Fetö'nün İstanbul Firarileri - Son Dakika
Güncel

Fetö'nün İstanbul Firarileri

İstanbul'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) darbe girişimi ve diğer faaliyetleri kapsamında haklarında soruşturma veya dava açılan kişilerden bin 936'sı firari olarak aranıyor.

13.07.2017 11:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

EKİP - İstanbul'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) darbe girişimi ve diğer faaliyetleri kapsamında haklarında soruşturma veya dava açılan kişilerden bin 936'sı firari olarak aranıyor.

FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki hain darbe girişimi, öncesi ve sonrasında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ile Anadolu Yakası'ndaki faaliyetlere ilişkin Anadolu Cumhuriyet Basavcılığı tarafından yoğun ve titiz bir çalışma yürütüldü.

Bu kapsamda darbe öncesi ve sonrası terör örgütünün tüm faaliyetlerine ilişkin açılan dava sayısı toplamda 900'e ulaştı.

Söz konusu çalışmalar kapsamında aralarında FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ile üst düzey yöneticileri, üyeleri ile terör örgütüyle irtibatlı kişiler hakkında soruşturma yürütülen isimlerden bin 936'sı adalet önünde hesap vermek yerine kaçma yolunu tercih etti.

Başta Avrupa ülkeleri ve ABD olmak üzere farklı ülkelere kaçan firariler hakkında ilgili savcılıklarca yakalama ve tutuklama kararı çıkartıldı.

AA ekibinin derlediği bilgilere göre, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturmalarda, bin 601 kişi "silahlı terör örgütüne üye olma" ve "silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek" suçundan, 116 kişi ise 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin soruşturma ve davalarda firari olarak aranıyor.

Buna göre terör örgütü elebaşı Gülen ile kamuoyunun yakından tanıdığı Emrullah Uslu, Ekrem Dumanlı, Tuncay Opçin, "Fuatavni" adlı twiter hesabının kurucusu Said Sefa, ile eski futbolcular Hakan Şükür, Arif Erdem ile darbe girişiminde aktif rol alan eski komutanların da aralarında bulunduğu bini aşkın kişi, firari konumunda bulunuyor.

Darbe girişiminde en önemli rolü oynayıp kaçtılar

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin açılan soruşturma ve davalarda da darbe girişimine katılan 18 sanık firariler arasında yer alıyor. Bu kişiler arasında darbe girişiminin organize edildiği toplantılara katılan bazı generaller de bulunuyor.

İstanbul 'da 6 eski general ve 17 eski subayın yargılandığı ana darbe davasında, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in yanı sıra, eski Tuğgeneral Mehmet Nail Yiğit, eski Albay Ahmet Zeki Gerehan, eski Kurmay Albay Onur Özden, eski Kurmay Albay Rıfkı Keser, eski Kurmay Albay Uzay Şahin, eski Kurmay Yarbay İrfan Arat, eski Kurmay Yarbay Engin Durmaz ve eski Kurmay Binbaşı Mehmet Murat Çelebioğlu darbe girişimi öncesi ve sırasında kritik görevleri üstenip darbenin önlenmesi üzerine soluğu kaçmakta bulanlar arasında yer alıyor.

Söz konusu kişilerin İstanbul'da şehit edilen 89 kişinin ölümünden ve aralarında Orgeneral Ümit Dündar'ın da bulunduğu 5 kişinin kaçırılmasına teşebbüs eylemi ile tüm darbe faaliyetlerinden sorumlu olarak haklarında suçlamalar bulunuyor.

Buna göre eski Deniz Harp Okulu Komutanı Tu¨mamiral Mesut Özel'in alıkonulmasına ilişkin davada eski Binbaşı Mustafa Köroğlu ve eski Kurmay Albay Uğur Yıldız aranıyor.

Darbe girişimi sırasında Harp Akademileri Komutanlığındaki faaliyet ve eylemlere ilişkin 116 askerin yargılandığı davada eski Kurmay Binbaşı Zafer Özleblebici, firariler arasında yer alıyor.

Darbe girişimi öncesinde ve sırasında Tuzla Piyade Okulundaki faaliyetler ve eylemlere ilişkin 40 sanığın yargılandığı davada eski binbaşı Murat Çoban hakkında yakalama kararı bulunuyor.

Maltepe'deki 2. Zırhlı Tugay Komutanlığında yaşananlara ilişkin 27 sanığın yargılandığı davada, eski Yarbay İsmail Girgin firari konumunda bulunuyor.

FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında Taksim Meydanı'nda 39 kişinin yaralanmasına neden olan olaylara ilişkin 99 askerin yargılanacağı davada da Eyüp Mehmet Çalışkan, Fikri Nokta, Hacı Baysoy ve Hakan Üzülmez firariler arasında yer alıyor.

Terör örgütünün darbe girişiminde jandarmanın İstanbul'daki faaliyetleriyle yapılanmasına ilişkin 92 şüpheli hakkında hazırlanan iddianamede, 14 kişi firari olarak aranıyor.

MİT tırlarının durdurulmasında 10 "sivil imam"

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca Adana ve Hatay'da 19 Ocak 2014'te MİT tırlarının durdurulmasına ilişkin 55 şüpheli hakkında hazırlanan iddianamede 10 "sivil imam" da firari konumunda bulunuyor.

Dink cinayeti davasında 7 firari sanık

Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin davada FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in yanı sıra eski Zaman gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı, eski emniyet müdürü Coşkun Çakar, eski savcı Zekeriya Öz ile Mehmet Faruk Mercan, Adem Yavuz Arslan, Halil İbrahim Koca firariler arasında yer alıyor.

FETÖ'nün medya yapılanmasına ilişkin Atilla Taş ve Gökçe Fırat Çulhaoğlu'nun aralarında bulunduğu sanıkların yargılandığı davada, "fuatavni" hesabının kurucusu olduğu tespit edilen Said Sefa ile kapatılan Zaman gazetesinin eski muhabiri Bülent Ceyhan da firari olarak aranıyor.

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimini önceden bildikleri ve bu konuda çağrışım yapan mesajlar verdikleri iddiasıyla açılan davada da FETÖ'nün kilit isimleri Bülent Keneş, Ekrem Dumanlı, Emrullah Uslu, Tuncay Opçin'in da aralarında bulunduğu 11 sanık firariler arasında yer alıyor.

FETÖ üyesi olduğu iddiasıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca açılan ve yetkisizlik kararıyla Sakarya'ya gönderilen dosyada, eski futbolcu Hakan Şükür firari olarak aranıyor.

Terör örgütünün futbol yapılanmasında eski futbolcu Arif Erdem de firari konumunda bulunuyor.

FETÖ'nün hakim ve savcıları da aranıyor

Haklarında FETÖ'den dava açılan ve meslekten ihraç edilen eski hakim ve savcılardan, Mehmet Ali· Uysal, Durmuş Yi·ği·t, Nurullah Çınar, Hadi· Çağdır, Mustafa Boz, Eşref Aksu, Sedat Sami· Haşıloğlu, Hi·kmet Usta, Davut Bedi·r, Gökmen Demi·rcan, Yakup Hakan Günay da haklarındaki soruşturma ve davalar kapsamında aranıyor.

Terör örgütünün Marmara, İstanbul, Yıldız Teknik ve İstanbul Teknik üniversitelerindeki akademik yapılanmaları kapsamında, ihraç edilen 30'u aşkın akademisyen de firariler arasında yer alıyor.

FETÖ'nün iş dünyası yapılanmasında terör örgütü elebaşısı Fetullah Gülen, eski TUSKON Başkanı Rızanur Meral ve genel sekreteri Mustafa Muhammet Günay, Başbakanlık Sektörel İzleme ve Değerlendirme Birimi çalışanlarına yönelik açılan davada, sanık Levent Özkul, meslekten ihraç edilen 20 eski BDDK çalışanı da firariler arasında bulunuyor.

FETÖ'nün avukat, hakim ve savcıyla emniyet yapılanmalarına yönelik bazı soruşturmalarda da 250'ye yakın kişi aranıyor.

"Kumpas" davalarının firarileri

Terör örgütüne yönelik 17/25 Aralık, Tahşiyeciler, Selam Tevhid, Balyoz ve Futbolda şike gibi kumpas davalarında da aralarında FETÖ elebaşı Gülen'in de bulunduğu eski polis, savcı hakim ile farklı meslek gruplarından çok sayıda kişi, firari olarak aranıyor.

Futbolda şike kumpası davasında, Fetullah Gülen, İhsan Kalkavan, avukat Cemalettin Mutlu, eski emniyet müdürü Mutlu Ekizoğlu, örgüt yöneticilerinden Osman Karakuş, kapatılan Fatih Üniversitesinin Rektörü Şerif Ali Tekalan, yine örgütün üst düzey yöneticilerden Prof.Dr. Suat Yıldırım, Ekrem Dumanlı, Mehmet Likoğlu, Muhammed Fatih Uğur ve Nazif Aktaş firariler arasında yer alıyor.

Terör örgütünün 17/25 Aralık kumpasında, Sinan Dursun, eski İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Hamza Tosun ve Muammer Akkaş, "Selam Tevhid" davasında, FETÖ elebaşı Gülen, Emrullah Uslu ile 6 sanık, "Tahşiyecilere Kumpas" davasında eski emniyet müdürü Tufan Ergüder ile bazı polisler aranıyor.

Anadolu Yakası'ndaki soruşturmalar

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Pinhan Restaurant, Kaynak Holding, Bank Asya, Dumankaya İnşaat, Akfa Holding, Kimse Yok mu Derneği'ne yönelik yürütülen soruşturmalarda da 219 şüpheli firari konumunda bulunuyor.

Bu firariler arasında FETÖ adına faaliyetlerde bulunulduğu gerekçesiyle kayyum atanan Maltepe'deki "Pinhan Restaurant"ta örgütün gizli toplantılarının yapıldığı, karargah olarak kullanıldığı, himmet ve diğer gelirlerin şirketin geliriymiş gibi sisteme sokulduğu iddiasıyla açılan davada, örgütün üst düzey yöneticileri olduğu belirtilen Ali Çelik, Ahmet Çelik ile Vedat Köprücü, Aziz Özdemir, Faik Toklucu, Ferhan Cahit Mermer, Mehmet Barut, Murat Solmaz, Orhan Keskin, Ömer Çelik, Özcan Saf, Sıddık Oğuş, Veysi Barut, Ömer Barut yer alıyor.

FETÖ/PDY bünyesinde faaliyet gösterdiği iddiasıyla Kaynak Holding'e ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında aralarında eski Kaynak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Naci Tosun, eski Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İzzet Akyar, eski Yönetim Kurulu Üyesi Ali Akbulut, eski yöneticilerden Mustafa Talat Katırcıoğlu, "FETÖ'nün ikinci adamı" olduğu değerlendirilen Cevdet Türkyolu ve FETÖ/PDY'nin tepe ismi Mustafa Özcan'ın da aralarında bulunduğu 73 şüpheli firari olarak aranıyor.

Bank Asya'ya yönelik yürütülen soruşturma kapsamında ise aralarında Bank Asya'nın eski genel Müdürü Ahmet Beyaz, Ahmet Sait Kavurmacı, Ali Safi, Talha Salih Yayla (yönetim kurulu üyesi), Zafer Ertan gibi isimlerin bulunduğu 29 şüpheli, firari konumunda bulunuyor.

Yine Anadolu Yakası'nda yürütülen soruşturmalarda, Dumankaya İnşaat sahipleri, Kimse Yok mu Derneği gibi soruşturmalarda da 100'e yakın isim aranıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Fetö'nün İstanbul Firarileri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Muş Valisi Avni Çakır, üs bölgesinde görev yapan güvenlik güçleriyle iftar yaptı
    21:58 Muş Valisi Avni Çakır, üs bölgesinde görev yapan güvenlik güçleriyle iftar yaptı

    Muş Valisi Avni Çakır, Şehit Jandarma Üsteğmen İsmail Moray Üs Bölgesi'nde görevli güvenlik güçleriyle iftar yaparak, zorlu şartlarda görev yaptıklarına şahitlik ettiğini ve onlardan gelecek yerel seçimlerde desteklerini istedi.

  • Diyarbakır Eğil ilçesinde iftar programı düzenlendi
    21:57 Diyarbakır Eğil ilçesinde iftar programı düzenlendi

    Eğil Belediyesi tarafından Cumhuriyet Meydanında düzenlenen iftar programına birçok vatandaş katıldı. Programda, AK Parti Diyarbakır milletvekilleri, Eğil Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili, AK Parti Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı ve sivil toplum kuruluş temsilcileri de yer aldı. İftar programı dualarla sona erdi.

  • Ömer Çelik: Cumhur İttifakı, birlik ve beraberlik içinde size hizmet etmek için gün sayıyor
    21:51 Ömer Çelik: Cumhur İttifakı, birlik ve beraberlik içinde size hizmet etmek için gün sayıyor

    AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Pozantı ilçesinde düzenlenen iftar programında yaptığı konuşmada, Cumhur İttifakı'nın birlik ve beraberlik içinde hizmet etmek için gün saydığını belirtti. Çelik, muhalefeti eleştirerek, birbirlerine ağır laflar söyleyenlerin artık bir araya gelemeyeceğini ve ülkeye verebilecekleri bir şeyin olmadığını ifade etti. Ayrıca, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in darbe açıklamalarına tepki gösteren Çelik, gençlerin demokrasi, siyaset, bilim ve teknolojiyle yan yana olması gerektiğini vurguladı.

  • Eyüpsultan'da kaçırılan T.C'nin ölümlü kaza görüntüleri ortaya çıktı
    21:46 Eyüpsultan'da kaçırılan T.C'nin ölümlü kaza görüntüleri ortaya çıktı

    İstanbul Eyüpsultan'da yaşanan ölümlü kazaya ilişkin yeni görüntüler ortaya çıktı. Anne Eylem Tok'un olay yerine gitmesi ve kaçış planı yapması görüntülendi. Baba Bülent C.'nin ifadesiyle çelişen görüntüler de dikkat çekti. Polislerin T.C'nin Amerikan pasaportunu incelemesi de kameraya yansıdı. Olayın ardından Mısır'a kaçan şüphelilerin ABD'ye gittikleri tespit edilmişti.

  • Van'da torbacılara yönelik operasyon: 29 şüpheli hakkında işlem yapıldı
    21:45 Van'da torbacılara yönelik operasyon: 29 şüpheli hakkında işlem yapıldı

    Van'da gençlerin yoğun bulunduğu alanlarda düzenlenen operasyonlarda 29 şüpheli hakkında işlem yapıldı. Operasyonlarda toplamda 242,96 gram esrar, 50,66 gram sentetik uyuşturucu, 14,19 gram sentetik kannabinoid, 2,81 gram eroin, 48 uyuşturucu hap ve 7 sentetik ecza ele geçirildi. Gözaltına alınan 29 şüpheliden 9'u uyuşturucu ticareti yapmak/uyuşturucu madde nakletmek suçundan, 20'si ise uyuşturucu madde kullanmak suçundan işlem yapıldı.


Advertisement