Farklı Boyutlarıyla İç Göç Çalıştayı'nda - Son Dakika
Yerel

Farklı Boyutlarıyla İç Göç Çalıştayı'nda

Farklı Boyutlarıyla İç Göç Çalıştayı\'nda

Yeşilyurt Belediyesi, İnönü Üniversitesi, Yeşilyurt Kent Konseyi ve Yeşilyurt Medeniyet ve Sanat Araştırmaları Merkezi işbirliği ile düzenlenen ‘Farklı Boyutlarıyla İç Göç Çalıştayı’nda iç göçün sebep ve sonuçları geniş boyutlarıyla ele alındı.

16.05.2017 17:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yeşilyurt Belediyesi, İnönü Üniversitesi, Yeşilyurt Kent Konseyi ve Yeşilyurt Medeniyet ve Sanat Araştırmaları Merkezi işbirliği ile düzenlenen 'Farklı Boyutlarıyla İç Göç Çalıştayı'nda iç göçün sebep ve sonuçları geniş boyutlarıyla ele alındı. Çalıştayda altı ana başlık altında geniş katılımlı oturum toplantıları düzenlendi.

Çalıştayının açılış konuşmasını yapan Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, Malatya'nın ve Yeşilyurt'un eğitim, kültürel ve sosyal yapısına katkı sağlayacak çalıştay, panel ve konferanslara ayrı bir önem verdiklerini söyledi.

Göreve geldikleri günden itibaren kültürel belediyecilik hizmetlerine ağırlık verdiklerini ifade eden Başkan Polat, "Geçen yıl "Diriliş Dünya Görüşü Sezai Karakoç" ve "Uluslararası Şehir ve Medeniyet" Sempozyumu ile "Yeşilyurt Kent Kimliği" Çalıştayını başarılı bir şekilde organize ettik. İnşallah 15 Temmuz'daki hain darbe kalkışması anlatan kapsamlı bir sempozyum da düzenleyeceğiz. Kentin vizyonuna büyük katkı sağlayacağını düşündüğümüz için destek verdiğimiz "Farklı Boyutlarıyla İç Göç" Çalıştayına katılan bilim adamları ve akademisyenler hazırladıkları sunumları bizlerle paylaşacaklar. Çalıştay önümüzdeki yıllarda kentin ekonomik, sosyal, eğitim, kültürel hayatının şekillenmesine ciddi katkı sağlayacak. Öğleden sonraki bölümde ise altı ana başlık üzerinde iç göçün sebep ve sonuç ilişkisi; alanında uzman isimler tarafından detaylı olarak değerlendirilecek. Sonuç Bildirgesi de kamuoyuyla paylaşılacak" diye konuştu.

Çalıştayd iç ve dış göçün gerekçeleriyle insan ve toplum hayatına yansımalarının geniş boyutlarıyla ele alınacağını sözlerine ekleyen Başkan Polat, "Göç insanlık tarihi boyunca hep var olmuştur, bugün devam ediyor, yarın da aynen devam edecek bir gerçektir. İnsanlarımız farklı gerekçelerle göçü tercih ediyor ve farklı kentlerde yaşamayı tercih ediyor. İç ve dış göçün nedenlerini, sebeplerini, insanların tercihlerinin temelinde yatan gerçekler bugün ki çalıştayımızda enine boyuna konuşulacak ve tartışılacak. Ekonomik, sosyal ve kültürel alanlardaki değişimlerde göçün etkisi bilimsel verilerle konuşulacak. Malatya'da doğu ile batı arasında kavşak bir noktada bulunduğu için çok yoğun göç almaktadır. Aynı derecede göç verende bir şehiriz. Dışarıdan gelen göçün şehir içindeki büyümeye ve sıçramaya dönüştürme metotları ile dışarıya verdiğimiz göçün azaltılması ve aynı zamanda beyin göçünün içe dönük hale getirmek için neler yapabiliriz bu önemli konular değerlendirilecek" ifadelerini kullandı.

Belediye hizmetlerinde asıl yarışın kültürel hizmetler alanında olduğunu dile getiren Başkan Polat, "Rutin belediyecilik hizmetlerimizi aksatmadan, sorunsuz ve en güzel şekilde değerli hemşehrilerimize ulaştırıyoruz. Yaşadığımız kentin ve ilçenin imarı, alt ve üst yapı, temizlik, parklar ve yollarını modern bir seviyeye getirmek için bu alanlarda boşluk bırakma şansına sahip değiliz. Bu tip hizmetlerde en önde, öncü olmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Belediye arasındaki asıl hizmet yarışı; sosyal, sportif, eğitim ve kültürel hizmetler alanındadır. Kentimizin geleceğiyle ilgili, yaşlılarımız, engellilerimiz, gençlerimiz ve çocuklarımızla ilgili sosyal projelere ağırlık veriyoruz. Gelecek nesillerimizi bilgiyle donatmak için, edebiyatı en güzel şekilde anlamaları için, şiiri kendi iç dünyalarında derinden hissedecekleri, şiirler ve yazılar yazmalarını sağlayacak temel bilgilere sahip olmaları adına gayret ediyoruz. Çocuklarımızın şiir ve destanlar yazdığı bir kent oluşturma çabasındayız" dedi.

Malatya ve çevre illerdeki iç göçün sebep ve sonuçlarının geniş boyutlarda değerlendirildiği ve irdelendiği çalıştaya konuşmacı olarak katılan Dicle Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof.Dr. Rüstem Erkan, İnönü Üniversitesi Kamu Yönetimi Kent Sorunları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Mihriban Şengül, İstanbul Üniversitesinden Doç. Dr. Yusuf Adıgüzel ile İnönü Üniversitesi Sosyoloji Bölümünden Doç. Dr. Ünal Şentürk, 'İç Göçün Sosyolojideki Görünümü', ' Malatya'nın Orta Sınıf ve Sermayeyi Tutamama Sorunsalı' konuları başta olmak üzere birçok başlıkta hazırladıkları sunumlarını Malatyalılarla paylaştı.

İç göç sorunuyla ilgilenen birçok paydaşın bir araya getirilmesiyle gerçekleşen çalıştayın son bölümünde ise alanında uzman araştırmacı, ilim adamı, bürokrat, gazeteci, ulusal ve yerel medya kuruluşu temsilcileri, siyasi temsilci, cami imamları, sivil toplum kuruluşları yöneticileri ve mahalle muhtarlarının iştirakiyle ' İç Göç ve Aile', İç Göç ve Ekonomi', 'İç Göç ve Eğitim', 'İç Göç ve Sağlık', 'İç Göç ve Suç', 'İç Göç ve Yerel Yönetim' konularında yuvarlak masa görüşmeleri gerçekleşti.

Panel ve oturumlar eşliğinde gerçekleşen Çalıştay sonunda hazırlanacak sonuç bildirgesi kamuoyuyla paylaşılacak.

Öte yandan, Çalıştay sırasında hazırladıkları analiz ve raporlar ile uzun yıllardır edindikleri akademik bulguları davetlilerle paylaşan bilim adamları ve akademisyenlere Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat ile diğer protokol üyeleri tarafından teşekkür plaketi takdim edildi.

Çalıştay'ın açılış törenine Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, Battalgazi Belediye Başkan Vekili Zafer Kırçuval, Yeşilyurt Jandarma Komutanı J.Binbaşı Mustafa Şahin, Malatya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı İhsan Gencay, Yeşilyurt Milli Eğitim Müdürü Cemal Kalay, Yeşilyurt Belediye Başkan Yardımcıları, Yeşilyurt Kent Konseyi Genel Sekreteri Necati Çobanoğlu, Göç İdaresi İl Müdürü Atilla Kölük, TÜİK Bölge Müdürü Tahir Baysal, bilim adamları, akademisyenler, kurum ve kuruluş müdürleri, Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri, mahalle muhtarları, yerel ve ulusal medya kuruluşlarının temsilcileri ve davetliler katıldı. - MALATYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Farklı Boyutlarıyla İç Göç Çalıştayı'nda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement