Felsefe, Psikanaliz ve Nörobilimi Buluşturan Sempozyum - Son Dakika
Güncel

Felsefe, Psikanaliz ve Nörobilimi Buluşturan Sempozyum

Üsküdar Üniversitesi, "Benliğim Ne Kadar Benden" başlıklı 1'inci Nöropsikofelsefe sempozyumu ile farklı disiplinleri bir araya getiriyor.

31.10.2013 14:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

7-8 Kasım tarihlerinde Üsküdar Üniversitesi Altunizade Yerleşkesinde gerçekleştirilecek sempozyumun ana sponsoru ise ABDİİBRAHİM.

Davranış bilimleri ve sağlık alanında Türkiye'nin ilk ve tek tematik üniversitesi olan Üsküdar Üniversitesi, multidisipliner eğitim anlayışına uygun olarak düzenleyeceği nöropsikofelsefe sempozyumu ile farklı disiplinlerin benlik konusundaki derinlik alanlarını bir araya getirerek sinerjizma yaratmayı amaçlıyor.7-8 Kasım tarihlerinde Üsküdar Üniversitesi ev sahipliğinde ve ABDİİBRAHİM ana sponsorluğunda birincisi gerçekleştirilecek sempozyum benlik figürünün oluşumuna katkı sağlayan felsefe, psikanaliz ve nörobilim alanlarının etkisini ortaya koyacak.

Kant'tan bu yana modern felsefede, Freud ve Pavlov'dan beri psikanaliz ve deneysel psikolojide, Panksepp ve Kandel'den itibaren nörobilimde yaşanan hızlı gelişmelerle bu disiplinler alanında kendi derinliğini yaratmış ve zamanla bu "derinlikli" disiplinler arasında bütünleştirici köprüler kurmak ve bu yolla davranış bilimlerinde "herşeyin teorisi" ne giden yolu yavaş da olsa açmak ütopik bir hayal olmaktan çıkıyor. Felsefenin geçmişten beri sorduğu sorular (hayatın anlamı, bilinç, bilinç dışı, ahlak v.b konular) karşısında psikoloji biliminin insanı anlamada kullandığı deney düzeneklerinin ve soru sorma şekillerinin kullanılmasıyla ve aynı anda nörobilimin beyni ve biyolojik yapını çalışma şeklini anlamaya yönelik PET, MRI, CEEG gibi görüntüleme araçlarını kullanmasıyla bulduğu yanıtların entegre edilme çabası olarak tanımlanan Nöropsikofelsefe Üsküdar Üniversitesi'nde düzenlenecek sempozyumda "benlik" kavramı doğrultusunda ele alınacak.

Davranış bilimlerine odaklanan ve multidisipliner eğitim anlayışını benimseyen Üsküdar Üniversitesi, ilk ulusal sempozyumunu farklı disiplinlerin inceleme alanı olan benlik kavramı üzerine gerçekleştiriyor. 7-8 Kasım tarihlerinde Üsküdar Üniversitesi Altunizade yerleşkesinde gerçekleştirilecek sempozyuma psikoloji, PDR, psikiyatri, nöroloji, felsefe alanlarında öğrenci, asistan ya da uzman olanlar kayıt yaptırabilecek. Sempozyuma katılanlar alanında uzman kişilerin konuşmalarını dinleme fırsatı bulacak, yeni sorular sormak adına fikirler edinecek, Farklı disiplerin benzer soruları soruş ve yanıtlama çabasına şahit olacaklar.

Sempozyumun onursal başkanlığını yürütecek olan Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan sempozyum hakkında şu bilgileri verdi; "En gelişmiş varlık olarak insanın benliği ile ilgili çalışmalar farklı disiplinlerden gelen derinlikli çabaları tamamlayıcı ve destekleyici bir olgunluğa ulaşmak üzere. Nörobilimde beynin her noktasından alınan tek nöron kayıtları, fMRI ile iş üzerindeki beynin dinamik görüntülemeleri benlik organizasyonundaki fikirlerimizin oluşumunda bize güvenilir bir zemin sağlarken, psikiyatriden gelen klinik bilgiler söz konusu bu zeminle harmanlı biçimde önümüze az çok şekillenmiş bir "benlik" yapısı çıkarıyor. Özellikle Kohut'un psikanalizden getirdiği materyal bu yapının daha bir şekillenmesini sağlıyor. Ama hepsinden önemlisi modern felsefede Bergson'un, Heidegger'in, Kierkegaard'ın söylemleri oluşan bu benlik figürünü en büyük resmin içine yerleştirmemize imkân tanıyor. İnsan benliği çözülmedikçe insan bilimlerinin ilerlemesi her daim sınırlı kalacaktır. O nedenle farklı disiplinleri benlik konusunda bir araya getirerek kendi derinlikle alanlarını birbirlerine enjekte ederek bu konuda bir sinerjizma yaratmaya niyetlendik. Niyetimiz öykü yaratan bir benlikten, öyküsü çıkarılmış bir benliğe geçmek.

Bu çabalarda ülkemizin de diyebileceği şeyler olduğu inancını taşıyoruz. Söz konusu alanları bütünleştirmede yetkin bir örnek yaratacağına inandığımız üniversitemizin düzenlediği bu ilk sempozyumda insan bilimlerinden her kişiyi katılımcı ve tartışmacı olarak aramızda görmek bizleri memnun edecektir."

Bilimler arası etkileşimin artması üzerine nörobilim alanında yaşanan değişim ve gelişimlerin tartışılacağı 1.Nöropsikofelsefe sempozyumu "Benliğim Ne Kadar Benden" ana başlığı altında, 7-8 Kasım tarihlerinde Üsküdar Üniversitesi Altunizade Yerleşkesinde gerçekleştirilecek.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Felsefe, Psikanaliz ve Nörobilimi Buluşturan Sempozyum - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kayseri'de Yabancı Uyruklu Şahsı Bıçaklayarak Öldüren Adam Tutuklandı
    23:42 Kayseri'de Yabancı Uyruklu Şahsı Bıçaklayarak Öldüren Adam Tutuklandı

    Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde, aralarında husumet bulunan M.P. ile yabancı uyruklu Abdul Shaid Zahin arasında çıkan tartışma sonucunda M.P. tarafından bıçaklanan Zahin hayatını kaybetti. Şüpheli M.P. gözaltına alındıktan sonra tutuklanarak cezaevine teslim edildi.

  • İçişleri Bakanı Müfettiş Görevlendirdi, DEM Parti'den Yanıt Geldi
    23:42 İçişleri Bakanı Müfettiş Görevlendirdi, DEM Parti'den Yanıt Geldi

    Yerel seçimlerin ardından Diyarbakır Belediye Meclisi salonundan Türk bayrağının kaldırılması ve Mardin Büyükşehir Belediye Meclisi'nin açılışında 'İstiklal Marşı'nın okutulmadığına' ilişkin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya mülkiye müfettişlerini görevlendirdi. DEM Parti'den ise konuya ilişkin yanıt geldi.

  • Hatay İskenderun'da 4 hükümlü ve 5 şüpheli yakalandı
    23:38 Hatay İskenderun'da 4 hükümlü ve 5 şüpheli yakalandı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde, kesinleşmiş hapis cezası bulunan 4 hükümlü ile çeşitli suçlardan aranan 5 şüpheli yakalandı. Operasyonlarda bir tabanca, 90 fişek, 4 tüfek, 11 tüfek fişeği ile 1 bıçak ele geçirildi. Tutuklanan şüpheliler adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı
    23:33 Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı

    Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik Kuzey Ege Grup Komutanlığı ekipleri tarafından hareket halinde bir lastik bot tespit edildi. Yapılan operasyonda Afganistan ve İran uyruklu 8'i çocuk toplam 29 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından Ayvacık Geri Gönderme Merkezine teslim edildi.


Advertisement