Ey Yılın Girişimci Yarışmasında "LUNA " - Son Dakika
Güncel

Ey Yılın Girişimci Yarışmasında "LUNA "

İzmir merkezli Luna Elektrik Elektronik A.Ş. finalde yarışmaya hak kazanan tek Anadolu firması oldu.

23.03.2018 18:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uluslararası denetim ve danışmanlık firması EY tarafından 30 yılı aşkın süredir düzenlenen ve girişimcilik konusunda dünyanın en prestijli iş dünyası ödül programı olarak kabul edilen 'EY Entrepreneur Of The Year - Yılın Girişimcisi' yarışmasının Türkiye programında finale kalan yedi aday açıklandı.

Luna Elektrik Elektronik A.Ş. girişimcilik konusunda dünyanın en prestijli iş dünyası ödül programı olarak kabul edilen ve Türkiye'de bu yıl 10'uncusu düzenlenen 'EY Yılın Girişimcisi' programında finale kalan tek Anadolu firması oldu.

Türkiye'de ilk akıllı sayaç (SmartMeter) tasarımı ve uygulamalarını gerçekleştiren Luna Elektrik Elektronik, geliştirdiği yeni enerji ölçme ve yönetme ürünleri ve bu konuda yapılan yatırımlar ile Türkiye'nin elektrik ve su şebekesindeki kayıp ve kaçak konusuna çözüm getirmeye yönelik çalışmaları ile jürinin dikkatini çekmeyi başardı.

"HEDEFLERİMİZ İÇİN DOĞRU YOLDAYIZ"

Yarışmada finale kalmış olmanın bile önemli kazanımları olduğunu dile getiren Luna Elektrik Elektronik Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karabağlı, "Türkiye girişimcilik alanında dünyada 36. sırada yer alıyor. Bu çok kötü olmasa da yine de ilk 10'da olmamız gerekiyor. Türk insanının içinde bu müteşebbis ruh var. İnsanlarımıza kanaatkar anlayışı terk ettirecek bir vizyon aşılamamız lazım" dedi. Luna olarak dünyada tanınmış 10 Türk markasından biri olma hedefleri bulunduğunu ve yarışma sürecinde aslında bu hedef doğrultusunda oldukça doğru adımlar attıklarını gördüğünü ifade eden Karabağlı, "Bilgi teknolojileri alanında bu başarıyı sağlarsak zaten bu hedefe ulaşmış oluruz. Yarışma jürisi ile yaptığımız mülakatlarda bana hedeflerimle örtüşen tavsiyeler verdiler. Anladım ki doğru yoldayım. Israr etmeliyim, yılmamalıyım. Hiç bir şey kolay elde edilmiyor. Doğru bildiğiniz yolda ısrarlı olmanın ve irade göstermenin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hissetim" diye konuştu.

22 ÜLKEYE İHRACAT YAPIYOR

Yüksek katma değerli teknoloji ithalatını önleyici üretim yaptıklarının altını çizen Karabağlı, şunları kaydetti; "Bizim ürünlerimiz katma değerli ürünler. Rakiplerimizde olmayan bir bilgiye sahibiz. Dolayısıyla ürettiğimiz ürünleri yurtdışına daha karlı satabiliyoruz. Öte yandan bizim bundan önce ithal ettiğimiz ürünleri iç piyasaya sunarak yıllık yaklaşık 60 milyon dolarlık bir ithalatın yapılmamasını ve o paranın yurtiçinde kalmasını sağladık. Yaklaşık 22 ülkeye aktif ihracatımız devam ediyor."

SİSTEM TÜKETİCİYİ YÖNLENDİRECEK

Akıllı sayaçlarla, evdeki tüm elektronik eşyalar birbirine bağlı olacağı ve tüketicinin de sayaçla sürekli iletişim halinde bulanacağını bir sistemin şu an hazır olduğunu ancak bu sistemi kullanan tüketici elektroniği ürünlerinin henüz test aşamasında olduğu için piyasaya sürmediklerini dile getiren Karabağlı, "Tüketici evdeki elektronik eşyalarını uzaktan kontrol edebilecek. Gelecek yıllarda, akıllı sayaçlarla abonelerin tüketim alışkanlıkları da anlık olarak izlenebilir ve en uygun tarifeler otomatik ya da manuel olarak tanımlanabilir hale gelecek. Akıllı sayaçlar sistemdeki yüklenme ve fiyat oluşumuna göre, tüketiciye fiyatın daha düşük olduğu saatlerde "çamaşır makinesini şimdi çalıştır" gibi önerilerde bulunabilecek. Sistemin üzerindeki elektrik yükünün dengelenmesi için, devreye girme zamanlaması sağlanabilecek. Böylece, elektrik hatlarındaki aşırı yüklenmenin önüne geçilecek ve teknik kayıplar azaltılmış olacak" ifadelerini kullandı.

AR-GE'YE ÖNEM VERİYOR

Kuruluşundan itibaren Ar-Ge'ye büyük önem veren Luna Elektrik Elektronik A.Ş. aynı zamanda Bakanlık tarafından onaylı Ar-Ge Merkezi ünvanını da taşıyor. elektronik ve aydınlatma sektöründe Vestel'in ardından ikinci Ar-Ge Merkezi ünvanı alan Luna, Türkiye genelinde de ilk on firma arasında yer alıyor. Mustafa Karabağlı, "Ar-Ge'nin önemi artık herkes tarafından anlaşılmaya başlandı ama biz bu yolculuğa kuruluş aşamasında başladık. 750 metrekarelik dev bir alanda Ar-Ge merkezi olarak tescillenmiş olmanın onur ve gururunu yaşıyoruz. Kupayı kazanan takım gibiyiz" dedi.

KAZANAN MONACO'DA TÜRKİYE'Yİ TEMSİL EDECEK

Türkiye'nin önde gelen iş dünyası liderlerinden oluşan jüri tarafından yapılan değerlendirmeler sonucu, Leyla Alaton (Alvimedica), Mustafa Karabağlı (Luna Elektrik), Korgün Şengün (MKS DevO Kimya), İbrahim Balarısı (Öznur Kablo), Saldıray Kızıltan (Samet Kalıp), Selim Bora (Summa Turizm Yatırımcılığı) ve Ercan Varlıbaş (VSY Biotechnology) finale kalmaya hak kazandı. Programın Türkiye finalisti Haziran ayında Monaco'da düzenlenecek 'Dünya Yılın Girişimcisi' yarışmasında Türkiye'yi temsil edecek.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Ey Yılın Girişimci Yarışmasında 'LUNA ' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement