Evlilik Sorunları Ancak İletişimle Çözülür - Son Dakika
Advertorial Sondakika

Evlilik Sorunları Ancak İletişimle Çözülür

Mutlu ve uyumlu bir evlilik her şeyden önce sağlıklı bir iletişimle gerçekleşir. Evlilik sorunlarının olumlu ya da olumsuz biçimde çözülmesi için sağlıklı iletişim önkoşuldur.

19.02.2016 18:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş
İlandır

Evlilikte sağlıklı iletişim, eşlerin birbirlerine verdikleri mesajları aynı anlamda algılamaları ve yanıtı ona göre vermeleri demektir. Karı koca birbirlerine verdikleri mesajları aynı anlamda anlayıp değerlendiremiyorlarsa, ilişkilerinde iletişim yetersizliği var demektir. Örneğin, eşlerden birinin ''bu işin yapılması gerekmez mi?'' biçiminde verdiği mesajı, öteki ''yapılmasa da olur.'' anlamında yanıtlıyorsa, burada bir algılama ve iletişim kopukluğu var demektir. Ya da eşlerden biri, diyelim ki, "evde ekmek yok'' diye tarafsız bir bildirim de bulunduğu zaman, öteki buna ''neden ekmek almadın, onu almak senin görevindir.'' biçiminde suçlayıcı bir karşılık verip '' her şeyi ben mi düşüneceğim.'' diyerek savunmaya geçerse, burada da bir iletişim bozukluğundan söz edilebilir.

Sağlıklı bir iletişimde eşlerin birbirlerine karşı takındıkları tavırlar, tutumlar önemli rol oynamaktadır. Eğer eşlerin birbirlerine karşı takındıkları tavırlar olumluysa, mesajlarının da sağlıklı bir iletişime dönüşmesi kolaylaşmaktadır. Olumsuz tavırların egemen olduğu bir evlilik ortamında iletişimin sağlıklı olması beklenemez.

Karı koca arasında sağlıklı bir iletişimin bulunmayışı, evlilik sorunlarının kökeninde yatan nedeni anlamalarını engeller. Birçok evlilikte sürekli tartışma ve kavgaya karşın, yani görünürde olumsuz da olsa bir iletişim bulunduğu halde, sorunların çözülmeden süregeldiği görülmektedir. Özellikle mutsuz evliliklerde sıklıkla rastladığımız bir durumdur bu. Sağlıklı ve normal bir iletişimin bulunmayışı, karı kocanın aralarındaki sorunları algılayıp kavrayamamalarının başlıca nedenidir.

Sürekli Kavga Yıpratıcı Bir Yaşantıdır

Sık sık tartışma ve kavga çıkan evliliklere dışarıdan baktığımız zaman, bu sorunların tek tek bir anlam taşımadığını görüyoruz. Dışarıdan bir kişiye bu kavgaların konusu çok önemsiz gelebiliyor. Oysa bu tür karı koca ilişkilerini daha yakından incelediğimizde, bunların temeldeki bir birkaç sorundan yada kaynaklandığını görebiliyoruz. Bu tek tek tartışma konuları asıl sorunun adeta maskeleri gibidir. Çünkü eşler genellikle temeldeki sorunu ya görmezden geliyorlar yada bilincinde değiller.

ÇARE : Sözsüz Bedensel İletişimden Sözlü İletişime Geçiş

Evliliklerde ve aile içi ilişkilerde eşler çatışmalarını ruhsal gerginliklerini, güven verici bir psikolojik ortamda gideremeyince, birbirlerine yönelik davranış biçimi olarak ortaya koyuyorlar. Öyle bir davranış biçimi ki, birbirlerine karşı duydukları sevgiyi, öfkeyi, kini ifade edebilsin... Örneğin, eşine karşı kızgınlığını, yatağa girer girmez sırtını dönüp yatarak göstermek gibi... Ya da cinsel isteğini eşinin yanına sevecenlikle sokularak belli etmek gibi...

Ne var ki, çoğu kez böyle bir davranış biçimine olanak bulunmaz. İşte o zaman çatışmalar, ruhsal gerginlikler bedene yansır, bedene aktarılır, beden aracılığıyla ifade edilmeye çalışılır. Yani psikosomatik iletişim dediğimiz özel bir iletişim biçimi geliştirilir. Böylece sözlü olarak kurulamayan iletişim, sözsüz bedensel belirtilerle kurulur. Özellikle evliliklerde cinsel sorunlara bile yol açmaktadır.

Erkeğin ağzıyla konuşamadığı bir şey varsa;

  • ki bu kırgınlık olabilir; kendisini devamlı eleştiren bir eşe karşı,
  • öfke olabilir, olduğu gibi kabul edilmediği için,
  • korku olabilir, onu kaybetmek istemediği için,

cinsel organıyla konuşmaya başlar. Cinsel organ sertleşmez,erken boşalır yada boşalamaz gibi cinsel işlev bozuklukları yaşanır. Kimi cinsel terapilerimizde; , iktidarsızlık tedavisi, geç boşalma tedavisinde tamamen bu duyguların sözsel olarak ifade edilmesinde bile her şeyin çözüldüğünü görüyoruz. Bu çok da kolay bir şey değildir hele ki çiftler kendilerini evliliklerinde güvende hissetmiyorlarsa. Çözüm için, bu alanda çalışanda araştırılmalıdır.

Gözlemlerimize göre, aylarca, hatta yıllarca süren birçok bedensel belirti ve psikosomatik hastalık, eşlerin, evli kadınların, bu sözsüz bedensel iletişimi bırakıp konuşmaya, sözlü iletişime geçmeleriyle iyileşmektedir. Psikoterapinin psikosomatik hastalıkları iyileştirme etkisi, sözsüz iletişim yerine sözlü iletişimin geçmesiyle başlıyor. Sözlü iletişimlerin en düzenlisi olan psikoterapi , ilkel olan bedensel iletişim yerine, gelişmiş zihinsel-sözlü iletişimin yerleşmesi, oturması olgusudur. Evliliklerde bu tür ilkel iletişim çabaları, yaşadıkları sorunların kördüğümüdür aslında.ilinde rahatlıkla ulaşabileceğiniz bir uzmanlık alanıdır. İlişkinizde yaşadığınız döngüye esir olmak istemiyorsanız, şu an yaptığınız şeylerden farklı bir şey yapmalısınız. Bu bazen bir kitap, bazen bir uyanış, bazen de psikoterapi ile mümkün olmaktadır.

Sevgiyle kalın.

Uzm.Psk.Dan.Eyüp SARI

Çift ve Evlilik Terapisti & Cinsel Terapist

www.terapilife.net

Son Dakika Advertorial Sondakika Evlilik Sorunları Ancak İletişimle Çözülür - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement