Eyüpsultan Çocuk Kitapları Fuarı, genç okurlarla buluştu - Son Dakika
Güncel

Eyüpsultan Çocuk Kitapları Fuarı, genç okurlarla buluştu

Eyüpsultan Belediyesinin çocuk edebiyatı ve okuma kültürü temasıyla düzenlediği "Çocuk Kitapları Fuarı" genç okurlarla buluştu.

05.11.2021 17:24  Güncelleme: 18:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eyüpsultan Belediyesinin çocuk edebiyatı ve okuma kültürü temasıyla düzenlediği "Çocuk Kitapları Fuarı" genç okurlarla buluştu.

Zal Mahmut Paşa Külliyesi'nde gerçekleştirilen fuarın, Serkan Aksarı'nın sunduğu açılış programı, Zekai Dede İmam Hatip Ortaokulu öğrencilerinin okuduğu şiirlerle başladı.

AK Parti İstanbul Milletvekili Hasan Turan, açılışta yaptığı konuşmada, çocuklarla ilgili bir fuara katılmaktan büyük şeref ve onur duyduğunu, içindeki çocukluğun ortaya çıktığını söyledi.

Turan, "Çocukluk sadece biyolojik bir dönem değildir. Çocukluk saflıktır, temizliktir, masumiyettir, hesapsızlıktır, adanmışlıktır, arkadaşlıktır, dostluktur, heyecandır. Dolayısıyla çocuk ve kitaba yapılan yatırım bir ülke ve millet için geleceğe yapılan en güzel yatırımdır." diye konuştu.

"Ağaç yaş iken eğilir." sözünü anımsatan Turan, "Çocuk hiç kaydedilmemiş bir zihne sahip. Boş bir kaset düşünün, ne kaydederseniz ömür boyu onun rehberliğinde yürür. İyi şeyleri çok kaydederseniz iyi bir toplum, iyi bir gelecek inşa eder. O yüzden bu çok kıymetli bir organizasyon." değerlendirmesini yaptı.

"Fuara 10 bin çocuğun gelmesini bekliyoruz"

Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken ise konuşmasında ilçede yaklaşık 70 bin öğrencinin okuduğunu, nüfusun 4'te birinin de 18 yaşın altında bulunduğunu söyledi.

Spor tesisi ve kütüphane gibi pek çok hizmeti vatandaşların hizmetine sunduklarını belirten Köken, "Fuara 10 bin çocuğun gelmesini bekliyoruz. Çocuklarımız için 10 bin adet 15 liralık alışveriş fişi hazırladık. Bu 10 günlük süreçte çocuklarımız hem stantlardaki kitaplarla hem de yazarlarımızla buluşacak. Böylelikle okuma bayramını buradan başlatmış oluyoruz." dedi.

Fuarın onur konuğu, Çocuk Vakfı'nın kurucusu, yazar Mustafa Ruhi Şirin, "İstanbul'un manevi iklimlerinden birinde, Eyüp Sultan Hazretleri'nin iklimindeyiz." ifadelerini kullandı.

Fuarda asıl konuşanın kitaplar olması gerektiğini dile getiren Şirin, etkinliklere genç öğrencilerin yanı sıra yazarların da katılacak olmasının önemine dikkati çekti.

"Bazı kozaların yeniden örülmesi gerektiğini savunduk"

Sadece okumak değil, hem okuyup hem de anlamak gerektiğini vurgulayan Şirin, şunları kaydetti:

"Biz yıllar boyunca okuyan ve anlayan Türkiye için bazı kozaların yeniden örülmesi gerektiğini savunduk. Türkiye okumaya ayrılan saat bakımından 18. sırada. Buna karşılık dünyada en çok kitap yayınlayan ilk 10 ülkeden biri durumundayız. Bu bir çelişki, o kadar çok kitap basıldığı halde okumaya süre ayrılmıyor. Bunun temel nedenleri var. Okuma kültürü bakımından aile, örgün, yaygın ve sargın eğitim. Bu sarmalın kökeni kültüreldir ve bu temeller atılmadıkça okuyan ve anlayan bir Türkiye'ye ulaşamayız."

Şirin, yazı kültüründen önce görsel okuryazarlığın öğrenilmesi; ayrıca bebeklik çağından başlayarak medyayla ilişki kuran çocuklar için görsel okuryazarlıkla yazı kültürü ilişkisinin kurulması gerektiğini ifade etti.

Aile ve çoklu okuryazarlık geleneğinin temellendirilmesinin önemine işaret eden Şirin, "Bu fuar umarım sadece Eyüpsultan'a değil, İstanbul'daki bütün çocuklara, öğretmenlere ve velilere bir yol haritası ortaya çıkarır. Sevgili çocuklar sizlere sevinçli okumalar diliyorum ve gözlerinizden öpüyorum." şeklinde konuştu.

Eyüpsultan Kaymakamı İhsan Kara ise konuşmasında çocuk kitapları fuarına gelince, gezici kütüphanenin yolunu gözlediği çocukluk yıllarını hatırladığını söyledi.

Fuarın özenle hazırlandığını, çocuk kitabı yazarlarının katılacağı etkinliklerin de faydalı olacağını dile getiren Kara, çocuklar için elektronik ortamdaki yüzeysel bilgilerden gerçek kitaplara ve gerçek bilgiye geçişin bir yolunun bulunması gerektiğini anlattı.

Programda ayrıca yazarların, fuarın onur konuğu Mustafa Ruhi Şirin hakkında söylediklerinden hazırlanan video izlendi ve katılımcılarla çocuklar hatıra fotoğrafı çektirdi.

Fuar 10 gün boyunca açık olacak

Okur-yazar buluşması, okul söyleşisi ve konferans gibi etkinliklere ev sahipliği yapacak fuar, 5-14 Kasım tarihlerinde 9.00-20.00 saatleri arasında gezilebilecek.

Okuyucunun istediği kitaba daha kolay ve daha ucuza ulaşmasını, okuyucu sayısını artırmayı, dağıtılan kumbarayla çocukların kitap almasını hedefleyen fuarda 69 yayınevi, 10 gün boyunca kitaplarını okuyucuların beğenisine sunacak.

Mustafa Ruhi Şirin, Bestami Yazgan, Betül Abiş İşeri, Betül Ak Örnek, Bilal Özbay, Çağrı Cebeci, Elif Akardaş, Elif Özsoyman, Esra Bahadır Cesar, Fatih Cöngevel, Fazilet Seyitoğlu, Feyza Şahin, Gül Arıç, Halil ibrahim İzgi, Kübra Kar, Mevlana İdris, Oğuz Saygın, Osman Koca, Özgür Aras Tüfek, Recep Bilal Aksu, Sibel Aydın, Süleyman Ezber, Tuğba Coşkuner, Yasemin Aykol, Yunus Ozan, Yusuf Samet Çakır, Şeyma Ayık ve Meltem Ulu'nun da arasında bulunduğu yazarlar fuardaki imza günlerine katılacak.

Eyüpsultan Çocuk Kitapları Fuarı, genç okurlarla buluştu
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Eyüpsultan Çocuk Kitapları Fuarı, genç okurlarla buluştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Amedspor Başkanı Aziz Elaldı: Diyarbakır'a 1 milyon kişi gelecek
    00:54 Amedspor Başkanı Aziz Elaldı: Diyarbakır'a 1 milyon kişi gelecek

    TFF 2. Lig Kırmızı Grup lideri Amedspor Başkanı Aziz Elaldı, Diyarbakır'a hafta sonu 1 milyon kişinin geleceğini açıkladı. Elaldı, taraftarlardan anlayış beklediklerini belirtti.

  • İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı
    00:28 İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı

    İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 5 Mayıs'ta gerçekleştirilecek seçimlere gireceği 55 kişilik aday kadrosunu duyurdu. Başkan adayı Dr. Ahmet Erçek, daha etkin bir İstanbul Tabip Odası için değişim istediklerini belirtirken, yönetim kurulu adayı Dr. Nedim Uzun ise odanın daha güçlü ve etkin bir kurumsal kimlik kazanmasını hedeflediklerini ifade etti. Değişim Grubu, tüm hekimleri seçimlerde kendilerine oy vermeye çağırdı.

  • Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı
    00:25 Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kuşadası'nda çıkan kavga sonrası bir işletmeye ateş açan 6 şüphelinin yakalandığını 2 kişinin ise tutuklandığını açıkladı. Bakan Yerlikaya, olayla ilgili çeşitli suçlardan suç kayıtları olan B.S. ve Ö.K.'nin tutuklandığını belirtti.

  • Malatya'da Oto Kiralama Ofisine Silahlı Saldırı: 1 Yaralı, Zanlı Yakalandı
    00:21 Malatya'da Oto Kiralama Ofisine Silahlı Saldırı: 1 Yaralı, Zanlı Yakalandı

    Malatya'nın Battalgazi ilçesinde bir oto kiralama ofisine silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda bir kişi yaralanırken, 61 ayrı suç kaydı bulunan ve olay sonrası kaçan zanlı ormanlık alanda yakalanarak gözaltına alındı. Saldırı sonucu yaralanan şahıs hastaneye kaldırıldı. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.

  • Samsun'un Kavak ilçesinde yonca yüklü tır şarampole devrildi
    00:18 Samsun'un Kavak ilçesinde yonca yüklü tır şarampole devrildi

    Samsun-Ankara kara yolu Hacılı Geçidi mevkisinde H.B. idaresindeki 01 ATY 920 plakalı yonca yüklü tır şarampole devrildi. Olay yerine polis ekipleri sevk edildi ve kaza nedeniyle yolun bir şeridi kapatıldı. Sürücü yara almadan kurtuldu ve ekipler tırı çekici yardımıyla kurtarmak için çalışma başlattı.

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.


Advertisement