Ferzan Özpetek: İtalyan Sineması İçin Endişeliyiz - Son Dakika
Güncel

Ferzan Özpetek: İtalyan Sineması İçin Endişeliyiz

Ferzan Özpetek: İtalyan Sineması İçin Endişeliyiz

Son filmi 'Magnifica Presenza' ile 'İtalya'nın Oscar'ı olarak kabul edilen David di Donatello'ya 8 dalda aday gösterilen Yönetmen Ferzan Özpetek, ekonomik krizin İtalyan sinemasını da vurduğunu söyleyerek, "Çok endişeliyiz" dedi.

03.05.2012 17:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Son filmi 'Magnifica Presenza' ile 'İtalya'nın Oscar'ı olarak kabul edilen David di Donatello'ya 8 dalda aday gösterilen Yönetmen Ferzan Özpetek, ekonomik krizin İtalyan sinemasını da vurduğunu söyleyerek, "Çok endişeliyiz" dedi.

İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, David di Donatello adaylarını, Cumhurbaşkanlığı binası olan Quirinale Sarayı'nda düzenlenen törende kabul etti. İtalya'da gösterime girdiği ilk 3 günde, 1 milyon 200 bin Euro gişe hasılatıyla 10 film arasında 3'üncü sırayı alan Magnifica Presenza'nın (Şahane Misafir) yönetmeni Ferzan Özpetek de Cumhurbaşkanı tarafından kabul edilenler arasında yer aldı.

SİnEMA SEKTÖRÜNÜN İSTEKLERİ KARŞILANMALI

Cumhurbaşkanı Napolitano'nun törende yaptığı konuşmaya ülkedeki ekonomik kriz damga vurdu. Adayları tek tek kutlayan Napolitano, ülke olarak zor dönemden geçtiklerini belirterek, şöyle dedi:

"Krizden çıkış için sinema, öncelikle kendimizin daha sonra da diğerlerinin güvenini tekrar kazanmamıza katkı sağlayabilir. Bugün bu törende, meşalenin nesilden nesile geçtiğini gördüm. Bu, bizim sinemamız ve ülkemiz için bir güvencedir. Kültürün, sanatın değer kazanması için çaba sarfedilmeli. Hükümet, bu sektörün isteklerini dikkate almalı."

Napolitano, tören bitiminde favori filminin, Taviani kardeşlerin (Paolo e Vittorio Taviani) yönettiği 'Cesare Deve Morire (Sezar Ölmeli)' olduğunu belirtti.

"KRİZ BENİ DEĞİL DİĞER YÖNETMENLERİ ETKİLEDİ"

Tören bitiminde DHA'nın sorularını yanıtslayan Ferzan Özpetek, David di Donatello'ya aday olmasıyla ilgili, "Bu 5'inci adaylığım. Burada en güzel şey Sezen Aksu'nun adaylığı. Çünkü çok özel, çok ender olan bir şey. Aday olmak önemli ancak kazanmak bana zor gibi geliyor ama insan mutlu oluyor tabii" dedi.

Cumhurbaşkanı Napolitano'nun söyledikleriyle örtüşen açıklamalar yapan Özpetek, Magnifica Presenza'nın İtalya'daki gişe başarısının hatırlatılması üzerine ise, "İtalyan sineması açıkça bir krizde. Büyük bir kriz var ortalıkta. Yani başarılı olmak, gişe, ödüller bunların hepsi bir yana İtalyan sineması krizde. Mesela şu anda hiçbir film yapılmıyor. 2 tane belki film çekiliyor. Bu yüzden hepimiz çok endişeliyiz. Hatta Cumhurbaşkanı da şimdi bu konuda konuştu" diye konuştu.

BİR OPERA DAHA YÖNETECEK

Sektördeki krizin ne zaman son bulabileceğini tahmin edemediğini dile getiren Özpetek, "Benim için tabii problem yok. Benim gibi 5-6 yönetmen için de hiçbir sorun yok ama bizim sorunumuz olmaması demek bir şey değil. Ben hızla filmlerime devam ediyorum ama çevreme baktığımda oldukça büyük bir sorun var" dedi.

Bir sonraki filmiyle ilgili çalışmalara henüz başlamadığını da anlatan Özpetek, "Şu an birazcık tatil, dinlenmek, operaya zaman ayıracağım. Yeni filme 2013'te başlayacağım. Kasım ayında hayata geçecek olan bir operanın yönetmenliğini yapacağım, şu aralar bununla meşgulüm. La Traviana Operası. Napoli'deki San Carlo Tiyatrosu'nda olacak" açıklamasını yaptı.

Özpetek, geçen yıl yönettiği Aida Operası'yla büyük beğeni toplamıştı. Magnifica Presenza, "En İyi Film" ve "En İyi Yönetmen" başta olmak üzere 8 dalda David Di Donatello'ya aday gösterilirken, Sezen Aksu'nun film için özel olarak bestelediği, sözlerini Yıldırım Türker'in yazdığı "Gitmem Daha", ilk kez yabancı bir şarkı olarak "En İyi Şarkı" kategorisinde bu ödüle aday olmayı başardı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Ferzan Özpetek: İtalyan Sineması İçin Endişeliyiz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement