Fetö'nün Marmara Üniversitesi'ndeki Yapılanmasına İlişkin Dava - Son Dakika
Güncel

Fetö'nün Marmara Üniversitesi'ndeki Yapılanmasına İlişkin Dava

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Marmara Üniversitesi'ndeki akademik yapılanmasına ilişkin aralarında akademisyenlerin de bulunduğu 11'i tutuklu 15 sanığın yargılandığı davada, tutuksuz 4 sanığın dosyasının ayrılmasına karar verildi.

09.11.2017 16:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Marmara Üniversitesi'ndeki akademik yapılanmasına ilişkin aralarında akademisyenlerin de bulunduğu 11'i tutuklu 15 sanığın yargılandığı davada, tutuksuz 4 sanığın dosyasının ayrılmasına karar verildi.

İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanıklar o dönemde üniversitede araştırma görevlisi olarak çalışan Abdullah Sayın, Ahmet Bostan, İbrahim Çam, Yavuz Selim Söylemez, Emir Şahin, Ahmet Berk Kurtuluş ve Doç. Dr. Ali Delice, Doç. Dr. Aşkın Şeker, Doç. Dr. Hakan Kaptan, okutman İbrahim Selçuk Ardıç ve teknisyen Beyza Gürcü ile tutuksuz yargılanan 4 sanık katıldı.

Mahkeme Heyeti Başkanı Hulusi Pur, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'ndan (BTK) tutuklu 11 sanığın "ByLock" kullandıklarına ilişkin hazırlanan raporun dosyaya geldiğini bildirdi.

Başkan Pur, sanık Aşkın Şeker'e, telefonuyla 23 Eylül ile 29 Aralık 2014 tarihleri arasında 51 bin 738 kere "ByLock"a erişim sağladığının tespit edildiğini söyledi.

Şeker de telefonunu 17 yıldır kullandığını ifade ederek, "3 ayda bu kadar çok kullanmak mümkün müdür, hakim bey? Ben 3 ayda 400 ameliyat, bin 500 hasta muayene etmişim, konferanslara katılmışım. Bu kadar meşguliyet içinde mümkün mü? ByLock kullanmadım." diye konuştu.

79 bin kere ByLock'a erişim yapılmış

Mahkeme Başkanı Pur, sanık Beyza Gürcü'ye de BTK'dan gelen yazıda, kendisi üzerine kayıtlı telefon hattıyla 12 Ağustos 2014 ile 10 Şubat 2015 tarihleri arasında 79 bin 289 kere "ByLock"a erişim sağladığının bildirildiğini aktardı.

Pur, Gürcü'ye "Geçtiğimiz celse eşin Mustafa Gürcü'yü dinledik. 'Bu telefonu ben kullanıyorum.' dedi. Mustafa Gürcü'nün HTS kayıtları Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na verildi. Onun kendi hattında da ByLock çıktı. 82 bin 592 kez kullanmış. Senin adına kayıtlı olan, eşinin kullandığını söylediği hat ile eşinin telefonu arasında ByLock görüşmeleri de yapılmış. Eşin aynı anda iki telefonla da kendisiyle görüşecek hali yok. Bu telefonu kim kullanıyordu?" diye sordu.

Gürcü ise telefonu bazen kendisinin bazen de eşinin kullandığını belirterek, gelen dokümanları incelemeden konuşmak istemediğini söyledi.

BTK'nın yazısında, telefonuyla 12 Ağustos 2014 ile 2 Şubat 2015 tarihleri arasında 21 bin 70 kere ByLock'a erişim sağlandığı bildirilen tutuklu sanık Emir Şahin, bu programı kullanmadığını savundu.

BTK yazısında ayrıca, diğer tutuklu 8 sanığın da 11-12 Ağustos ile 31 Aralık 2014 tarihleri arasında 500 ile 10 bin kez arasında ByLock'a erişim sağladıkları belirtildi.

Duruşmada, tutuklu 8 sanık da ByLock kullandıklarıyla ilgili BTK yazısını kabul etmediklerini kaydetti.

Mütalaa

Duruşmada cumhuriyet savcısı Halil İbrahim Kuş, esas hakkındaki mütalaasını açıkladı.

FETÖ'nün yapılanmasına yer verilen mütalaada, "Örgütün hakimiyetinin etkin olduğu taşra üniversitelerinde akademik kadrolar açılıp bu kadrolara yerleştirdikleri örgüt üyeleri, daha sonra büyük üniversitelere geçişi sağlanmış, bütün kamu üniversiteleri adeta örgüt tarafından kuşatılmıştır. Üniversiteler bir eğitim, araştırma ve bilim yuvası olarak değil, örgüte yetişmiş eleman kazandıran hücre evi, ekonomik girdi sağlayan ticarethane, ülke siyasetinde rol alan, yönetime baskı kuran siyasi partiler gibi kullanılmıştır." ifadelerine yer verildi.

Mütalaada, 11 sanığın FETÖ/PDY'nin talimatıyla ve gizliliği sağlamak için ByLock kullanıcısı olduğu belirtilerek, bazı sanıkların da örgütün çağrısı üzerine Bank Asya'ya yeni hesap açtığı, bazılarının da önceden açılmış hesaplarına para yatırdıkları ve Dijitürk'ten çıktıkları anlatıldı.

Savcı mütalaasında tutuklu 11 sanığın, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15'er yıla kadar hapisle cezalandırılmasını, 4 sanık yönünden ise dosyanın ayrılmasını istedi.

Mahkeme heyeti, tutuksuz 4 sanığın dosyasının ayrılmasına karar vererek, esas hakkındaki savunmaların hazırlanması amacıyla duruşmayı erteledi.

İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca hazırlanan iddianamede, Marmara Üniversitesi Rektörlu¨ğu¨'nce, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yu¨ru¨tu¨len çalışmalar neticesinde, örgütle bağı, iltisakı veya irtibatı mevcut ya da anılan örgu¨te destek veya mu¨zahereti olduğu şu¨phesi bulunan personellere ait liste tanzim edilerek Başsavcılığa gönderildiği belirtiliyor.

Sanıkların eylemlerinin tek tek sıralandığı iddianamede, sanıklar hakkındaki "ByLock, Bank Asya hesap hareketleri ve Dijitürk'ten ayrılma (örgüt talimatı üzerine)" ve sosyal medya paylaşımları ile elde edilen diğer delillere yer veriliyor.

Sanıkların Kanun Hükmünde Kararname ile meslekten ihraç edildiği vurgulanan iddianamede, ByLock isimli programı kullanmaları, örgu¨tu¨n çağrısı u¨zerine Bank Asya'da ya yeni hesap açıp ya da açılmış hesaplara para yatırmaları, Digitu¨rk platformundan çıkmaları ile tu¨m deliller ışığında sanıkların "FETÖ/PDY silahlı terör örgu¨tu¨ u¨yesi" olduğuna ilişkin yeterli şu¨phenin ve delilin bulunduğu belirtilerek, sanıkların "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15'er yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Fetö'nün Marmara Üniversitesi'ndeki Yapılanmasına İlişkin Dava - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beypazarı'nda İnşaat Çalışmaları Devam Ediyor
    20:49 Beypazarı'nda İnşaat Çalışmaları Devam Ediyor

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Refik Tuzcuoğlu, Ankara'nın Beypazarı ilçesinde yürütülen çalışmalara ilişkin değerlendirme toplantısına katıldı. Tuzcuoğlu, deprem bölgesinde sıfırdan inşa çalışmalarının devam ettiğini ve Beypazarı'nda da birçok projenin tamamlandığını açıkladı. Ayrıca, TOKİ tarafından yapılan konutların tapu işlemleri sürerken, altyapı sorunlarının çözümü için çalışmaların devam ettiği belirtildi.

  • Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Malpraktis Yasası Türkiye'de kökten çözülüyor
    20:45 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Malpraktis Yasası Türkiye'de kökten çözülüyor

    Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ni ziyaret ederek Malpraktis Yasası hakkında açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, dünyada benzeri olmayan şekliyle Malpraktis'in Türkiye'de çözüldüğünü belirtti.

  • Tekirdağ'ın Kapaklı ilçesinde 5 bin kişi iftar programında bir araya geldi
    20:43 Tekirdağ'ın Kapaklı ilçesinde 5 bin kişi iftar programında bir araya geldi

    Kapaklı Belediyesi tarafından düzenlenen Gönül Sofraları iftar programına yaklaşık 5 bin kişi katıldı. Programda, Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin ve Prof. Dr. Mustafa Karataş da konuşma yaptı. İftarın ardından semazen gösterisi yapıldı.

  • Diyarbakır'da Final Okulları İlkokulu öğrencileri büyükanne ve büyükbabalarını iftarda ağırladı
    20:43 Diyarbakır'da Final Okulları İlkokulu öğrencileri büyükanne ve büyükbabalarını iftarda ağırladı

    Final Okulları İlkokulu öğrencileri, Diyarbakır'da büyükanne ve büyükbabalarını iftarda ağırlayarak, Hacivat-Karagöz ve farklı oyun gösterileriyle özel bir anı yaşattı. Okul müdürü, bu etkinlikle öğrencilere saygı, sevgi, merhamet ve misafirperverlik gibi değerleri pekiştirmeyi hedeflediklerini belirtti.

  • Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Aksaray'da İftar Programı Düzenledi
    20:37 Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Aksaray'da İftar Programı Düzenledi

    Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Aksaray'da bir düğün salonunda iftar programı düzenledi. Konya Vakıflar Bölge Müdürü Yılmaz Kılınç, programda ramazanın yardımlaşma ve dayanışma ayı olduğunu vurgulayarak, kurumun vakıf kültürü ve geleneği gereği iyilik ve takvada yarışan bir kimliğe sahip olduğunu belirtti. Program, yapılan duanın ardından sona erdi.

  • Meral Akşener: Mansur Yavaş Artık CHP Genel Merkezi'nin Ev Kölesi Olmuştur
    20:33 Meral Akşener: Mansur Yavaş Artık CHP Genel Merkezi'nin Ev Kölesi Olmuştur

    İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Ankara'daki iftar programında Mansur Yavaş'a yüklenerek, onun artık CHP Genel Merkezi'nin ev kölesi olduğunu söyledi. Akşener, seçimlerde hür ve müstakil bir şekilde yer alacaklarını vurgulayarak, ittifak siyasetine karşı durduklarını belirtti.


Advertisement