Facebook, 127 Ülkede Zirvede - Son Dakika
Teknoloji

Facebook, 127 Ülkede Zirvede

Facebook, 127 Ülkede Zirvede

Dünyanın en büyük sosyal ağı Facebook aldı başını gidiyor.

10.01.2013 15:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hasan Genç - - 2012 yılında borsaya açılışı bir fiyaskoya dönüşse de üye sayısı 1 milyarı aşan Facebook'un hakimiyetine giren ülke sayısı hızla artmaya devam ediyor.

Facebook, dünyanın en kalabalık nüfusa sahip ülkeleri arasında yer alan Brezilya ve Hindistan'da Google'ın emekliye ayırdığı sosyal ağı Orkut'un egemenliğine 2011 yılı itibariyle son vermişti. Geçtiğimiz aylarda Ermenistan, Kırgızistan, Letonya ve Vietnam da Facebook'un egemenliğine girdi.

Farklı tercihleri ile dünyadaki trendlere pek uymayan Japonya'nın en büyük sosyal ağı Mixi'yi de geride bırakmayı başaran Facebook'un zirveye çıkamadığı 3 büyük ülke kaldı.

Bu ülkeler Çin, Rusya ve İran olarak sıralanıyor. Facebook'un erişime kapalı olduğu Çin'de QQZone isimli sosyal ağı zirvede. Rusya'da ise VKontakte ve Odnoklassniki adlı siteler sosyal ağlara hakim konumda.

İran'da da Facebook'a erişim durdurulmuş. 70 milyonluk İran'da daha önce lider konumdaki Google'ın sosyal ağı Orkut'un erişimi de durdurulmuştu. İran'ın en popüler sosyal ağı olan ve Farsça yayın yapan Cloob da kendi ülkesinde çeşitli gerekçelerle sansürlenmişti. Cloob.com'un üye sayısının 1 milyonun biraz üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

Facebook'un kurucusu ve CEO'su Mark Zuckerberg, Çin asıllı Amerikalı eşi Priscilla Chan ile birlikte 2010 yılında Çin'e bir gezi gerçekleştirmişti. Zuckerberg, 1 Ocak 2010'dan itibaren de Mandarin Çincesi öğrenmeye başladığını Facebook zaman tünelinde duyurmuştu. Zuckerberg'in Çincesini geliştirdikten sonra Çin Devlet Başkanı Hu Jintao'un kapısını çalması bekleniyor.

Dünya liderleri ile sık sık bir araya gelen Zuckerberg, 2012 yılı içinde Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev ve İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile de görüştü. Hatta Peres'in ilk Facebook hesabını, Mark Zuckerberg bizzat açtı.

Dünyada internet ölçümü yapılan 137 ülkenin 127'sinde lider konumda olan Facebook'un 2013'te hangi ülkeleri fethedeceğini birlikte göreceğiz.

2012 yılı sonu itibariyle Facebook İmparatorluğu'nun sınırları.

Hasan Genç - Teknokulis : http://www.teknokulis.com

Kaynak: Teknokulis

Son Dakika Teknoloji Facebook, 127 Ülkede Zirvede - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement