Felçli Afgan Gence "Yürüme Robotu" Umut Oldu - Son Dakika
Güncel

Felçli Afgan Gence "Yürüme Robotu" Umut Oldu

Ülkesinden göç ederek yerleştiği İran'da 4 yıl önce geçirdiği trafik kazası sonucu felç olan Afgan Omid Asadi, mülteci statüsü kazandığı Türkiye'de tekrar yürümeyi öğreniyor.

24.06.2016 11:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İLHAMİ ERKILIÇ - Ülkesinden göç ederek yerleştiği İran'da 4 yıl önce geçirdiği trafik kazası sonucu felç olan Afgan Omid Asadi, mülteci statüsü kazandığı Türkiye'de tekrar yürümeyi öğreniyor.

18 yaşındaki genç, Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki yürüme robotu ile yaptığı egzersizler sayesinde tekrar adım atmanın mutluluğunu yaşadı.

Asadi, İran'da yaşadığı sırada çalıştığı manava giderken geçirdiği trafik kazası sonrası tekerlekli sandalyeye mahkum oldu. Bu ülkede geçirdiği ameliyat ile beline platin takılan Asadi, iki bacağı ile bel kısmındaki sinirleri hasar gördüğü için yürüme yetisini kaybetti.

Ailesi ile kaçak yollardan geldiği Türkiye'de mülteci statüsü verilmesi için yaptığı başvuru kabul edilen Asadi yakınları ile Erzurum'a yerleşti.

Tedavisi için Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvuran Asadi, fizik tedavi ve cerrahi branşlarındaki doktorlar tarafından muayene edildi. Hastanedeki yürüme robotu ile fizik tedavisine başlanması uygun görülen Asadi, tekrar yürüyeceği günleri iple çekiyor.

Asadi, AA muhabirine tercüman aracılığıyla yaptığı açıklamada, 4 yıl öncesine kadar İran'da bir manavda çalıştığını ve sabah saatlerinde işe giderken trafik kazası sonucu bacak ve belinden sakatlanarak felçli kaldığını söyledi.

Kaza sonrası İran'da omurilik ameliyatı geçirdiğini belirten Asadi, ameliyatla beline platin takıldığını ancak 2 bacağındaki sinirlerdeki zedelenme nedeniyle yürüyemediğini ifade etti.

Türkiye umudu oldu

Asadi, bu yılın başlarında ailesiyle Türkiye'ye geldiğini, mülteci statüsünü kazandıktan sonra yeniden yürüyebilmek için hastaneye başvurduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

"Yürüyeceğime dair her zaman içimde bir umut vardı ama İran'da tedavi olamayınca umudum kalmamıştı. İran'daki doktorlar, bacak sinirlerimin iyileşmesi çok uzun zaman alır diyerek herhangi bir fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamadı. Tamamen tekerlekli sandalyede olurum diye çok üzülüyordum. Buraya geldiğimde bu aletle tanıştım çok ve mutlu oldum. Umudum neredeyse kalmamıştı ama şimdi yürümek için umudum var. Henüz dördüncü seansım, çok mutluyum. Burada bacaklarımın geliştiğini fark ettim. Gelecekte yürüyeceğime inanıyorum. Hem hastaneden hem de Erzurum'dan çok memnunun inşallah gelişerek burada iyileşeceğim. Şu anda umut doluyum."

Yürüme robotuyla tedavi

Yürüme robotu fizyoterapisti Akif Kara ise Asadi'nin trafik kazası sonucu belden aşağısının tutmadığını belirterek, yürüme robotuyla hastanın hem fiziksel hem de görsel motivasyon ile yürüdüğünü görmesi, hissetmesi ve tekrardan yürümeyi öğrenmesini amaçladıklarını söyledi.

Hastanın 30 seans tedavi göreceğini ve robot sayesinde hem kas gücü hem de ayak hislerinde gelişme olmasını beklediklerini ifade eden Kara, şunları kaydetti:

"Yürüme robotuyla hasta görsel motivasyonla hem zihninde yürümeyi canlandırıyor hem de kaslarının güçlendirilmesi için makineyle birlikte bacağını hareket ettiriyor. Normalde adım atma hareketini tamamen kendisi yapamıyor sadece bir kısmını yapabiliyor. Makine o hareketi tamamlaması için kendisine yardımcı oluyor. Egzersizle kombine yapılarak tedaviye cevap alabilir. Hasta 30 seans sonrası egzersizlerle ilk etapta ayakta duracak, adım atacak, merdiven yürüme gibi seanslarla yürüyebilecek."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Felçli Afgan Gence 'Yürüme Robotu' Umut Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.

  • İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı
    02:03 İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı

    İzmir'in Konak ilçesinde, otomobil ile çarpışan motosikletin sürücüsü ağır yaralandı. Olayda motosiklet sürücüsü E.Ö. hayati tehlike altında olduğu için Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Otomobil sürücüsü ise ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldü.


Advertisement