Faslı Marangozun Hobisi Geçim Kaynağı Haline Geldi - Son Dakika
Güncel

Faslı Marangozun Hobisi Geçim Kaynağı Haline Geldi

Cam şişenin içerisine koyduğu ahşap parçalarına farklı malzemeler ve çivi kullanarak şekil veren Faslı marangoz Ömer İziki önceleri hobi olarak başladığı işin artık geçim kaynağı olduğunu belirtiyor.

15.03.2018 11:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MEHMET AKİF TURAN - Cam şişenin içerisine koyduğu ahşap parçalarına farklı malzemeler ve çivi kullanarak şekil veren Faslı marangoz Ömer İziki önceleri hobi olarak başladığı işin artık geçim kaynağı olduğunu belirtiyor.

Yaklaşık dört yıl önce izlediği televizyon programında, şişe içerisine koyduğu kuma çeşitli şekiller veren Türk bir sanatçıdan etkilenerek bu hobiye başladığını belirten 42 yaşındaki İziki, hobisini mesleğe çevirme serüvenini AA muhabirine anlattı.

Marakeş'in batısında yer alan İziki Mahallesi'nde oturan marangoz, evinin çatısını atölyeye çevirerek hobi olarak başladığı işi meslek haline getirdi.

Etkilendiği televizyon programındaki Türk sanatçının cam şişenin içine doldurduğu kuma birtakım şekiller verdiği ve yazı yazdığını anlatan İziki, "Sanatçının yaptığı iş çok hoşuma gitti. Ben de yapmak istedim fakat kumla yaptığım birçok denemeye rağmen bir türlü başarılı olamadım. Daha sonra aklıma şişenin içerisine ahşap parçalar yerleştirip onları şişenin içinde birleştirmek geldi. Bu şekilde kendi tarzımı oluşturdum. Çalışmalarımı ilerleterek ahşaba şekil vermeye ve çeşitli isimler yazmaya başladım." dedi.

Başlangıçta çok zorlandığını ve yüzlerce şişe kırdığını belirten İziki, bu zorlukların onu yıldırmadığını bilakis şevkini artırarak daha dikkatli ve düzenli çalışmayı sürdürdüğünü söyledi.

- "Hobimden para kazanacağımı düşünmemiştim"

Yaptığı eserlerden bir gün para kazanabileceğini hiç düşünmediğini ifade eden İziki, hobisinin mesleğe dönüşmesini ise şöyle anlattı:

"20 yıldır çalıştırdığım marangoz atölyemde sergilediğim eserler müşterilerin hoşuna gitmeye başladı. Müşteriler yavaş yavaş bana cam şişe içerisine kendi isimlerini veya sevdiklerinin isimlerini yazdırmaya başladı. Ufak tefek bu işten para kazanmaya başlayınca mahallenin pazarında sergi kurdum ve orada satışlarımı artırdım."

Marakeş'in turistik bir kent olmasının işini kolaylaştırdığını belirten İziki, çevresindeki insanların aldıkları eserleri sosyal medya hesaplarından paylaşmaları üzerine ülke genelinde tanınmaya başladığını kaydetti.

- "Gerçek çivi kullandığıma inanmıyorlar"

Dünyada kendisi gibi birçok sanatçının veya zanaatkarın bu işi yaptığını kaydeden İziki, dünyada şişe içerisinde ahşap parçaları birleştirmek için çivi kullanan tek kişi olduğunu iddia ediyor.

İziki, eserlerini inceleyen birçok kişinin, gerçek çivi kullandığına inanmadığını ve bunun imkansız olduğunu düşünenlerin çok olduğunu belirtti.

Bu iddialardan dolayı sosyal medyada birçok video yayımladığını ifade eden İziki, şunları söyledi:

"Ahşap çubukları cam şişenin içerisinde çivi kullanarak birleştiriyorum. Bu çivileri cam şişenin içerisine girecek şekilde ayarladığım çekiç ile yapıyorum. Dünyada birçok insan cam şişe içerisinde ahşabı birleştiriyor, fakat benim gibi çiviyi çekiç kullanarak sağlam bir şekilde birleştiren kimse yok."

Hobisini mesleğe çeviren marangoz İziki, müşterilerin siparişi doğrultusunda şişe içerisine isim yazmanın yanı sıra ahşap parçaları ve çeşitli oyuncak parçalarını kullanarak birçok sanat eserine de imza atıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Faslı Marangozun Hobisi Geçim Kaynağı Haline Geldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü
    05:28 İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangın, tekstil malzemelerinin tutuşmasıyla büyüyerek bitişiğindeki binaya da sıçradı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaklaşık 2 saat süren yoğun çalışmalar sonucunda yangın kontrol altına alındı. Yangın sonucunda tekstil atölyesi kullanılamaz hale gelirken, binada da hasar meydana geldi.

  • Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi
    04:52 Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi

    Fatih'te yaşanan olayda, psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşusunun çıkardığı sesten rahatsız olduğu için balyoz ve matkapla kapıyı kırmaya çalıştı. Başarılı olamayınca da kapıyı ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay anı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

  • Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı
    04:42 Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı

    Aksaray'da bir otomobilin aniden önüne geçmesi sonucu fren yapan bir tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle otobüs kontrolden çıkarak bir fabrikanın bahçe duvarına çarptı. Kazada otobüs sürücüsü ve 7 yolcu olmak üzere toplam 8 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.

  • Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı
    03:45 Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı

    Esenler'de araç içerisinden silahla havaya ateş ettikleri anı sosyal medyada paylaşan iki şahıs, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslar adli makamlara sevk edilecek.

  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.


Advertisement