Çocukların cinsel istismara ve fiziksel şiddete maruz kalmalarının ortak nedenlerinden biri erken yaşta yapılan evliliklerdir. Bunun getirdiği bir diğer olumsuzluk ise erken yaş gebelik ve doğum ile birlikte ortaya çıkan anne ve bebek ölümlerindeki artıştır. Erken yaş gebeliklerinde, gebelik ve doğuma bağlı anne ölümleri 4 kat fazladır.
Erken yaş evlilikleri; kız çocuklarımızın eğitim hakkını kullanabilmesinin, istihdama ve sosyal hayata katılabilmesinin önünde büyük bir engeldir. Erken evlilikler ve çocuk gelinler sorunu gelişmekte olan ülkemizin çözmesi gereken en önemli sorunlardan biridir. Ekonomik yetersizlikler, gelenekler, dini pratikler sonucu ortaya çıkan erken evlilikler ve çocuk gelinler sorunu ile mücadele edebilmek için öncelikle konuyla ilgili kanunlarımız arasındaki uyuşmazlığın giderilmesi gerekmektedir."
Kanunlar Arasındaki Çelişki Kalkıyor
Türk Medeni Kanunu'na göre erginliğin 18 yaşının doldurulmasıyla başladığı ve Çocuk Koruma Kanunu'na göre 18 yaşını doldurmamış bireyin "çocuk" olarak tanımlandığına dikkat çekilen teklifin gerekçesinde şöyle denildi:
"1948 yılında kabul ettiğimiz İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve 1995 yılında uygulamaya koyduğumuz Çocuk Hakları Sözleşmesi gibi uluslararası anlaşmalarda da bireylerin evlilik yaşları 18 olarak kabul edilmiştir.
Diğer taraftan, Türk Medeni Kanunu'nda evlilik için yaş sınırı 17 olarak belirlenmiş, olağanüstü koşullarda ise hâkim onayıyla 16 yaşında da evliliğin yolu açılmıştır. Türk Ceza Kanunu'nda yer alan "15 yaşını doldurmuş bir kız çocuğuyla evlenen kişinin, şikâyet üzerine, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacağı" hükmüyle ise evlilik yaşı zımni olarak 18 yaşın altında tutulmaktadır.
Yine Türk Ceza Kanunu'nda çocukların cinsel istismarına yönelik suçlar açıklanırken, "çocuk" 15 yaşını tamamlamamış birey olarak tanımlanmaktadır. Kanun teklifi ile evlilik yaşının 18 çekilmesi ve konuyla ilgili kanunlar arasındaki uyuşmazlıklar da giderilmektedir"
Son Dakika › Güncel › Evlilik Yaşı 18'e Çıkıyor - Son Dakika