FIFA 16 (Pc) İnceleme - Son Dakika
Teknoloji

FIFA 16 (Pc) İnceleme

FIFA 16 (Pc) İnceleme

EA, yeni sezona fırtına gibi bir giriş yaptı.

10.11.2015 16:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş
Mahmut Saral - -

TeknoKulis Stadyumu'ndan herkese iyi günler. Bir süre önce PES 2016 ile mücadele etmiş, karşılaşmayı olumlu ve olumsu yönleriyle sizlere aktarmıştık. Şimdiki konuğumuz ise, EA Kanada'nın ellerinden çıkmış olan FIFA 16. Oldukça çekişmeli ve heyecanlı bir mücadele olduğunu söyleyebiliriz. Tıpkı birçok oyuncunun da yaşadığı gibi...


FIFA 16'nın ana ekranına adım atar atmaz, bize sunulan birçok şeyin olduğunu fark etmemiz uzun sürmüyor. Hemen bir dostluk maçı yapabilir, lig başlatabilir, kariyer modunuzla ilgilenebilir, bir turnuvaya adım atabilir ya da online arenaya giderek diğer gerçek oyuncularla mücadele edebilirsiniz.


Her zaman olduğu gibi yine ilk olarak bir dostluk maçı ayarladım; Trabzonspor - Fenerbahçe! 5 dakikalık ve zorluk seviyesi profesyonel olan bir maç. Forma seçimlerini yaptıktan sonra taktik ekranına girdim ve takımımın dizilişini, nasıl bir oyun anlayışıyla sahaya çıkacağını belirledim. Hücum da yapabilirsiniz, kontra da düşünebilir ya da direkt baskılı bir oyun kurabilirsiniz. Seçiminiz, biraz da takımınızda bulunan oyunculara ve rakip takımın özelliklerine göre farklılık gösterecektir.



İlk maç, 3-3'lük bir skorla tamamlandı. Aslında ilk maçlarımda gol atmayı beceremem. Ne FIFA'da ne de PES'te. Ama FIFA 16'da bol gollü bir başlangıç oldu denebilir. Bunda, FIFA 16'nın yapısının FIFA 15'ten pek de farklı olmamasının etkisi olduğunu söyleyebilirim. Tabii geliştirmeler de var.


Yoğun bir maç trafiğinin ardından deneyimlerimi paylaşmam gerekirse...


Oyunun default oynanış hızı gayet hoşuma gitti. PES 2016 ile kıyasladığımızda daha seri bir oynanış yapısına sahip olduğunu söyleyebiliriz. İlk dikkatimi çeken, can yakıcı ara paslar oldu. Özellikle takım arkadaşınızla aranızda 3-4 metrelik mesafeler varsa çok güzel ara paslar sayesine çok tehlikeli ataklar başlatabiliyorsunuz. Ama mesafe yakın oldukça ara pas isabetinde de düşüşler yaşanabiliyor.


#Sayfa#


Uzaktan çekilen şutlar, PES 2016'ya kıyasla biraz zayıf kalmış, ama kesinlikle kötü değil. Kanatlardan gerçekleştirilen hızlı ataklarda orta, kafa ve gol yapmanız pek zor olmuyor. Tabii savunmayı hazırlıksız yakalamanız kaydıyla.


Ani bir hareketle rakibi saf dışı bırakmak yine çok hoş. Rakibinizin üzerine yavaş yavaş topla yürürken bir anda topu kenara çekip depara kalkmak oyuna can veriyor adeta. Bu tip "bakkala gönderme" atraksiyonları beni çok memnun ediyor.


Ve tabii bu tip beklenmedik hareketler, tehlikeli ara paslar rakiplerinizden de geliyor. Baskılı bir oyun sistemi seçmediyseniz sabırlı ve becerikli bir takipçilik denemelisiniz. Doğru zamanlama yaparak ayağa kaydığınızda topu temiz şekilde kapıyorsunuz. Hele ayağa kayma esnasında ufak bir hata yaparsanız, sonucunda kırmızı kartı görmeniz pek zor olmuyor.



Ultimate Team'de yeni bir şans ve taktik sistemi


FIFA'nın en önemli modlarından olan Ultimate Team, bu yıl Fut Draft 16 özelliğiyle futbolseverlerin hem şansını hem de taktik kabiliyetlerini ölçmelerine imkan sunuyor. Basitçe anlatmamız gerekirse, bir kart sistemi var ve sizin belirleyeceğiniz taktiğe göre karşınıza kapalı kartlar geliyor. Bu kartlardan futbolcular seçerek yeni bir takım kurmaya çalışıyorsunuz. En önemli nokta, seçeceğiniz oyuncuların, düşündüğünüz oyun anlayışına uygun niteliklerde olması. Aksi halde çok yetenekli futbolcular olmasına rağmen uyumsuz bir takım çıkarabilirsiniz ve başarısız olabilirsiniz.


Bu kez kadın futbol takımları da var


FIFA 16, bu sene dikkat çekici bir yeniliğe de sahip. Evet, kadın futbol takımlarıyla da turnuvalar yapabiliyorsunuz. EA Kanada, FIFA 16'da 12 tane kadın milli futbol takımına yer veriyor ve bu takımlarla erkek futbol takımları mücadele edemiyor. Ne yazık ki bu takımlar arasında Türkiye yok, ama oynanışın zevkli olduğunu söyleyebiliriz.


#Sayfa#


Daha gerçekçi görseller, heyecanlı sesler


EA Kanada, iyi bir futbol oyunu için yalnızca oynanışın değil, görselliğin de önemli olduğunun farkında. FIFA 15 ile FIFA 16'yı görsel olarak kıyasladığımızda çok ciddi farklar yok belki, ama güzel geliştirmeler var. Bir kere maç yaptığınız stadın çimlerinden saha kenarına, tribünlerden ışık ve gölge unsurlarına kadar hemen her şey çok güzel düşünülmüş. Futbolcuların animasyonları çok yumuşak, ikili mücadeleler de mekanik görüntüden uzak hazırlanmış. Pozison öncesi ve sonrasında değişen kamera açıları, futbolcuların tepkileri de zaman zaman televizyonda gerçek bir maç izlediğiniz hissine kapılmanıza yol açıyor. Özellikle ünlü futbolcuların yüz tasarımları çok hoş olmuş. Forma tasarımları ve formanın vücut üzerindeki hareketleri de dikkatlerden kaçmıyor.



FIFA serisinde bir diğer sevdiğim şey de menülerde çalan güzel müzikler ve maç esnasındaki işitsel detaylardır. Gerek spiker konuşmaları, gerek taraftar tezahüratları ve gol sevinçleri gayet başarılı. Şahsen ben bir gol attığımda bunu bangır bangır bağıra bağıra, sevinç gösterileri yaparak kutlamak isterim. FIFA da bunu sunabiliyor. Sesler etkili olmalı ki maçtaki heyecan düzeyi de ona göre yüksek olsun.


Son sözlere gelecek olursak...


EA Kanada, FIFA 15'in üzerine biraz daha koyarak bize yine başarılı bir oyun sunmuş. FIFA 16, akıcı oyun yapısı, güzel görselleri, geliştirilmiş Ultimate Team oyun modu, kadın milli takımları ve tabii ki Spor Toto Süper Lig gibi unsurlarıyla kalbimizi kazanmayı başarıyor. Unutmadan. Oyunda Türkçe dil desteği (yazılı olarak) de mevcut!



Mahmut Saral - Teknokulis : http://www.teknokulis.com
Kaynak: Teknokulis

Son Dakika Teknoloji FIFA 16 (Pc) İnceleme - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement