Fay Hattı Üzerinde Deprem Dersi - Son Dakika
Güncel

Fay Hattı Üzerinde Deprem Dersi

SAMSUN'da İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından hazırlanan proje kapsamında 11' inci sınıf öğrencileri deprem, heyelan ve çığ ile ilgili sahada eğitim görüyor.

24.12.2017 12:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SAMSUN'da İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından hazırlanan proje kapsamında 11' inci sınıf öğrencileri deprem, heyelan ve çığ ile ilgili sahada eğitim görüyor. Öğrenciler 1943 yılında yaklaşık 3 bin kişinin öldüğü 7.2 büyüklüğündeki Tosya- Ladik depreminin yaşandığı bölgedeki Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın izlerini sürüyor. Ana fay hattı ve tali fay hattının geçtiği bölgelere götürülerek kayaçlardaki kılcal fay damarlarını gözlemliyor. İl Afet ve Acil Durum Müdürü vekili Yusuf Aysu, Kuzey Anadolu Fay hattının dünyanın sayılı diri fay hatlarından olduğunu belirterek öğrencilerin Ladik ve Havza İlçeleri'ndeki fay izlerini birebir tecrübe ederek öğrendiklerini söyledi.

Samsun'da İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle 'Konumuz AFET Rehberimiz AFAD Projesi' hazırlandı. Proje kapsamında liselerin 11'inci sınıf öğrencileri bir coğrafya derslerinde fay izi, çığ patikası ve heyelan alanında yerinde eğitim görmeye başladı. Öğrenciler AFAD'a ait midibüsle okullarından alınarak 1943 yılında meydana gelen yaklaşık 3 bin kişinin öldüğü 5 bin kişinin yaralandığı 7.2 büyüklüğündeki Tosya-Ladik deprenin yaşandığı bölgeye götürüldü. Havza ve Ladik ilçelerinde Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın bulunduğu güzergahta sahada bilgi aldı. Ladik ilçesindeki Hamamayağı bölgesinde kayaçlardaki fay kertiği olarak ifade edilen kılcal fay damarlarını gören öğrenciler, depremin yıkım etkisi ve bölgedeki risk hakkında bilgi sahibi oldu. Dünyanın en tehlikeli fay hatlarından biri olarak belirtilen Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın geçtiği Ladik İlçesi 1'inci derece deprem bölgesi içinde yer aldığı ifade edildi. Proje kapsamında Ladik ilçesinde bulunan Ersan Sancı Anadolu Lisesi'nin 25, 11'inci sınıf öğrencisi coğrafya dersini AFAD ekibinin katılımıyla sahada işledi. Öğrencilere AFAD'da görevli jeoloji mühendisi, jeofizik mühendisi, harita mühendisi, şehir plahcısı, inşaat mühendisi ve sosyal çalışmacı tarafından çeşitli bilgiler verildi.

'BİN ÖĞRENCİ EĞİTİM GÖRECEK'

Proje ile ilgili bilgi veren İl Afet ve Acil Durum Müdür vekili Yusuf Aysu, şunları söyledi:

"Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunan Ladik ilçemizde bundan tam 74 yıl önce yıkıcı bir deprem yaşanmıştı. Tosya-Ladik hattı üzerinde toplam 3 bin civarında vatandaşımızı kaybetmiştik. 1400 civarında vatandaşımız ilimizde hayatını kaybetmişti. Bu depremi yaşayan kişilerin torunlarına geçmişte yaşanan afetin yıkıcı etkileri ile ilgili bilgi veriyoruz. Gelecekte yaşanacak afetlere nesillerimizin daha iyi hazırlanması için yıkıcı özelliği olana Kuzey Anadolu Fayı yerinde gösterme üzerine proje hazırladık. Bu kapsamda lise öğrencilerimizi coğrafya derslerinde sahaya çıkarıyoruz. Ladik ve Havza ilçelerimizde belirlediğimiz lokasyonlarda Kuzey Anodolu Fay Hattının izlerini gençlerimize gösteriyoruz. Bu bölgelerde öğrencilerimiz kayaç tiplerini, levha hareketlerini bizzat görebiliyorlar. Yine ilimizin en çok karşılaştığı afet türlerinden biri olan heyelan bölgelerinde insan ve mekan üzerine etkilerini gösteren alanlarda da eğitim görüyorlar. Çığ patikamıza götürüp çığ hangi bölgelerde olur, nelere dikkat etmeleri gerekir diye bilgi veriyoruz. Bu eğitim öğretim döneminde bin öğrenciye ulaşmayı hedefliyoruz. Bu zamana kadar 500 öğrencimize bu eğitimi verdik."

'DÜNYANIN SAYILI DİRİ FAY HATLARINDAN BİRİ'

İl Afet ve Acil Durum Müdür vekili Yusuf Aysu, öğrencilerin coğrafya derslerinde sınıfta gördükleri görsellerin mutlaka etkili olduğunu ancak, sahaya çıkmaları, kayaç tiplerine dokunarak farklılıklarını anlamaları, bu bilgileri pekiştirmeleri bire bir deneyimlerinin çok önemli olduğunu söyledi. Aysu, şöyle konuştu:

"Çocuklarımız gelecekte bu bölgede yaşayacak. Buradaki afet farkındalığının çeşitliliğinin farkına varsınlar. Doğaya bakarken aynı zamanda doğadan kaynaklı afetlerin olabileceğini, hangi belirtilerin olduğunu bilerek zarar azaltma faaliyetlerinin ne kadar önemli olduğuna vurgu yapmak adına öğrenicilerimizin bunu tecrübe etmelerini özellikle istiyoruz. Kuzey Anadolu Fay Hattı dünyanın sayılı diri fay hatlarından. Yine bölgemizde buna bağlı tali fay hatları da var. Öğrencilerimiz ana fay hattı ve tali fay hatlarının izlerini birebir tecrübe etmiş oluyorlar."

Ladik'te yaşayan 16 yaşındaki öğrenci Ezgi Boyer, "Bizim yaşadığımız ilçenin deprem bölgesi olduğunu biliyorduk ama, fay hattını ve nasıl bir depremin olabileceği tam olarak bilmiyorduk. Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın olduğu bir bölgedeyiz. Fay hattının geçtiği alanda bilgi alarak birebir gözlemleme şansımız oldu" diye konuştu.

Eğitim çalışmasına katılarak Kuzey Anadolu Fay Hattı ile ilgili kitap okuma yerinde alanda görüp bilgi aldıklarını dile getiren 16 yaşındaki Süleyman Topsakal, şöyle dedi:

"AFAD görevlileri bize kayaçların yapısını, kırılmalarını, karstik olanları, fay hattının geçtiği yapılar ile ilgili bilgiler verdiler. Birebir sahada fay izlerini gördük. Nereden fayın geçtiğini nasıl meydana geldiğini öğrendik. 1943 yılında meydana gelen büyük depremde benim ailemin yaşadığı köyde 35 kişi ölmüş. Yaşlılarımız depremle ilgili yaşananları anlatıyorlar. Çok büyük bir afet olmuş. Biz de bu ilçede yaşıyoruz. O anlamda bu eğitim bizim için çok önemli." - Samsun

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Fay Hattı Üzerinde Deprem Dersi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Uludere Katliamı'nda paylaşım yapan okul müdürlerine disiplin cezası istendi
    17:41 Uludere Katliamı'nda paylaşım yapan okul müdürlerine disiplin cezası istendi

    Uludere Katliamı'nı anmak için sosyal medya paylaşımları yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alınan ve başka bir yere sürülen 3 okul müdürüyle ilgili soru önergesini cevaplayan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, okul müdürleri için disiplin cezaları istendiğini bildirdi.

  • Meral Akşener, öğretmen atamaları konusunda açıklama yaptı
    17:41 Meral Akşener, öğretmen atamaları konusunda açıklama yaptı

    İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, seçim çalışmaları kapsamında Çankırı'da yaptığı konuşmada, 2023 seçimlerine kadar 100 bin öğretmen ataması yapılması gerektiğini belirtti. Akşener, atama yapılmaması durumunda öğretmenlerin oylarına talip olduğunu söyledi ve emeklilerin durumuna benzer şekilde bu hakkı söke söke alacağını vurguladı. Ayrıca mülakat sisteminin kaldırılması gerektiğini de dile getirdi.

  • AK Parti AR-GE ve Eğitim Başkan Yardımcısı Osman Karaaslan'ın Cenazesi Ankara'da Defnedildi
    17:41 AK Parti AR-GE ve Eğitim Başkan Yardımcısı Osman Karaaslan'ın Cenazesi Ankara'da Defnedildi

    AK Parti AR-GE ve Eğitim Başkan Yardımcısı Osman Karaaslan'ın tedavi gördüğü hastanede vefat etmesi üzerine cenazesi başkentte toprağa verildi. Karaaslan'ın cenazesi, Gölbaşı Hacılar Mahallesi'nde düzenlenen cenaze namazının ardından köy mezarlığına defnedildi. Cenazeye Karaaslan'ın ailesi, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya, AK Parti Genel Sekreteri Fatih Şahin, MHP Ankara İl Başkanı Alparslan Doğan, eski TBMM Başkanı Cemil Çiçek, milletvekilleri ve vatandaşlar katıldı.

  • Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Havran ilçesinde ziyaretlerde bulundu
    17:38 Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Havran ilçesinde ziyaretlerde bulundu

    Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, seçim çalışmaları kapsamında Havran ilçesinde Havran Belediye Başkanı Emin Ersoy, AK Parti İlçe Başkanı Sercan Şık ve MHP İlçe Başkanı Saadettin Kul ile nakliyeciler kooperatifini ve esnaf halini ziyaret etti. Yılmaz, Havran için ne gerekiyorsa yapacaklarını söylerken, Emin Ersoy da ilçe esnafına kolaylık diledi.

  • Seferihisar'da Kocaçay Sürdürülebilir Kentsel Tasarım Alanı Projesi Tamamlanmak Üzere
    17:38 Seferihisar'da Kocaçay Sürdürülebilir Kentsel Tasarım Alanı Projesi Tamamlanmak Üzere

    Seferihisar'da İzmirlilerin yeşille buluşup dinlenebileceği, temiz havada yürüyüş ve spor yapabileceği Kocaçay Sürdürülebilir Kentsel Tasarım Alanı çalışmalarında yüzde 50 seviyesine gelindi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, projenin tamamlanmak üzere olduğunu belirterek, Seferihisar'ın değerine değer katacak bir çalışma olduğunu söyledi.

  • Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat Projelerini Anlattı
    17:38 Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat Projelerini Anlattı

    Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, 5 yıl boyunca sosyal ve kültürel anlamda hayata geçirdiği projeleri anlattı. İkinci kez seçilmesi durumunda Dikilitaş'ta Spor ve Yaşam Kompleksi'ni hayata geçireceğini söyledi.

  • CHP Kadın Kolları Başkanı Aylin Nazlıaka: 'Korku dağları sarmış'
    17:38 CHP Kadın Kolları Başkanı Aylin Nazlıaka: 'Korku dağları sarmış'

    CHP Kadın Kolları Başkanı Aylin Nazlıaka, Çorum'da yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ankara ve İstanbul'a sahip çıkma çağrısına karşılık 'korku dağları sarmış' dedi. Nazlıaka, CHP'li belediyelerin sosyal projeleri ve hesap verebilirlik anlayışını vurgulayarak, Cumhurbaşkanı'nın hemşericilikle tabloyu değiştiremeyeceğini belirtti. İstanbul seçimleri için ise '17 bakan da gelse halkın iktidarını değiştiremez' dedi.

  • Kuşadası Belediye Başkanı Semt Pazarlarını Yeniden Kazandıracak
    17:38 Kuşadası Belediye Başkanı Semt Pazarlarını Yeniden Kazandıracak

    Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, yeni döneminde kapalı pazar yerini kapatarak semt pazarlarını yeniden kente kazandıracağını açıkladı. Mevcut kapalı pazar yeri ise sivil toplum yerleşkesi olarak düzenlenecek.

  • Tamer Karadağlı: Haşim İşcan Kültür Merkezi'nin dış bakımı belediyeye ait
    17:37 Tamer Karadağlı: Haşim İşcan Kültür Merkezi'nin dış bakımı belediyeye ait

    Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı, Antalya'daki Haşim İşcan Kültür Merkezi'ndeki bakımsızlıktan şikayet ederek, binanın dış bakım ve onarımının belediyeye ait olduğunu belirtti.


Advertisement