Fener Rum Patriği'ne hediye edilen formada yazan "ekümeniklik" yazısıyla ilgili açıklama: Hukuki gerçeklerle bağdaşmıyor - Son Dakika
Güncel

Fener Rum Patriği'ne hediye edilen formada yazan "ekümeniklik" yazısıyla ilgili açıklama: Hukuki gerçeklerle bağdaşmıyor

Sümela Manastırı'nda yapılacak bir ayini yönetmek için Trabzon'a gelen Fener Rum Patriği Bartholomeos'a hediye edilen formanın üzerinde yazan "Ekümenik" yazısı ortalığı birbirine kattı. MHP lideri Bahçeli, "Türkiye'de ekümenik diye bir kurum ve görev tanımı yoktur" dedi. Konu hakkında açıklama yapan Fatih Kaymakamlığı, Fener Rum Patrikhanesinin "ekümeniklik" iddiasının hukuki gerçeklerle bağdaşmadığı ve "ekümenik" sıfatının bulunmadığı belirtti.

15.08.2022 17:06  Güncelleme: 16:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fener Rum Patriği Bartholomeos, Maçka ilçesindeki Sümela Manastırı'nda yarın 9.'su düzenlenecek ayini yönetmek için Trabzon'a geldi. Trabzon Havalimanı'nda çiçeklerle karşılanan Bartholomeos'a, iş insanı Efkan Başkan tarafından Bartholomeos'a arkasında "Ekümenik Patrik Bartholomeos" yazan Trabzonspor forması ile bordo-mavi atkı ve çiçek hediye edildi.

BAHÇELİ: TÜRKİYE'DE EKÜMENİK DİYE BİR KURUM YOK

Konuyla ilgili MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, " Türkiye'de ekümenik diye bir kurum ve görev tanımı yoktur. Lozan Antlaşması gereğince, Fener Rum Patriği'nin siyasi ve idari işlerle uğraşmaması, ülkemizdeki Rum-Ortodoks vatandaşlarımıza ruhani hizmet vermesi hüküm altına alınırken, Fatih Kaymakamlığı'na bağlı bir din görevlisi olmasının dışında hiçbir statüsü de olamayacaktır." dedi.

Fener Rum Patriği'ne verilen formada yazan 'ekümeniklik' yazısıyla ilgili Kaymakam'lıktan açıklama: Hukuki gerçeklerle bağdaşmıyor

KAYMAKAMLIK'TAN "EKÜMENİK" AÇIKLAMASI

Ortaya çıkan görüntülerin kamuoyunda tartışma konusu olması üzerine Fatih Kaymakamlığı tarafından bir açıklama yapıldı. Fatih Kaymakamlığından yapılan yazılı açıklamada, Fener Rum Patrikhanesi Patriği Dimitri Bartholomeos'un ve Patrikhanenin zaman zaman "ekümenik" kavramını kullanması nedeniyle açıklama yapılmasına ihtiyaç duyulduğu belirtildi.

Açıklamada, 30 Ocak 1923'te Yunanistan ile Türkiye arasında imzalanan Türk ve Rum Ahalinin Mübadelesine Dair Mukavelename'de Patrikhanenin durumu ve statüsü ile ilgili bir hükme yer verilmediği, bu mukavele ile Türkiye'de yaşayan Rumlarla Yunanistan'da yaşayan Müslüman Türklerin yer değiştirdiği, İstanbul ve Bozcaada ile Gökçeada'daki Rumlarla Batı Trakya'daki Müslüman Türklerin mübadele dışında bırakıldıkları hatırlatıldı.

Fener Rum Patriği'ne verilen formada yazan 'ekümeniklik' yazısıyla ilgili Kaymakam'lıktan açıklama: Hukuki gerçeklerle bağdaşmıyor

"DAYANAĞI YOK"

Azınlıklar konusunda Türkiye'nin temel hukuki dayanağını oluşturan 24 Temmuz 1923'te imzalanan Lozan Antlaşması'nda da Patrikhane ile ilgili bir hükme yer verilmediği aktarılan açıklamada, "Patrikhanenin İstanbul'da kalması karşılığında mübadele dışı tutulan Rum cemaatinin dini bir kurumu olarak kalacağına, siyasi bir faaliyetinin bulunmayacağına ilişkin katılımcı ülke delegasyonlarının sözlerinin senet olarak kabul edildiği belirtilerek, Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi ile ruhani meclisinin yetki alanı, İstanbul Başpiskoposluğu ile Bozcada ve Gökçeada bölgesi Rum cemaatinin dini ihtiyaçlarını karşılamakla sınırlı tutulmuştur." ifadelerine yer verildi.

İDDİA GERÇEKLERLE BAĞDAŞMIYOR

Açıklamada, Lozan Antlaşmasının azınlıkların korunması başlıklı 38-44. maddelerinde gayrimüslim Türk vatandaşlarının statüsünün belirlendiği kaydedilerek, şu bilgilere yer verildi:

"Buna göre, azınlık statüsüne alınan vatandaşlarımızın dini serbestiyet içerisinde kendi dilleriyle ibadet ve eğitim yapmaları, ayrıca ibadethaneleri ile mezarlıklarını korumaları hususunda gerekli kolaylığın gösterileceği taahhüt edilmiş, Antlaşmanın 45. maddesinde ise Türkiye'nin azınlıklara tanıdığı bu hakları Yunanistan'ın da Batı Trakya'daki Türk azınlığına tanıyacağı taahhüdü yer almıştır. Hülasa; Lozan Antlaşmasının müzakereleri sırasında durumu uzun süren tartışmalar sonunda belirginleşen Patrikhane, Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşu ile yeni bir statüye dönüştürülmüş bulunmaktadır. Bu durum çerçevesinde Patrikhane, Türkiye'deki Rum azınlığın bir kilisesi olarak sadece dini yetkileri haiz bir kilise niteliğinde Antlaşmanın 'Azınlıkların Korunması' başlıklı çerçevesinde mütalaa edilmesi gereken dini bir kurumdur. Yunanistan'ın uygulamasının tersine, Türkiye'de din görevlilerini kendilerinin seçme özgürlüğü bulunmakla birlikte Patrikhanenin siyasi-yönetsel açıdan 'ekümenik' vasfı bulunmamaktadır.

Nitekim Rum olmayan diğer Ortodoks kiliselerinin işlerine dönük müdahalesinin yargıya taşınması sonucunda Yargıtay 4. Dairesinin E: 2005/10694, K.2007/5603 sayılı kararında: 'Egemen bir devletin kendi topraklarında yaşayan azınlıklara kendi vatandaşlarından farklı bir hukuk uygulayarak çoğunluğa dahi tanımadığı bir takım ayrıcalıkları onlara tanımak suretiyle özel bir statü vermesi, Anayasanın 10. maddesinde gösterilen eşitlik ilkesine açıkça aykırılık oluşturacağından kabul edilemez. Bu nedenle Patrikhanenin ekümenik olduğu iddiasının, yasal bir dayanağı bulunmamaktadır. İstanbul Valiliğinin 6 Aralık 1923 tarih ve 1092 sayılı yazılarından da anlaşılacağı üzere Patrikhanede dini ve ruhani seçimlere katılacak ve seçilecek kişilerin Türk vatandaşı olmaları ve seçim sırasında Türkiye'de görevli bulunmaları gerekmektedir. Bu husus da Patrikhanenin ekümenik sıfatının bulunmadığının açık bir göstergesidir.' şeklinde vurgulanmıştır. Sonuç olarak; Lozan Anlaşması tutanakları ile yargı kararlarında Fatih Kaymakamlığına bağlı dini bir kuruluş olarak kabul edilen Fener Rum Patrikhanesinin 'ekümeniklik' iddiası hukuki gerçeklerle bağdaşmamaktadır."

EKÜMENİKLİK NEDİR?

Ekümen kavramı 'dünya patrikliği' anlamına gelmektedir. Ekümen kavramının ilk ortaya çıkışı 1517 yılında Yavuz Selim'in, Mısır'ı fethettiğinde, İskenderiye ve Antakya Patrikhanelerini de, İstanbul'daki Patrikhane'ye bağlaması ve patriği de 'Milletbaşı'lıktan , 'Ekümen' yani 'Cihan patriği' ilan etmesiyle ortaya çıktı.

Fener Rum Patriği\'ne hediye edilen formada yazan "ekümeniklik" yazısıyla ilgili açıklama: Hukuki gerçeklerle bağdaşmıyor
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Fener Rum Patriği'ne hediye edilen formada yazan 'ekümeniklik' yazısıyla ilgili açıklama: Hukuki gerçeklerle bağdaşmıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Zonguldak'ta Ruhsatsız Maden Ocakları Kapatıldı
    12:45 Zonguldak'ta Ruhsatsız Maden Ocakları Kapatıldı

    Zonguldak'ın Kilimli ilçesinde ruhsatsız olarak faaliyet gösteren 4 maden ocağı, yapılan çalışmalar sonucunda kapatıldı. İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından gerçekleştirilen operasyonda, ocaklarda el arabası, kürek ve 40 metre ray ele geçirildi. Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ekipleri tarafından imha edilen ocaklar, Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerine teslim edilen malzemelerle birlikte orman sınırları içerisinde yer alıyordu.

  • Denizli'de 48 Yıl Hapis Cezası Bulunan Firari Hükümlü Yakalandı
    12:43 Denizli'de 48 Yıl Hapis Cezası Bulunan Firari Hükümlü Yakalandı

    Denizli'nin Pamukkale ilçesinde çeşitli suçlardan hakkında 48 yıl 9 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan firari hükümlü, İncilipınar Parkı çevresinde kimlik kontrolü yapmak isteyen polisler tarafından yakalandı. Şahsın 17 farklı suçtan arandığı belirlendi ve emniyet işlemlerinin ardından cezaevine teslim edildi.

  • Cumhur İttifakı ve CHP Mudanya Belediye Başkan Adayları İftar Yemeğinde Buluştu
    12:43 Cumhur İttifakı ve CHP Mudanya Belediye Başkan Adayları İftar Yemeğinde Buluştu

    Cumhur İttifakı Mudanya Belediye Başkan Adayı Gökhan Dinçer ve CHP Mudanya Belediye Başkan Adayı Deniz Dalgıç, Çepni Mahallesi tarafından düzenlenen iftarda bir araya geldi. İftar yemeğine yaklaşık 3 bin kişi katıldı.

  • Denizli'de düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 1 şüpheli tutuklandı
    12:41 Denizli'de düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 1 şüpheli tutuklandı

    Denizli'de İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri tarafından gerçekleştirilen operasyonda, bir şüpheli tutuklandı. Ekipler, yabancı uyruklu A.D'nin üzerinde yaptıkları aramada 836 gram reçine esrar ele geçirdi. Zanlı, adliyeye sevk edilerek tutuklandı.

  • Samsun'da Para Karşılığı Barbut Oynayan 7 Kişiye Cezai İşlem
    12:40 Samsun'da Para Karşılığı Barbut Oynayan 7 Kişiye Cezai İşlem

    Samsun'da bir kafede para karşılığı barbut (kumar) oynandığı ihbarı üzerine yapılan operasyonda 7 kişi suçüstü yakalandı. Olayda kullanılan para ve kumar malzemelerine el konulurken, her bir kişiye 6 bin 425 TL para cezası kesildi. İş yeri sorumlusu hakkında ise yasal işlem başlatıldı.

  • İstanbul'da Kuaförlük Yapan Kadın, Köyde Hayvan Yetiştiriciliği ve Seracılıkla Huzur Buluyor
    12:39 İstanbul'da Kuaförlük Yapan Kadın, Köyde Hayvan Yetiştiriciliği ve Seracılıkla Huzur Buluyor

    İstanbul'da uzun yıllar kuaförlük yapan Nuray Onsekiz, stresli şehir hayatından kurtulmak için Düzce'deki köyüne yerleşti. Büyükbaş hayvan yetiştiriciliği ve seracılıkla uğraşan Onsekiz, aradığı huzuru doğada bulduğunu söyledi. Tarım ve Orman Bakanlığından aldığı desteklerle işini sürdüren Onsekiz, çiftçilik yapmanın gerekliliğine dikkat çekerek, köylerdeki çiftçilere üretmeyi bırakmamaları çağrısında bulundu.

  • Diyarbakır'da tarihi çeşmelerin restorasyonu tamamlandı
    12:39 Diyarbakır'da tarihi çeşmelerin restorasyonu tamamlandı

    Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen restorasyon çalışmasıyla 3 tarihi çeşmeden yeniden su akmaya başladı. İmar ve şehircilik Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan çalışmalar sonucunda tarihi çeşmelerin özgün yapıları korunarak restore edildi. Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi de çalışmalar kapsamında su bağlantılarını gerçekleştirdi. Elazığ Caddesi'nde bulunan Kurtoğlu Çeşmesi'nin restorasyon çalışmaları ise devam ediyor.

  • Antalya'da çıkan silahlı çatışmada 25 şüpheli adliyeye sevk edildi
    12:37 Antalya'da çıkan silahlı çatışmada 25 şüpheli adliyeye sevk edildi

    Antalya'nın Kepez ilçesinde bir kafede çıkan silahlı çatışmada 19 kişi yaralandı. Gözaltına alınan 25 şüpheli, adliyeye sevk edildi. Olayın güvenlik kameraları tarafından kaydedildiği belirtildi.

  • Seferihisar Belediyesi Doğanbey-Payamlı Gündüz Bakım Evi ve Oyun Sokağını Hizmete Açtı
    12:37 Seferihisar Belediyesi Doğanbey-Payamlı Gündüz Bakım Evi ve Oyun Sokağını Hizmete Açtı

    Seferihisar Belediyesi, Doğanbey-Payamlı Gündüz Bakım Evi ve Oyun Sokağını hizmete açarak çocukların eğitim ve eğlence ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyor.


Advertisement