Fetö'nün Askeri Yargı Yapılanması Davası - Son Dakika
Güncel

Fetö'nün Askeri Yargı Yapılanması Davası

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) askeri yargıdaki yapılanmasına ilişkin eski Genelkurmay adli müşavirleri Muharrem Köse ve Hayrettin Kaldırımcı'nın da aralarında bulunduğu 21 kişinin "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" ve "silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçlarından...

26.04.2018 13:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) askeri yargıdaki yapılanmasına ilişkin eski Genelkurmay adli müşavirleri Muharrem Köse ve Hayrettin Kaldırımcı'nın da aralarında bulunduğu 21 kişinin "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" ve "silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçlarından yargılanmasına devam edildi.

Ankara 25. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar, müşteki ve sanık avukatları katıldı. Bazı sanıklarla tutuklu bulundukları cezaevinden telekonferans sistemiyle bağlantı kuruldu.

Mahkeme Başkanı Hayrettin Tanrıkulu, Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde sanıklardan Köse hakkında aynı suçtan açılan davanın kendi davalarıyla birleştirildiğini, firari sanıklar Kurtuluş Kaya ve İlhan İpek'in halen yakalanamadığını söyledi.

Duruşmada, sanıklar Kaldırımcı ve Oğuz Akkuş'un dinlenmesini talep ettikleri dönemin Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı olan emekli Orgeneral İhsan Uyar tanık olarak beyanda bulundu.

Daha önceki beyanlarını tekrar ettiğini belirten Uyar, 15 Temmuz 2016 tarihinde saat 14.00'te Genelkurmay Başkanlığında Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Güler ile terörle mücadele konulu bir toplantı yapıldığını, bu toplantıda kendisinin de bulunduğunu ve Güler'in toplantıdan ayrılarak emir komutayı kendisine bıraktığını anlattı.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile telefonda görüştüğünü söyleyen Uyar, Akar'ın Kara Havacılık Komutanlığına gitmesi emri üzerine kendisinin de Kara Kuvvetleri Komutanlığı savcısının hazır edilmesini istediğini ancak mesai bittiği için askeri savcıya ulaşamadığını beyan etti.

Aynı toplantıda bulunan sanıklardan Kaldırımcı'yı çağırarak askeri savcının telefon numarasını sorduğunu anlatan Uyar, "Hayrettin Kaldırımcı, savcının numarasının makam odasında olduğunu söyledi. Genelkurmay Başkanının verdiği emirleri aktardım, 'sana gelen birşey var mı?' diye sordum, kendisi de 'yok' dedi. Ben de acelem olduğu için Karargaha gittim." dedi.

"Bizi ilgilendiren bir şey var mı?"

Mahkeme Başkanı Abdullah Tanrıkulu, Uyar'a, sanık Kaldırımcı'nın kendisine yönelik "Bizi ilgilendiren bir şey var mı? Kalalım mı, kalmayalım mı?" şeklinde bir sorusu olup olmadığını sordu. Uyar, "Hatırlamıyorum. Soruşturma konusu general olunca, adli müşavirin devrede olması gerekir. Bu konuda emri de ben değil, Genelkurmay Başkanı verir." dedi.

Dönemin adli müşaviri sanık Kaldırımcı ise "Uyar, saat 6 civarında kısık sesle beni çağırdı, dışarı çıktım. Bana, 'Genelkurmay Başkanı (Hayrettin'e söyle, savcı ve merkez komutanını yanında bulundursun dedi) dedi. Ben de kendisine 'Hayırdır, ne yapacağız?' dedim. Bunun dışında bir konuşmamız olmadı. Görevimiz olduğu için izin alarak Hukuk Müşavirliğinde görevli Doğan Uysal ile çıktım." diye konuştu.

Sanık Kaldırımcı Uyar'a, savcının hazır edilmesinden sonra kendisini arayıp aramadığını sordu. Uyar, bu soruya "İnanın hatırlamıyorum, konuşmuş olabiliriz." yanıtını verdi.

Uyar'ın yanıtı üzerine Kaldırımcı, "Ağır bir travma yaşadınız. Hatırlamamanızın sebebi bu olabilir mi?" diye sordu.

Kaldırımcı'nın Avukatı Ziya Kara da Uyar'ın ifadesinde farklılıklar olduğunu öne sürdü.

Sanıklardan eski Genelkurmay Adli Müşaviri Muharrem Köse, Uyar'a neden istifa ettiğini sordu. Uyar, istifa etmediğini, kendi isteğiyle emekliye ayrıldığını söyledi.

Uyar'ın darbeye zemin hazırladığını savunan Köse, "Korku kültürünün etkisiyle bazı şeyleri hatırlamaması normal." dedi. Uyar da Köse'ye "O cümleleri iade ediyorum. Lütfen, Silahlı Kuvvetler her devlet için olmazsa olmazdır. Bunlar kayıtlara geçen hususlar. Tüm devletler bunu okur. Daha dikkatli olmanız gerekiyor." sözleriyle tepki gösterdi.

Duruşmaya öğle arası verildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Fetö'nün Askeri Yargı Yapılanması Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement