Faili Meçhul Cinayetler Davası - Son Dakika
Güncel

Faili Meçhul Cinayetler Davası

Mehmet Ağar, İbrahim Şahin ve Korkut Eken'in de arasında bulunduğu 12 kişinin, Altındağ İlçe Nüfus Müdürü Abdulmecit Baskın'ın 1993'te öldürülmesine ilişkin ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılanmasına devam edildi Sanıklardan Korkut Eken ile izleyici bölümünde bulunan BDP Milletvekili Buldan'ın "atıştığı" duruşmada, müşteki avukatları Mehmet Ağar'ın savunmasının resen açılan celsede dinlenmesine tepki gösterdi Cumhuriyet savcısı, bu davanın, aynı sanıkların da arasında bulunduğu 19 kişi hakkında, 1990'larda işlenen 18 faili meçhul cinayetle ilgili davayla birleştirilmesini talep etti Duruşma 14 Nisan 2014'e ertelendi.

19.02.2014 18:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Altındağ İlçe Nüfus Müdürü Abdulmecit Baskın'ın 1993'te öldürülmesine ilişkin Mehmet Ağar ve Korkut Eken'in de arasında bulunduğu 12 kişi hakkında, "cürüm işlemek için oluşturulan silahlı teşekkülün faaliyeti kapsamında adam öldürmek, adam öldürmeye iştirak" suçundan "ağırlaştırılmış müebbet hapis" istemiyle yargılanmasına devam edildi.

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu sanık Ayhan Çarkın, tutuksuz sanıklar Mehmet Korkut Eken, Seyfettin Lap, Ayhan Özkan, Uğur Şahin, Ayhan Akça, Ercan Ersoy, Ahmet Demirel ve Ziya Bandırmalıoğlu ile maktul Abdulmecit Baskın'ın eşi Raife Baskın'ın da arasında bulunduğu Baskın ailesinin bazı aile üyeleri ve tarafların avukatları katıldı.

Dönemin Emniyet Genel Müdürü sanık Ağar'ın geçen hafta resen açılan celsede savunma yaptıktan sonra vareste tutulduğu için hazır bulunmadığı duruşmayı, 1994'te İstanbul'da iki arkadaşıyla birlikte alındıktan sonra Bolu'da cesedi bulunan Savaş Buldan'ın eşi BDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan ve BDP Mardin Milletvekili Erol Dora da izledi.

Emniyet Genel Müdürlüğünün sanıkların, suçlama tarihlerinde yaptığı görevleri bildirdiği, Mehmet Ağar ile ilgili ise "bilgi ve belge bulunmadığı" yönünde yazı yazdığı tutanağa geçirildi.

Akıl ve ruh sağlığına ilişkin rapor alınması kararlaştırılan Ayhan Çarkın'a da İstanbul Adli Tıp Kurumunun 24 Şubat 2014'e randevu verdiği belirtildi.

-Ağar'ın resen açılan celsede dinlenmesine tepkiler

Söz alan Raife Baskın'ın avukatı Yusuf Alataş, "ölümcül hasta mahkumların durumları dikkate alınmazken, Ağar'ın yakınlarını kaybedenlerle yüzleşmemesi için özel duruşma açıldığını" söyleyerek, şunları kaydetti:

"Yani bir anlamda gizli duruşma yapıyor. Sorgulama ne? Formalite. Yapmadım, görmedim, duymadım... Bir tek soru sorulmuyor. Yıllardır bu mahkemelerde avukatlık yapıyorum, hiçbir savcının vareste tutulma talebine görüş bildirdiğini görmedim, takdiri mahkemeye bırakırlar. Ama savcı, 'Ağar'ı vareste tutun' demiş. Mahkeme de vareste tutmuş.

Burada yargılanan devletin bizatihi kendisi. Devlet kendisiyle hesaplaşmak istiyor mu? Şayet, şu andaki devlet iradesi kendisiyle yüzleşme, zamanında yaptıklarıyla ilgili hesap sorma yönünde kuvvetli irade yoksa, istediğiniz kadar yargılama yapın, gerçeklere ulaşmak mümkün değil."

Alataş, "Ağar'ın açık duruşmada sorgulanmasını" istedi.

Müdahil avukatlarından Öztürk Türkdoğan da Ağar'ın resen açılan celsede sorgulanmasını eleştirerek, "Belki diğer sanıklar, sanık vekilleri soru soracak, bizler soru soracağız. Dolayısıyla mahkemenizin böyle bir şey yapma yetkisi yok. Karar geri alınmalı" diye konuştu.

Türkdoğan konuşurken, Ağar'ın avukatı Abdülkadir Toluç ayağa kalkarak, "Hiçbir konuda bilgisi yok" dedi.

Mahkeme Başkanı Önder İrfan Yorgancılar, Toluç'u müdahale etmemesi konusunda uyardı.

-Duruşmada tansiyon yükseldi

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) adına müdahillik talebinde bulunan avukat Engin Gökoğlu'nun, "Devrimciler, sosyalistler bu çete tarafından katledildi" ifadesini kullanması üzerine bazı sanık avukatları ayağa kalkarak, "Masumiyet karinesi var" dediler.

Ardından diğer sanık ve müdahil avukatları da karşılıklı olarak seslerini yükseltti.

İzleyici sıralarında bulunan Pervin Buldan da "Katil tabii ki" diye bağırdı.

Başkan Yorgancılar, "Karşılıklı konuşulursa yargılama yapamayız?" diyerek, tarafları uyardı.

Konuşmasına devam eden Gökoğlu, "Bu suç örgütünün varlığını artık tartışmıyoruz. Bu örgütün işlediği cinayetleri tartışıyoruz. Biz bir yargılama yapıldığına inanmıyoruz. Soruşturma sırasında başsavcıvekili bir cumartesi, Mehmet Ağar'ı burada dinledi, ağırladı. Aynı zamanda yokluğumuzda celse açılmış, vareste tutulmuş. Mehmet Ağar'ı bu ülkede yargılayamıyorlar" ifadelerini kullandı.

Diğer müşteki avukatları, Gökoğlu konuşurken Korkut Eken'in "kafa salladığını ve müdahalede bulunduklarını" öne sürdüler.

Başkan Yorgancılar, söz vermeden kimsenin konuşmamasını, tarafların birbirine sataşmamasını istedi.

Gökoğlu'nun konuşmasının bir yerinde sanıklardan "Bu adamlar" diye bahsetmesine tepki gösteren Eken, "bu şekilde konuşamayacağını" ifade etti.

Ardından salonda tansiyon bir kez daha yükseldi.

Avukatlar yüksek sesle karşılıklı konuşmaya başlarken, Pervin Buldan, Eken'e, "İnsan mısın sen?" diye çıkıştı.

Arkasına dönen Eken, Buldan'a, "Sen PKK'nın milletvekilisin" derken, Buldan, "Ağar'ın köpeklerisiniz hepiniz" ifadesini kullandı.

Ayağa kalkan Başkan Yorgancılar, "Beni dinleyin. Böyle yargılama olmaz. Lütfen tek tek konuşalım. Rica ediyorum. Yoksa duruşma salonunu boşaltmak durumunda kalacağım. Duruşmanın sorumlusu benim. Bu görev bana ait. Ben söz hakkı vermeden, kimse konuşmasın, birbirine bakmasın, sadece bana baksın" dedi.

Yorgancılar, avukat Gökoğlu'ndan da cevap hakkı doğurmayacak şekilde konuşmasını istedi.

Müşteki avukatları, Korkut Eken'in, meslektaşlarına "terbiyesiz, avukat müsveddesi" dediklerini öne sürdü.

-"Ahlaksız" tartışması

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) adına müdahillik talep eden avukat Senem Doğanoğlu da Ağar'ın resen açılan celsede dinlenmesine yönelik eleştirilerde bulunduktan sonra, "Sayın mahkemeden hukuk dışılığı kendisine düstur edinmiş, ahlaki değer taşımayan bu sanıklarla özdeşleşmemesini istiyoruz" dedi.

Bazı sanık avukatları, bu ifadelere tepki gösterdi.

Sanık avukatları, Abdulmecit Baskın'ın yakınları dışındaki müdahillik taleplerini kabul etmediklerini bildirdiler.

Ayağa kalkan sanık Seyfettin Lap'ın avukatı Damla Nur Koca, salondaki tartışmalar sırsında "BDP Milletvekili Pervin Buldan'ın sanıklara 'İnsan değilsiniz' şeklinde hakaret ettiğini" tutanağa yazdırdı.

Buldan ise "sözünün arkasında olduğunu" söyledi.

Ayağa kalkan müşteki avukatlarından Yusuf Alataş, "Ben duymadım ama o sırada Korkut Eken ne demiştir Pervin Buldan'a? Sen, nokta nokta git... Bu sosyal medyaya da düşmüş" dedi ve bunun tutanağa geçilmesini istedi.

Bazı sanık avukatları, Alataş'ın görmediği bir şeyi tutanağa yazdırmasına tepki gösterdiler.

Ardından müşteki avukatlarından Serbay Köklü, Alataş'ın beyan ettiği olayı gördüğünü söyledi.

Başkan Yorgancılar, "Bu, duruşma dışında başka bir şeye benziyor. Buraya atışmaya mı geldiniz, anlamıyorum" dedi.

Cumhuriyet Savcısı Mustafa Düzgün, ÇHD ve TİHV'nın müdahillik taleplerinin reddini istedi. Düzgün, bu davanın, aynı sanıkların da arasında bulunduğu 19 sanık hakkında, 18 faili meçhul cinayete ilişkin açılan davayla birleştirilmesini talep etti.

Tekrar söz alan müdahil avukatlarından Yusuf Alataş, davanın açılmasının nedeninin sanıklardan Ayhan Çarkın'ın beyanları ve yer göstermelerinin olduğunu anlatarak, sanıkların tutuklu olarak yargılanmalarını istedi.

Alataş, davanın Ayhan Çarkın'ın beyanları üzerine açıldığını hatırlatarak, Çarkın'ın akıl sağlığıyla ilgili rapor istenmesine yönelik eleştirilerde bulundu.

-"Aklım da selametim de yerinde"

Ayhan Çarkın'ın avukatı Deniz Uçar, akıl ve ruh sağlığı konusunda rapor alınması talebinin müvekkilinden geldiğini belirtti.

Söz alan sanık Çarkın, "Diğer sanıkların avukatları benim hakkımda müptezel, uyuşturucu bağımlısı falan dedikleri için davanın daha sağlıklı yürümesi adına rapor alınmasını ben istedim. Yoksa ben onlardan değilim, düşündükleri gibi değilim. Aklım da selametim de yerinde. Kendimi öyle biliyorum" diye konuştu.

Savcı Düzgün, Çarkın'ın kendi ikrarının bulunması ve istenen ceza miktarı dikkate alınarak, tutukluluk halinin devamına, diğer sanıkların savunmaları alındığından tutuklama taleplerinin reddine ve ifadesi alınmayan sanık Alper Tekdemir hakkında yakalama kararı çıkarılmasına karar verilmesini istedi.

Mahkeme, sanıklardan Alper Tekdemir hakkında yakalama emri çıkarılmasına, gizli tanıklar ve diğer sanıkların ifadelerinin ise Tekdemir'in ifadesinden sonra alınmasına karar verdi.

Davaya müdahillik talepleri ile Ağar'ın tekrar savunmasının alınıp alınmayacağının gelecek celse değerlendirilmesine hükmeden mahkeme, Çarkın'ın tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Diğer sanıkların tutuklanması taleplerini reddeden mahkeme, duruşmayı 14 Nisan 2014 saat 14.00'e bıraktı.

-BDP Grup Başkanvekili Buldan

Mahkemenin ara kararını beklemeden adliyeden ayrılan ve gazetecilere açıklama yapan BDP Grup Başkanvekili Buldan, "duruşma sırasında Korkut Eken'in kendisine hakaret ettiğini ileri sürdü.

"Eken'i muhatap almadığını" söyleyen Buldan, "Korkut Eken, kendisine yakışanı yaptı. İçeride bir gerginlik yaşandı, doğru. Zaten biz bugün sanık sandalyesine oturanların hiçbirisine insan gözüyle bakmıyoruz, ama mahkemenin gidişatı ve verilecek kararlar aslında bizi ilgilendiriyor" dedi.

Buldan, "mahkemeden nasıl bir karar çıkacağını bildiğini" ifade ederek, şunları kaydetti:

"Yıllardır devam eden, bir ülkenin kanayan yarası olan faili meçhul cinayetler konusunda ne yazık ki bir adalet sağlanamamıştır. Bugün de aynı noktadayız, hukuk açısından, adalet açısından Türkiye'de değişen hiçbir şey yoktur. Bir hafta önce Mehmet Ağar, 17 bin insanın ölümünden sorumlu tutulan bir insan sadece 20 dakika ifade vererek, işlenen cinayetlerden kurtulmanın yolunu arıyor ve buna mahkeme de ne yazık ki destek oluyor."

"Ağar'ın mahkemeye gelerek, mağdur yakınlarına hesap vermesi gerektiğini" ifade eden Buldan, "diğer sanıkların da tutuklu yargılanmasını" istedi.

Raife Baskın'ın avukatı Yusuf Alataş da duruşmanın adil ve doğru bir yargılama olmadığını ileri sürdü. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Faili Meçhul Cinayetler Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement