Fetö'nün İstanbul'daki "Ana Darbe Davası" - Son Dakika
Güncel

Fetö'nün İstanbul'daki "Ana Darbe Davası"

Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin İstanbul'daki "ana darbe soruşturması" kapsamında aralarında FETÖ elebaşı Fetullah Gülen, 6 general ve 17 subayın bulunduğu, 9'u firari 15'i tutuklu 24 sanığın yargılanmasına devam ediliyor.

24.08.2017 13:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin İstanbul'daki "ana darbe soruşturması" kapsamında aralarında FETÖ elebaşı Fetullah Gülen, 6 general ve 17 subayın bulunduğu, 9'u firari 15'i tutuklu 24 sanığın yargılanmasına devam ediliyor.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşındaki binada görülen duruşmada, Maltepe'deki 2. Zırhlı Tugay Komutanlığında görevli eski Kurmay Albay Mehmet Kapan savunmasını tamamladı.

Kapan, 2. Zırhlı Tugay Komutanlığında yapılan darbe toplantısına katılmadığını fakat bir kaç kez toplantının yapıldığı odaya girdiğini savundu.

Darbe toplantısının yapıldığı odada İstanbul haritası üzerinde konuşulduğunu aktaran Kapan, konuşmaların içeriklerini ise bilmediğini ileri sürdü.

Kapan, emir verme yetkisinin bulunmadığını öne sürerek, "Ben, sadece tugay komutanın emirlerini iletmekle görevliyim. Benim hiçbir birliğe emir verme yetkim yoktur. Eğer ki herhangi birine emir vermişsem bundan doğacak sorumluluk emri icra edendedir." dedi.

"Nasıl bir birlik anlamadım ki…"

Mahkeme Başkanı Cem Karaca'nın, "Odada sıkıyönetim kapsamında konuşma yapılmış ve İstanbul haritası açılmış. Bu neyin nesi?" şeklindeki sorusuna Kapan, "Bilmiyorum. Tugayların sorumluluk bölgelerindeki birliklerin dağılımları için konuşulmuş olabilir diye tahmin ediyorum." yanıtını verdi.

Karaca'nın, "Peki madem terör saldırısı veye benzeri bir durum var. Hadi birliklerin nakillerini de konuşuyor olun. Sizin tugayda veya ilgili birliklerle alakası olmayan personeller niye katıldı. Mesela Uzay Şahin, Mehmet Murat Çelebioğlu, Muzaffer Düzenli ve Murat Yanık… 12 kişi vesaire oradaymış. Görüntüler var. Bunlar neden oradaydı?" sorusuna Kapan, "Toplantıyı ben bilmiyorum. Ne konuşulduğunu da bilmiyorum. Makam odam, toplantının yapıldığı odanın yanındadır. Görüntülere bu şekilde girmişimdir." şeklinde cevap verdi.

Tutuklu sanık Kapan'a, darbe girişiminin yönetildiği Whatsapp grubuna attığı "Birlikler çıkışlarını bildirsin." mesajı da soruldu.

Kapan, mesajı, Tugay Komutanı eski Tuğgeneral Özkan Aydoğdu'ya bilgi vermek için attığını söyledi.

Bu sırada araya giren Heyet Başkanı Karaca, "Nasıl bir birlik anlamadım ki… Anlaşılan birileri size büyük bir tezgah kurmuş, birkaç albay, binbaşı falan gelip birliğinize giriyor, odanızı kullanıyor, emniyet müdürlerini arıyor, sıkıyönetim emrini iletiyor. Hepiniz cep telefonlarınızı o sırada odanızda bırakıyorsunuz. Bu kişiler sizin cep telefonlarınızla mesajlar atıyor, aramalar yapıyor. Askerlikte teamül böyle mi yani?" ifadelerini kullandı.

Kapan da Mahkeme Başkanı Karaca'nın sözlerine karşılık, "O gece benim odamı kimse kullanmadı." karşılığını verdi.

Savunmasına devam edilen Kapan'ın çapraz sorgusu da yapıldı.

Bir müşteki avukatı da Kapan'a "FETÖ'cü olmadığınızı söylüyorsunuz. Göreve de yeni başlamışsınız. Peki darbeci FETÖ'cüler, iki günde size nasıl güvendiler de sizin telefon numaranızı darbe grubuna ekliyorlar?" sorunu yöneltti.

Kapan, soruya karşılık, "Söz konusu grubu, (darbenin koordine edildiği Yurtta Sulh Biziz Whatsapp grubu) Mehmet Murat Çelebioğlu, benim yanımda kurdu. Benim onayımla telefonumu ekledi. Ben ekleme demeseydim eklemezdi. Bana birliklerin koordine edilmesi ve haberleşmenin daha kolay yapılması için kurduğunu söyledi. Ben de 'ekle' dedim." cevabını verdi.

"Başaramadınız, kabul edin"

Başka bir müşteki vekili, tutuklu sanık eski Albay Kapan'ın, savcılık ve hakimlik sorgusunda avukatı eşliğinde verdiği ve imzaladığı "Önümüze 'Sıkıyönetim Direktifi' yazılı emri koydular ve bir taraf seçmemi istediler. Karşı koyamadım ve taraf seçtim." ifadesini hatırlattı.

Bu hatırlatma üzerine Kapan, "Sorgu hakimliğindeki ifademi kabul etmiyorum. Bu ifadeler bana ait değil." savunmasını yaptı.

Müşteki avukatının, "Ne yani, sorgu hakimi sizin ağzınızdan çıkmayan bir şeyi mi buraya yazdı. Avukatınız yanınızda değil miydi, okumadınız mı?" şeklindeki sorusunu Kapan, "Şimdiki beyanım doğdurur." diye yanıtladı.

Bu cevap karşısında müşteki avukatı, "Sürekli yalan söylüyorsunuz. Burada söylediklerinize niye inanalım. Başaramadınız. Kabul edin, darbeyi yapamadınız." diye karşılık verdi.

Duruşmaya, öğle arası verildi.?

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Fetö'nün İstanbul'daki 'Ana Darbe Davası' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement