Fetö Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu - Son Dakika
Politika

Fetö Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu

Fetö Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu

Eski İçişleri ve Adalet Bakanı Mehmet Ağar, "Bu tür olaylarda (FETÖ soruşturması), geniş kapsamlı soruşturmalarda mağduriyet olmaması mümkün değildir.

20.10.2016 14:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eski İçişleri ve Adalet Bakanı Mehmet Ağar, "Bu tür olaylarda (FETÖ soruşturması), geniş kapsamlı soruşturmalarda mağduriyet olmaması mümkün değildir. Ama burada düşük bir yüzde vardır. Bunu topyekun bir mağduriyet olarak takdim etmek örgütün içinde avantaj sağlar." dedi.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimini araştırmak amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, AK Parti Burdur Milletvekili Reşat Petek başkanlığında toplandı.

Komisyon, bugünkü toplantıda ilk olarak, Mehmet Ağar'ı dinledi. Ağar, 1996 yılının başında devlet memurluğundan ayrıldığını, ondan sonra siyasetle iştigal ettiğini belirterek, "Bizim anlayışımız içerisinde devletten ayrıldıktan sonra devletle ilgili hiçbir işte olmayız, ilgilenmeyiz, girip, çıkıp meraklı bir pozisyonda da olmayız." dedi.

15 Temmuz akşamı yaşadıklarını anlatan Ağar, "Bir vatandaş gibi bizde evimizde izlemek mecburiyetinde kaldık üzüntüyle. Elbette ki milletimizin büyük çoğunluğunun tavrı neyse aynı tavırlar içinde olduk. O gün yapabildiğimiz bazı meslektaşlarımıza moral mesajları attık. İlgili siyasetçilerle telefonda görüşmem de oldu. Onlara da aynı şekilde demokrasinin, meşruiyetin yanında durduğumuzu, bir arzuları varsa yerine getirebileceğimizi ifade ettik." diye konuştu.

Darbe girişimi sonrasında gördükleri manzaranın, Türkiye'nin bugünü, geleceği ve yakın zamanı açısından önemli olduğunu vurgulayan Ağar, Türkiye'deki her gizli örgütün yurt dışı bağlantıları olduğunu, genelde de bu bağlantıların arkasında yabancı istihbarat servislerinin bulunduğunu söyledi.

Örgütlerin yapısı içerisinde üç kademenin bulunduğunu, bunların yönetici, militan ve sempatizan olduğuna dikkati çeken Ağar, "Burada çok dikkat edilecek hususlar vardır. En dikkat edilecek husus, sempatizan kesimine geriye dönme fırsatını tanımak gereği vardır. Eğer onlarla ilgili bütün yapılan soruşturmalarda bir yanlışlık olursa, onları militanlaştırırsınız. Bu doğru bir şey değildir." değerlendirmesini yaptı.

"Hafife alınıyor gibi algılamaya başladım"

Ağar şöyle devam etti:

"Bir devletin temeli adalet, güvenlik ve savunmadır. Baktığımız vakit, devletin temel fonksiyonlarını icra eden bu kurumların tamamında ciddi bir çöküntü ortaya çıkmıştır. Bu çöküntünün onarılması lazım. Bu onarım, çok geniş kapsamlı ve zor bir iştir. Onaracak olan da siyasi kadrolardır. Bu mesele iç siyasetin çekişmelerine kurban edilecek kadar kolay bir mesele değildir. Bu mesele hafife alınıyor gibi algılamaya başladım. Bu fevkalade yanlıştır.

Gizli örgütlerde çözülmelerin sağlanması için ciddi bir sorgulama sürecinin olması lazım. Elbette örgütün içerisinde çözülmeler önemlidir. İtirafçı, pişmanlık gibi insanları demoralize edecek şekilde tarifin doğru tarafı yoktur. İnsanlara bu konunun, devletin ve milletin gelecek hayatı bakımından ve insanların daha huzurlu, iyi yaşamaları bakımından, itirafçılık yerine, bu millete bir hizmet şeklinde taktim edilmelidir."

Mehmet Ağar, kimsenin panik içerisinde olmaması gerektiğine işaret ederek, devletin en önemli temel gücünün meşruiyet olduğunu, milletin büyük çoğunluğunun da bunun yanında durduğunu söyledi. Ağar, son dönemlerde emniyet teşkilatında son bir aydaki bir toparlanma bile çok sayıda canlı bombanın bulunması ve etkisiz hale getirilmesi sonucunu doğurduğunu anımsattı.

"Alçaklıktan öte bir şey...

Ağar, "Angaje edilmiş ajanlar vasıtasıyla, rapor alıp, kod isimlerle telefon dinleyerek, devletin temel görevi olan terör örgütleri, uyuşturucu çeteleri, organize suç örgütlerini dinlemek yerine, çeşitli siyasi kimliğe sahip, iş adamı kimliğine sahip, farklı kimliklere sahip insanları dinlemek ve onlara yalancı tanıklar vasıtasıyla suç izafe ederek, insanları tasfiye etmenin alçaklıktan öte bir şey olduğunu ifade etmek lazım." dedi.

Ağar, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu tür olaylarda (FETÖ soruşturması), geniş kapsamlı soruşturmalarda mağduriyet olmaması mümkün değildir. Ama burada düşük bir yüzde vardır. Bunu topyekun bir mağduriyet olarak takdim etmek örgütün içinde avantaj sağlar.

Bunun ben yolunu şöyle düşünüyorum: Her parti mutlaka kendi bu konuda komisyonlar kurmuştur. Hükümetin, çok ciddi şekilde muhalefet partilerinden gelen somut taleplere karşı, son derece duyarlı olmak ve çabuk neticelendirmek kaydıyla, somut mağduriyetleri ortadan kaldırması halinde, bu havanın yok olacağını düşünüyorum. Aksi taktirde, bunu her dakika malzeme olarak kullandığımızda örgütün kendisi için inanılmaz derecede avantaj sağlayacaktır. Bu sempatizan kesiminin rehabilitasyonu konusunda farklı politikaların geliştirilmesi lazım. Ortaya çıkan tablo olağanüstü bir şeydir. Dolayısıyla, olağanüstü bir olayın olağan tedbirlerle aşılabilme imkanı yoktur. Bu da eşyanın tabiatı gereğidir."

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Fetö Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement