim için bir soluk oldu. Hem madden ama daha çok manen. Evde hanıma, çocuklara tiyatro yapmaktan onları da bıktırmıştım. Güzel oldu, bu enerjimizi çocuklara böylelikle yansıtıyoruz."

"Evde kal" günlerinde sokaklarda tiyatro yapıyorlar
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Evde kal' günlerinde sokaklarda tiyatro yapıyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Denizli'de İki Araç Çarpıştı: İki Sürücü Yaralandı
    10:33 Denizli'de İki Araç Çarpıştı: İki Sürücü Yaralandı

    Denizli'nin Buldan ilçesinde, aynı yönde ilerleyen iki aracın çarpışması sonucu meydana gelen kazada, iki sürücü yaralandı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, itfaiye ve jandarma ekipleri sevk edildi. İtfaiye ekipleri tarafından kurtarılan sürücüler, hastanelere sevk edildi. Sürücülerin sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi. Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.

  • Denizli'de Okul Sporları Basketbol Küçükler Grup Müsabakaları Yarı Finalistleri Belli Oldu
    10:33 Denizli'de Okul Sporları Basketbol Küçükler Grup Müsabakaları Yarı Finalistleri Belli Oldu

    Denizli'nin ev sahipliğinde gerçekleşen Okul Sporları Basketbol Küçükler Grup Müsabakaları sonucunda gruplarını lider tamamlayan 6 takıma ödülleri takdim edildi. 12 kız, 11 erkek toplam 23 takımın mücadele ettiği şampiyonada 3 kız ve 3 erkek takımı yarı finale yükseldi. Yarı finallere hak kazanan takımlara madalya ve başarı belgeleri Gençlik ve Spor İl Müdürü Ömer İlman ile Basketbol Federasyonu İl Temsilcisi Mustafa Çağlar tarafından verildi.

  • Adıyaman'ın Besni ilçesinde otomobil ile hafif ticari araç çarpışması: 1 yaralı
    10:32 Adıyaman'ın Besni ilçesinde otomobil ile hafif ticari araç çarpışması: 1 yaralı

    Besni ilçesinin Köseceli Beldesi Tetirli Mahallesinde meydana gelen kazada, Seydi D. idaresindeki hafif ticari araç ile Asil Ç. idaresindeki otomobil çarpıştı. Kazada hafif ticari aracın sürücüsü Seydi D. yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. Kazayla ilgili soruşturma devam ediyor.

  • Adıyaman Kahta'da Otomobil Kazası: 12 Kişi Yaralandı
    10:31 Adıyaman Kahta'da Otomobil Kazası: 12 Kişi Yaralandı

    Adıyaman'ın Kahta ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, iki otomobil çarpıştı ve 12 kişi yaralandı. Kazada yaralananlar, sağlık ekipleri tarafından Kahta Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı ve sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi.

  • Denizli'de 17 suçtan aranan şahıs yakalandı
    10:31 Denizli'de 17 suçtan aranan şahıs yakalandı

    Denizli'nin Pamukkale İlçesi'nde bekçi ekipleri, İncilipınar Mahallesi'nde durumundan şüphelendikleri bir şahsa kimlik kontrolü yapmak istedi. Şahıs kaçmaya başladı ancak ekipler tarafından yakalandı. Yapılan kontrollerde şahsın 17 suçtan arandığı ve 48 yıl 9 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunduğu tespit edildi. Şahıs cezaevine teslim edildi.

  • Sarıgöl'de 23 Nisan kutlamaları kapsamında kızlar arası voleybol turnuvası başladı
    10:31 Sarıgöl'de 23 Nisan kutlamaları kapsamında kızlar arası voleybol turnuvası başladı

    Manisa'nın Sarıgöl ilçesinde, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında 15 ortaokulun katılımıyla kızlar arası voleybol turnuvası başladı. Turnuvada dereceye giren okulların kupaları 23 Nisan törenlerinde verilecek.

  • Ordu Müftülüğü Üniversite Öğrencilerine İftar Programı Düzenledi
    10:30 Ordu Müftülüğü Üniversite Öğrencilerine İftar Programı Düzenledi

    Ordu Müftülüğü, binin üzerinde üniversite öğrencisinin katıldığı bir iftar programı düzenledi. İl Müftüsü İsmail Çiçek, programda öğrencilere Osmanlı dönemindeki 'diş kirası' geleneğini anlattı ve müftülüğü ziyaret etmelerini istedi. Programa, Vali, milletvekilleri ve belediye başkanı da katıldı.

  • Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Elanur'un Akülü Araba İsteğine Cevap Verdi
    10:29 Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Elanur'un Akülü Araba İsteğine Cevap Verdi

    Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, hidrosefali hastası Elanur'un sosyal medya üzerinden yaptığı akülü araba isteğine cevap vererek, onu evinde ziyaret etti ve isteğini yerine getirdi.

  • Sibel Çam, Para Halter Dünya Kupası'nda bronz madalya kazandı
    10:29 Sibel Çam, Para Halter Dünya Kupası'nda bronz madalya kazandı

    Mısır'da düzenlenen Para Halter Dünya Kupası'nda bronz madalya kazanan milli sporcu Sibel Çam, Paris 2024 Paralimpik Oyunları'na katılma hakkı elde ettiğini söyledi. Engelli olmanın hayattan kopmamak gerektiğini vurgulayan Çam, engelli bireylere tavsiyelerde bulundu.

  • İzmit Belediyesi Filosuna 4 Yeni Çöp Kamyonu Ekledi
    10:29 İzmit Belediyesi Filosuna 4 Yeni Çöp Kamyonu Ekledi

    İzmit Belediyesi, Temizlik İşleri Müdürlüğü bünyesine 4 yeni çöp kamyonu ekledi. Araç filosunu güçlendiren belediye, toplam araç sayısını 222'ye çıkardı.


Advertisement