Federal İdare Mahkemesi Müslüman Kız Öğrenciler de Yüzme Dersine Girmek Zorunda - Son Dakika
Güncel

Federal İdare Mahkemesi Müslüman Kız Öğrenciler de Yüzme Dersine Girmek Zorunda

Federal İdare Mahkemesi Müslüman Kız Öğrenciler de Yüzme Dersine Girmek Zorunda

Federal İdare Mahkemesi'ndeki davaya ilişkin karar, Alman televizyonlarında geniş yer buldu.

12.09.2013 11:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Federal İdare Mahkemesi'ndeki davaya ilişkin karar, Alman televizyonlarında geniş yer buldu. Devlet kanalları ZDF, ARD, Deutsche Welle'nin yanı sıra RTL, Pro 7, N-TV kanalları dini gerekçelerle yüzme dersine katılmayı reddeden bir kız öğrencinin ailesinin başvurusu üzerine açılan davayı karara bağladığını aktarırken ayrıntıları yayınladı. Mahkeme, sadece istisnai durumlarda öğrencilerin dini nedenlerden ötürü bir dersten muaf tutulabileceğini açıklarken Müslüman bir kız öğrencinin erkek öğrencilerle beraber yüzme dersine katılmak durumunda bırakılabileceğine dair karar verdi.

DAVA KONUSU

Frankfurt kentinde Faslı 11 yaşındaki Asmae A. Adlı Müslüman bir kız öğrenci yüzme dersine katılmadığı için beden eğitimi dersinden Alman eğitim sistemindeki en düşük not olan 6 aldı. Öğrencinin ailesi kızlarının beden eğitimi dersinden muaf tutulmasını istedi. Okul yönetimi bunu kabul etmedi. Aile bunun üzerine aile davacı olurken, mahkeme okulu haklı buldu.

Yerel mahkeme öğrencinin derslere 'burkini' olarak adlandırılan haşema giyerek katılmasının mümkün olduğuna karar verdi. Dersteki diğer mayolu erkek öğrenciler konusunda ise erkeklerin yaz aylarında okul dışında da üstü çıplak olarak dolaştığı ve okulun toplumsal gerçeklerin üstünü kapatamayacağı ifade edildi. Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti'nde 7'nci sınıfa giden öğrencilerin Almanca dersinde Ottfried Preussler'in 'Krabat' adlı kitap ve filminin kullanılmasına, içinde kara büyü yöntemleri geçtiği için Yehova Şahidi bir aileden itiraz gelmişti. Federal İdare Mahkemesi bu olayda da okulun eğitimde dini açıdan tarafsız olma zorunluluğunu çiğnemediğine hükmetmişti. Leipzigli yargıçlar okulların dinin tabulaştırılması karşısında taviz vermemesi gerektiğini bildirdi.

İki yıl önce Frankfurt am Main kentinde yaşayan Fas asıllı 11 yaşındaki bir kız öğrencinin ailesi kızlarının dini nedenlerden ötürü erkeklerle birlikte yapılan yüzme dersinden muaf tutulmasını istemişlerdi. Okul reddetmişti. Bunun üzerine aile davacı olmuş, mahkeme ise okulu haklı bulmuştu.

Almanya'da 2009 yılında sonuçlanan benzer bir davada da Münster kentindeki Yüksek İdare Mahkemesi, Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti'ndeki ilkokullarda okuyan Müslüman kız öğrencilerin yüzme dersinden muaf tutulamayacağına hükmederken, öğrencilerin 'burkini' giyebileceğini belirtmişti. Mahkeme, kararın temyiz edilmesi yolunu da kapatmıştı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Federal İdare Mahkemesi Müslüman Kız Öğrenciler de Yüzme Dersine Girmek Zorunda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement