Fetö'nün "Çatı" Davası - Son Dakika
Güncel

Fetö'nün "Çatı" Davası

Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) ile ilgili 73 kişi hakkında açılan "çatı" davasını görecek olan Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi, Fetullah Gülen ile iş adamı Hamdi Akın İpek'in de arasında bulunduğu 69 sanığın "kırmızı bülten" çıkarılarak, uluslararası düzeyde aranmaları veya Türkiye'ye iadeleri için Emniyet Genel Müdürlüğü ve Adalet Bakanlığına müzekkere yazılmasına karar verdi.

25.07.2016 17:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) ile ilgili 73 kişi hakkında açılan "çatı" davasını görecek olan Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi, Fetullah Gülen ile iş adamı Hamdi Akın İpek'in de arasında bulunduğu 69 sanığın "kırmızı bülten" çıkarılarak, uluslararası düzeyde aranmaları veya Türkiye'ye iadeleri için Emniyet Genel Müdürlüğü ve Adalet Bakanlığına müzekkere yazılmasına karar verdi.

"Çatı" davasının iddianamesini geçen hafta kabul eden mahkeme, duruşmaya hazırlık tutanağını tamamladı.

Buna göre mahkeme, sanıklardan Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ile Kazım Avcı, Dilaver Azim ve İlhan İşbilen'in tutukluluklarının devamına karar verdi.

Sanıklardan Recep Uzanallı, Mahmut Akdoğan, Ekrem Dumanlı, Cemal Uşak, Ali Bayram ve Alaeddin Kaya hakkında soruşturma sırasında Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliğince çıkarılan yakalama emirlerini kaldıran mahkeme, bu sanıkların açık adreslerinin belirlenememesi, aramalara rağmen bulunamamaları, üzerilerine atılı suçun niteliği, yasada öngörülen ceza süresi ve kaçma durumlarını dikkate alarak, haklarında yeniden yakalama emri çıkarılmasını kararlaştırdı.

Mahkeme, soruşturma aşamasında, Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliğince yokluklarında tutuklama kararı çıkarılan 61 sanık hakkında da yeniden "Yokluğunda tutuklama" kararı çıkarılmasına ve yakalandıklarında derhal mahkemede hazır edilmelerinin sağlanması için müzekkere yazılmasına karar verdi.

Bu sanıklar şunlar:

"Fetullah Gülen, Ahmet Kirmiç, Ahmet Kara, Ahmet Can, Ahmet Kurucan, Abdulletif Tapkan, Abdullah Aymaz, Ziya Demirel, Tuncay Delibaşı, Talip Büyük, Şerif Ali Tekalan, Süleyman Uysal, Süleyman Tiftik, Suat Yiğit, Suat Yıldırım, Selman Kuzu, Sait Aksoy, Sadık Kesmeci, Sadettin Başer, Rıdvan Akovalı, Reşit Haylamaz, Rahmi Bıyık, Önder Aytaç, Osman Hilmi Özdil, Osman Karakuş, Nevzat Ayvacı, Necdet İçel, Necdet Başaran, Naci Tosun, Mustafa Talat Katırcıoğlu, Mustafa Muhammet Günay, Mustafa Yeşil, Mustafa Özcan, Murat Karabulut, Muammer Türkyılmaz, Mehmet Hanefi Sözen, Mehmet Erdoğan Tüzün, Mehmet Ali Şengül, Mehmet Ali Büyükçelebi, Kudret Ünal, İsmet Aksoy, İsmail Cingöz, İsmail Büyükçelebi, İrfan Yılmaz, İbrahim Kocabıyık, Hüseyin Kara, Hüseyin Saruhan, Harun Tokak, Hamdullah Bayram Öztürk, Hamdi Akın İpek, Halit Esendir, Faruk İlk, Cevdet Türkyolu, Cemil Koca, Cemal Türk, Bekir Baz, Barbaros Kocakurt, Bahattin Karataş, Ali Ursavaş, Ali Çelik, Ahmet Şahinalp."

Mahkeme, sanıklar Ali Çelik ve Abdulkadir Aksoy hakkındaki adli kontrol kararlarının devamına ve haklarında yakalama emri çıkarılmasına karar verirken, tutuklu sanıklar dışındaki 69 sanığın yurt dışındaki adreslerinin belirlenmesi halinde, "kırmızı bülten" çıkarılarak uluslararası düzeyde aranmaları veya Türkiye'ye iadeleri için Emniyet Genel Müdürlüğü ve Adalet Bakanlığına müzekkere yazılması kararını verdi.

Mahkeme, davanın 22-25 Kasım 2016 arasında, her gün saat 10.00'da başlamak üzere, görülmesini kararlaştırdı.

İddianamede FETÖ/PDY'nin, devlet kurumlarını ele geçirmek, anayasal düzeni yıkarak yerine otoriter, totaliter bir "cemaat oligarşisi/zümre hakimiyetine dayanan devlet düzeni" kurmak ve hükümeti devirmeye teşebbüs etmek suçlarına ulaşmak için kurulduğu ifade ediliyor.

Sanıkların "Silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek", "anayasayı ihlal", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını engellemeye teşebbüs", "siyasi ve askeri casusluk", "zimmet", "nitelikli dolandırıcılık", "resmi belgede sahtecilik", "suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama", "kişisel verilerin hukuka aykırı şekilde kaydedilmesi, başkasına verilmesi, yayılması ve ele geçirilmesi" suçlarından cezalandırılmaları isteniyor.

İddianamede, 2002'de öldürülen yazar Necip Hablemitoğlu'nun eşi Şengül Hablemitoğlu, eski Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Emin Arslan, eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, eski Ankara ve Kayseri Emniyet Müdürü Orhan Özdemir'in de arasında bulunduğu bazı kişiler, "mağdur" ya da "şikayetçi" olarak yer alıyor. 61. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Maliye Hazinesi de iddianamede "mağdur" olarak gösteriliyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Fetö'nün 'Çatı' Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement