Evlenmek gelenek görenekleri canlandırıyor - Son Dakika
Güncel

Evlenmek gelenek görenekleri canlandırıyor

Evlenmek gelenek görenekleri canlandırıyor

"II. Uluslararası Akdeniz Bilimsel Araştırmalar" konferansında evlilik hususunun sosyal ve kültürel yaşama etkisinde bahseden Yrd. Doç. Dr. Yeşim Üstün Aksoy, "Evlilik birçok neden dolayı insanların yaşamlarında çok önemli bir yere sahip" dedi.

14.02.2020 17:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"II. Uluslararası Akdeniz Bilimsel Araştırmalar" konferansında evlilik hususunun sosyal ve kültürel yaşama etkisinde bahseden Yrd. Doç. Dr. Yeşim Üstün Aksoy, "Evlilik birçok neden dolayı insanların yaşamlarında çok önemli bir yere sahip" dedi.

Gazimağusa'da bulunan Kıbrıs Batı Üniversitesi'nde düzenlenen "II. Uluslararası Akdeniz Bilimsel Araştırmalar" konferansında Yakın Doğu Üniversitesi'ni temsil eden Yrd. Doç. Dr. Yeşim Üstün Aksoy, "Kıbrıs Türk Düğün Kültürü ve Gelin Onarıcılar" konulu bir sunum yaptı. Evlenmenin sosyal ve kültürel yaşamdaki önemine vurgu yapan Aksoy, evlilik sürecinde birçok aşama bulunduğunu belirterek, sosyal bağı güçlendirdiğini ve gelenek göreneklerini canlandığına dikkat çekti.

"Kıbrıs Türk kültüründe önemli bir yere sahip"

İnsan yaşamında geçiş dönemlerinden biri olan evlenmenin, evlenecek bireyler ve aileler arasında yeni ilişkilerin kurulması, kültürel, sosyal, ve ekonomik yönünün olması gibi bir çok nedenden dolayı insanların yaşamlarında çok önemli bir yeri olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Aksoy, düğünün bireylerin bir araya gelmesini sağlayan, toplumda nasıl davranmaları gerektiğini gösteren, kendi aralarındaki sosyal bağı güçlendiren, kültürel mirasın bilincine varmalarını sağlayarak değer yargılarını, inançlarını ve gelenek göreneklerini canlandıran, eğlendiren, mutluluk veren işlevleri ile Kıbrıs Türk kültüründe önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.

"Okullarda Kıbrıs kültürü dersi verilmeli"

Yrd. Doç. Dr. Aksoy, evlilik aşamalarının belli kural ve kalıpları içerdiğini ve bu aşamaların gelenek, görenek, adet, tören açısından oldukça zengin bir içeriği olduğunu, evlilik-düğün öncesi, düğün ve düğün sonrası şeklinde aşamalarda planlandığını söyledi. Bu aşamaların görücülük, kız isteme, söz, nişan, çeyiz geleneği, evin döşenmesi, gelin hamamı, kına gecesi, testi oynatma, damat tıraşı, kuşatma, düğün alayı, gelin onarıcılar, nikah, düğün, duvak, gerdek gecesi, paça günü, mübareki, karşılıklı aile ziyaretleri, gelinlik etme ve aile içi ilişkileri sürdürme, gibi her biri ritüelistik içeriğe sahip aşamalar olarak yerine getirildiğini anlatan Yeşim Üstün Aksoy, okullarda Kıbrıs kültürü dersleri verilmesi gerektiğine vurgu yaptı. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Evlenmek gelenek görenekleri canlandırıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Aydın Büyükşehir Belediyesi Tarım Fuarında Yoğun İlgi Gördü
    17:17 Aydın Büyükşehir Belediyesi Tarım Fuarında Yoğun İlgi Gördü

    Aydın'da düzenlenen Uluslararası Tarım, Gıda ve Hayvancılık Fuarı'nda Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin açtığı stant, drone ile gübre uygulama, hayvancılık ve arıcılık alanındaki destekleri ve Halk Ege Et'in çalışmalarıyla büyük beğeni topladı.

  • Bozüyük Belediyesi Sinek ve Haşere İlaçlama Çalışmalarına Devam Ediyor
    17:15 Bozüyük Belediyesi Sinek ve Haşere İlaçlama Çalışmalarına Devam Ediyor

    Bozüyük Belediyesi ilaçlama ekipleri, yaz aylarında artan sinek, sivrisinek ve karasinek gibi haşerelere karşı ilaçlama çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürüyor. Ekipler, sulak alanlar, mazgallar, kanal çevreleri, yeşil alanlar ve ağaçlık bölgelerde düzenli olarak ilaçlama yaparken, ayrıca park, bahçe ve yeşil alanlarda bitki ilaçlaması ve kene ilaçlaması da gerçekleştiriyor. İlaçlama çalışmalarında çevre ve insan sağlığına zarar vermeyen ilaçlar kullanılıyor.

  • Malatya'da dünya mutfakları yemek yarışması düzenlendi
    17:14 Malatya'da dünya mutfakları yemek yarışması düzenlendi

    Malatya'nın Kale ilçesinde Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen yemek yarışmasında, Aslantepe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Kale Turizm ve Otel İşletmeciliği öğrencileri kıyasıya mücadele etti. Yarışmanın jürisinde ise Kaymakam, Belediye Başkanı, Üniversite Rektör Yardımcısı ve İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı yer aldı.

  • Samsung Galaxy S25 için geliştirilen Exynos 2500 işlemci, Snapdragon 8 Gen 4'ten daha verimli olacak
    17:11 Samsung Galaxy S25 için geliştirilen Exynos 2500 işlemci, Snapdragon 8 Gen 4'ten daha verimli olacak

    Samsung'un Galaxy S24 serisini tanıtmasının ardından Galaxy S25 için çalışmalara başladığı ortaya çıktı. Sızdırılan raporlara göre Samsung'un geliştirdiği Exynos 2500 işlemci, Qualcomm'un Snapdragon 8 Gen 4 yonga setinden daha verimli olacak. Exynos 2500, Samsung'un ikinci nesil 3 nm üretim sürecine göre yapılan çip üretimi sayesinde Snapdragon 8 Gen 4'ten daha yüksek performans gösterebilir. Ayrıca Exynos 2500, Exynos 2400'e göre daha az güç tüketerek daha fazla performans sunacak ve daha güçlü bir grafik birimine sahip olacak. İki versiyonu bulunan Exynos 2500'ün Galaxy telefonlarda ve Galaxy Tab, Galaxy Book serilerinde kullanılması bekleniyor. Galaxy S25'in ve Exynos 2500'ün tanıtımına aylar olmasına rağmen sızdırılan özellikler, güçlü bir telefonun bizi beklediğini gösteriyor.

  • İstanbul'da Fırtına ve Sağanak Yağış Bekleniyor
    17:11 İstanbul'da Fırtına ve Sağanak Yağış Bekleniyor

    İBB Afet İşleri Dairesi Başkanlığı, AKOM'un yaptığı son meteorolojik tahminlere göre İstanbul'da yarın erken saatlerden itibaren rüzgar aralıklarla fırtına şeklinde esecek. Kuvvetli rüzgarla birlikte sağanak yağmur geçişleri görülecek. Sabah saatlerinde kentin batısındaki ilçelerde görülecek yağışların öğle saatlerinde il geneline yayılarak akşam saatlerine kadar etkili olması bekleniyor. İstanbul başta olmak üzere yurdumuzun batı bölgeleri Orta Akdeniz üzerinden gelen alçak basınç sisteminin etkisi altına giriyor. Cumartesi (yarın) erken saatlerden itibaren kuzeyli yönlerden (Poyraz) aralıklarla fırtına şeklinde (40-65km/s) esecek rüzgar ile birlikte etkisini arttırması bekleniyor. Cumartesi, Çatalca, Silivri ve Arnavutköy gibi kentin batısındaki ilçelerde başlaması beklenen sağanak yağmur geçişlerinin öğle saatlerine doğru il geneline yayılacağı, akşam saatlerine kadar aralıklarla kuvvetli şekilde (20-50kg/m2) etkili olacağı tahmin ediliyor. Soğuk ve yağışlı havanın cumartesi geç saatlerde etkisi kaybetmesi pazar günü itibari ile de şehri terk etmesi bekleniyor. Halihazırda 12-14°C aralığına gerileyen sıcaklıkların tekrar 20°C'lerin üzerine yükseleceği öngörülüyor.


Advertisement