Fas ve Cezayir İlişkileri Kronolojisi - Son Dakika
Güncel

Fas ve Cezayir İlişkileri Kronolojisi

Fas ve Cezayir İlişkileri Kronolojisi

Fas ile Cezayir arasında Suriyeli sığınmacılardan dolayı son günlerde yaşanan krizin üzerine gözler iki ülke arasındaki ilişkiye çevrildi.

26.04.2017 14:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fas ile Cezayir arasında Suriyeli sığınmacılardan dolayı son günlerde yaşanan krizin üzerine gözler iki ülke arasındaki ilişkiye çevrildi.

Fas'ın kırmızı çizgisi olan Batı Sahra meselesinden dolayı Cezayir ile devam eden gerginlik en küçük olayda iki ülke arasında kriz yaşanmasına sebep oluyor.

En son 19 Nisan'da Fas, Cezayir'in yasadışı yollarla Suriyeli sığınmacıları kendi topraklarına geçmesine göz yumduğunu, hatta sığınmacıların Fas sınırına ulaşması için yardım ettiğini iddia etmişti.

Fas, Cezayir'in Rabat Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığına çağırarak bu iddialarını bölgede çekilen görüntülerle destekleyerek büyük endişe duyduklarını iletmişti.

Fas'ın iddialarını reddeden Cezayir, Fas'ın Cezayir Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığına çağırarak, Fas'ın resmi basın aracılığıyla Cezayir aleyhinde kampanya yürüttüğünü ve bunun iyi komşuluk ilişkilerine aykırı olduğunu bildirmişti.

Fas ile Cezayir ilişkileri kronolojisi:

Kasım 1956: Fas bağımsızlığını kazandı

Temmuz 1962: Cezayir bağımsızlığını kazandı

Ekim 1963: İki ülke arasında sınır anlaşmazlığı yüzünden "Kum Savaşı" olarak bilinen askeri çatışma patlak verdi. Onlarca kişinin hayatını kaybettiği çatışmalar yaklaşık 4 ay sürdü.

Şubat 1976: Polisario Cephesi tek taraflı olarak Fas'a ait Batı Sahra bölgesinde Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti'ni ilan etti.

Mart 1976: Cezayir'in Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti'ni tanıması üzerine iki ülke arasında ilişkiler kesildi.

Haziran 1981: Fas BM'nin talebi ile Batı Sahra bölgesinde bağımsızlık için referandum yapılmasını kabul etti.

Kasım 1984: Fas, Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti'ni üyeliğe kabul etmesi üzerine Afrika Birliği'nden çekildi.

Mayıs 1988: Fas ve Cezayir ilişkilerinde normalleşme başladı.

Şubat 1989: Fas, Cezayir, Libya, Tunus ve Moritanya'dan oluşan Mağrip Arap Birliği kuruldu.

Eylül 1991: BM öncülüğünde Fas ve Polisario Cephesi arasında ateşkes ilan edildi.

Ağustos 1994: Fas'ın Marakeş kentinde yaşanan terör saldırısının arkasında Cezayir vatandaşları olduğu iddiasıyla Fas, Cezayir vatandaşlarından vize talep etmeye başladı.

Eylül 1994: Cezayir, Fas'ın vatandaşlarından vize talebine cevap olarak Fas ile olan sınır kapılarını kapattı.

Nisan 1999: Cezayir Cumhurbaşkanı olarak seçilen Abdulaziz Buteflika'nın Fas'a karşı olumlu sinyaller vererek Fas Kralı 2'nci Hasan ile bir araya gelmek istediğini ilan etti. 2'nci Hasan'ın 1999 Temmuz ayında hayatını kaybetmesi üzerine bu görüşme gerçekleşmedi.

Eylül 1999: Cezayir ülkede iç savaşa neden olan silahlı grupları Fas'ın desteklediğini iddia etmesi üzerine iki ülke arasındaki yakınlaşma son buldu.

Mayıs 2004: Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika, Polisario Cephesi'ne bağımsızlık için destek verdiklerini ilan etti.

Eylül 2004: Fas, BM'de Batı Sahra'da süren çatışmaların sebebi olarak Cezayir'i gösterdi.

Mart 2005: Fas Kralı 6'ncı Muhammed ile Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika Cezayir'de bir araya geldi

Şubat 2006: Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika, BM'ye gönderdiği mesajında, Fas ile Batı Sahra'da yaşayan yerliler arasında çatışma olduğunu bildirdi.

Nisan 2007: Fas BM'ye, Cezayir'in kontrolündeki Tenduf mülteci kampında yaşanan insan hakları ihlallerinden Cezayir'in sorumlu olduğunu iletti.

Nisan 2007: Fas'ın BM daimi temsilcisi, BM'ye Batı Sahra bölgesinde bağımsızlık referandumu yapılmasını kabul ettiklerini bildirdi.

Haziran 2007: BM Batı Sahra Özel Temsilcisi gözetiminde, BM Genel Merkezinde Batı Sahra görüşmelerinin ilk turu gerçekleştirildi.

Nisan 2008: BM Batı Sahra Özel Temsilcisi, BM'de yaptığı konuşmada, "Batı Sahra'da bağımsızlık bir seçenek değil." dedi.

Ocak 2012: Fas Dışişleri Bakanı Sadeddin el-Osmani, Cezayir ile ilişkilerin normalleşmesi adına Cezayir'e resmi bir ziyaret gerçekleştirdi.

Mart 2012: Başbakan Abdulilah Benkiran hükümetinin İletişim Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Mustafa el-Halfi, Cezayir ile ilişkilerin geliştirilmesi için Cezayir'e resmi bir ziyarette bulundu.

Kasım 2013: Cezayir'in Kazablanka'da bulunan konsolosluk binasına giren Faslı bir genç Cezayir bayrağını indirdi.

Aralık 2013: Fas, Cezayir bayrağını indiren Faslı gence 2 ay hapis ve 22 bin avro para cezası vermesi üzerine, Cezayir, ülkede Fas aleyhine sivil toplum kuruluşları tarafından yapılan sosyal ve siyasi faaliyetleri durdurdu.

Kasım 2015: Cezayir'in Fransa sömürgesinden kurtuluşunun ve Cezayir bağımsızlığının 60'ıncı yıl dönümünde, Fas Kralı 6'ncı Muhammed, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika'ya gönderdiği telgrafta iki ülke arasındaki ilişkinin iyileştirilmesi ve Mağrip Arap Birliği'nin tesisi için beraber çalışmayı istediklerini belirtti.

Ocak 2016: Fas Dışişleri Delege Bakanı Mubareke Buida, Batı Sahra'ya ilişkin müzakerelerin durmasından Cezayir'i sorumlu tuttu.

Ocak 2017: Fas, 33 yıl aradan sonra Afrika Birliğine tekrar üye oldu.

Mart 2017: Fas ve Cezayir'in Afrika Birliği'nde görev yapan delegeleri arasında yaşanan yoğun tartışmaların ardından, Cezayir Fas'ın Afrika Birliği'ne dönmesinden dolayı memnuniyetini dile getirdi.

Nisan 2017: Fas, Cezayir'in Rabat Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığına çağırarak, Cezayir'in Suriyeli sığınmacıları yasadışı yollarla Fas'a geçmesinde yardımcı olmalarından dolayı büyük endişe duyduklarını iletti.

Nisan 2017: Fas'ın iddialarını reddeden Cezayir, Fas'ın Cezayir Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığına çağırarak, Fas'ın resmi basın aracılığıyla Cezayir aleyhinde kampanya yürüttüğünü ve bunun iyi komşuluk ilişkilerine aykırı olduğunu belirtti.

Batı Sahra sorunu

Fas'ın 1975 yılında eski İspanyol sömürgesi Batı Sahra'yı topraklarına katmasının ardından, Cezayir'in destek verdiği bağımsızlık yanlısı Polisario Cephesi ile Fas yönetimi arasında başlayan gerginlik hala devam ediyor. Fas, bölgenin kendi egemenliğinde kalması gerektiğini savunurken, Polisario Cephesi, Batı Sahra'nın bağımsız devlet olduğunu ileri sürüyor.

Polisario Cephesi, 1991 yılında Birleşmiş Milletlerin ara buluculuğunda varılan ateşkes anlaşmasına kadar Fas güvenlik güçlerine karşı silahlı mücadele yürütüyordu. Ateşkes anlaşmasından bu yana Batı Sahra'nın statüsüyle ilgili görüşmeler başarıya ulaşamadı.

Fas, 2007 yılında sorunun çözüme ulaşması için Batı Sahra'ya kendisine bağlı özerklik verilmesini gündeme getirmiş ancak bölgenin kaderinin belirlenmesi için referandum yapılmasını savunan Polisario Cephesi buna karşı çıkmıştı.

1984 yılında Afrika Birliği tam üyesi olan Batı Sahra, BM tarafından tanınmıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Fas ve Cezayir İlişkileri Kronolojisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kış Lastiği Kullanımı Yaz Aylarında Kaza Riskini Artırıyor
    12:01 Kış Lastiği Kullanımı Yaz Aylarında Kaza Riskini Artırıyor

    Oto bakım ustası Ali Curu, kış mevsiminin bitmesine rağmen kar lastiği kullanımının kaza riskini artırdığını belirtti. Kış lastiklerinin yaz aylarında asfalt ve hava sıcaklığıyla birlikte yumuşayarak erime yapabileceğini söyleyen Curu, kış lastiklerinin 1 Nisan'da mutlaka değiştirilmesi gerektiğini vurguladı. Kış lastiklerinin yaz aylarında kullanılması yakıt artışına ve frenleme mesafesinin uzamasına neden olabileceği gibi kaza riskini de artırabilir.

  • Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Mahalli İdareler Genel Seçimleri için basın merkezleri kuracak
    11:59 Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Mahalli İdareler Genel Seçimleri için basın merkezleri kuracak

    Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimlerini takip etmek isteyen ulusal ve uluslararası basın mensuplarına yönelik Ankara ve İstanbul'da 'Basın Merkezi' kuracak. Basın merkezleri, seçim sonuçlarını anlık takip etme imkanı, teknik altyapı, simültane tercüme ve canlı yayın imkanı sunacak. Ayrıca, basın merkezlerinde 'Türkiye'nin Seçim Tarihi ve Demokrasi Tecrübesi' temalı sergi de yer alacak.

  • Edirne'de Uyuşturucu Operasyonunda 4 Zanlı Tutuklandı
    11:59 Edirne'de Uyuşturucu Operasyonunda 4 Zanlı Tutuklandı

    Edirne'de gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonunda 4 zanlı tutuklandı. İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda 200 uyuşturucu hap ve 51 gram sentetik uyuşturucu ele geçirildi. Zanlılar, adliyeye sevk edildikten sonra tutuklandı.

  • Karabük Üniversitesi'nde nefret söylemi suçlamasıyla 8 kişi gözaltına alındı
    11:58 Karabük Üniversitesi'nde nefret söylemi suçlamasıyla 8 kişi gözaltına alındı

    Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Karabük Üniversitesi'nde yaşanan olaylarla ilgili sosyal medyada kullanılan nefret söylemlerine ilişkin 10 kişi hakkında gözaltı kararı verdi. Şu ana kadar 8 şüpheli yakalanırken, diğer 2 şüphelinin yakalanması için operasyonlar devam ediyor.

  • Belen'de çalıntı altın ele geçirilen otomobilde 3 şüpheli gözaltına alındı
    11:58 Belen'de çalıntı altın ele geçirilen otomobilde 3 şüpheli gözaltına alındı

    Hatay'ın Belen ilçesinde yapılan asayiş denetiminde şüphelenilen bir otomobil durduruldu. Araçta yapılan incelemede çalıntı olduğu belirlenen altınlar bulundu. E.T, M.Ç. ve G.L. isimli şüpheliler gözaltına alındı. Şüpheliler emniyete götürülürken, altınlar sahiplerine teslim edildi.

  • Altin Zeqiri: Tek odak noktam Rizespor
    11:57 Altin Zeqiri: Tek odak noktam Rizespor

    Çaykur Rizespor'un 23 yaşındaki Kosovalı futbolcusu Altin Zeqiri, İstanbulspor maçında 3 puan almak istediklerini ve tek odak noktasının Rizespor olduğunu söyledi. Zeqiri, takımın geleceğini düşündüğünü ve sezonu iyi bir noktada bitirmek istediklerini belirtti.

  • Konya'da Balkondan Düşen Kadın Hayatını Kaybetti
    11:57 Konya'da Balkondan Düşen Kadın Hayatını Kaybetti

    Konya'nın Seydişehir ilçesinde bulunan bir apartmanın altıncı katındaki evinin balkonundan düşen 70 yaşındaki Hatice A., olay yerine gelen sağlık ekipleri tarafından hayatını kaybettiği belirlendi. Alzaymır hastası olan kadının cenazesi, Seydişehir Devlet Hastanesi morguna götürüldü.

  • Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü, öksüz ve yetim çocuklara bayramlık yardımı yaptı
    11:57 Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü, öksüz ve yetim çocuklara bayramlık yardımı yaptı

    Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Aksaray'da öksüz ve yetim çocuklara bayramlık yardımı kapsamında 2 bin 750 liralık hediye giyim kartı verdi. Müdür Yılmaz Kılınç, ramazan ayının yardımlaşma ve dayanışma ayı olduğunu belirterek, öksüz ve yetim çocukların yüzlerini güldürmek ve bayram sevincini yaşatmak istediklerini söyledi.


Advertisement