Evliya Çelebi Seyahatnamesi Işığında Geçmişte ve Günümüzde Avrupa - Son Dakika
Güncel

Evliya Çelebi Seyahatnamesi Işığında Geçmişte ve Günümüzde Avrupa

Evliya Çelebi Seyahatnamesi Işığında Geçmişte ve Günümüzde Avrupa

Samsun'da Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nin ışığında "Geçmişte ve Günümüzde Paylaştığımız Avrupa" konulu panel düzenlendi.

25.04.2012 17:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Samsun'da Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nin ışığında "Geçmişte ve Günümüzde Paylaştığımız Avrupa" konulu panel düzenlendi.

UNESCO 2011 Evliya Çelebi Yılı etkinlikleri kapsamında Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, British Council ve Samsun AB Bilgi Merkezi işbirliğinde, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ev sahipliğinde Evliya Çelebi Sergisi'nin açılışı yapıldı, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan'ın başkanlığında "Geçmişte ve Günümüzde Paylaştığımız Avrupa" konulu panel gerçekleştirildi. Panel öncesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı Samsun Devlet Klasik Türk Müziği Korusu tarafından Evliya Çelebi konseptli bir konser verildi.

Seminere OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, TSO Yönetim Kurulu Üyesi Yiğit Tören, rektör yardımcıları, öğretim üyeleri ve öğrenciler katılırken, Hacettepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, Bahçeşehir Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nilüfer Narlı ve İz TV "Hayatın Notları" isimli belgeselin yapımcısı gazeteci Nazım Alpman'ın konuşmacı olarak katıldığı seminere OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan moderatörlük yaptı.

Panelin açılışında konuşan TSO Yönetim Kurulu Üyesi Yiğit Tören, "Doğumunun 400. yıl dönümü anısına 2011 yılı UNESCO tarafından Evliya Çelebi Yılı olarak ilan edilmiştir. Kendi ifadesiyle 7 iklim, 18 padişahlık gezen, 70 yılı aşkın ömrünün 51 yılını seyahat ile geçirmiş olan Evliye Çelebi, eşitlik, düşünce özgürlüğü ve entelektüel tartışmaya çeşitli açılardan inanan ve bunların tamamını İslam toplumlarında bulunan aydınlanmış bir kimseydi. Gezmek ve görmek kültürlerin birbirlerini tanıması ve yakınlaşması açısından son derece önemli unsurlardır. Bu bakımdan Evliya Çelebi'nin 1600'lü yıllarda dünyanın çeşitli ülkelerine gerçekleştirdiği ziyaretler Türk insanı hakkında birçok olumsuz yargının ortadan kalkmasına vesile olmuştur. İşte bu yüzden AB ile Türkiye'nin yakınlaşmasında mevcut önyargıların ortadan kaldırılması ve sonuca ulaşılması için ortak kültürel faaliyetlere ağırlık verilmesi gerektiğine inanıyorum" dedi.

Panelin moderatörlüğünü yapan OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, "AB, yüzyıllardır ilgi duyduğumuz bir bölge ve Orta Asya'dan itibaren hep batıya doğru yönelmişiz. Bu ilgi zaman zaman üstünlük duygusu içinde, zaman zaman merak ve zaman zaman da bir eziklik içinde olmuş ama bilgi hep olmuş. Avrupa'da ise benim hissettiğim bize karşı bir tedirginlik duygusu söz konusu olmuş. Avrupa ile geçmiş ilişkilerimiz nasıldı? Avrupa nasıldı? bunu en güzel Evliya Çelebi'den öğrenebiliriz" diye konuştu. - SAMSUN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Evliya Çelebi Seyahatnamesi Işığında Geçmişte ve Günümüzde Avrupa - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement