FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası'na Doğru - Son Dakika
Spor

FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası'na Doğru

E Grubu'nda Şili, Mısır, İngiltere ve Irak mücadele edecek 1993'te İngiltere, 2001'de Mısır, 2007'de ise Şili, turnuvalar tarihindeki en iyi dereceleri olan üçüncülüğü elde etti İngiltere Teknik Direktörü Peter Taylor, David Beckham'a, A Milli Takım'da kaptanlık veren ilk çalıştırıcı oldu

20.06.2013 11:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin ev sahipliğinde yarın başlayacak 19. FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası'nda E Grubu'nda Şili, Mısır, İngiltere ve Irak mücadele edecek.

Altı grupta 24 takımın yarışacağı FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası'nın E Grubu'nda Şili, Mısır, İngiltere ve Irak yer alıyor.

Şili

Şili, FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası'na ilk kez 1987'de ev sahipliği yaptığı turnuvada katıldı ve dördüncü oldu.

Katar 1995 ve Arjantin 2001 turnuvalarında grup aşamasını geçemeyen Şili, şimdiye kadarki en iyi performansını, aralarında Alexis Sanchez, Arturo Vidal ve Gary Medel gibi futbolcuların bulunduğu kadrosuyla 2007 yılında Kanada'da organize edilen turnuvada elde etti. Şili, Türkiye 2013 öncesinde katıldığı son 20 Yaş Altı Dünya Kupası olan Kanada 2007'de yarı finalde Arjantin'e 3-0 yenildi ancak klasman maçında Avusturya'yı 1-0 mağlup ederek, üçüncü oldu.

Bundan önce 20 Yaş Altı Dünya Kupası'na 5 kez katılan Şili, oynadığı 23 maçın 10'unu kazandı, 9'unu kaybetti, 4'ünde berabere kaldı.

Şili, turnuvaya, Arjantin'de düzenlenen Güney Amerika 20 Yaş Altı Şampiyonası'nda Arjantin, Bolivya, Kolombiya, Paraguay ve Peru'nun bulunduğu A Grubu'ndaki mücadele sonunda katılma hakkı kazandı. Kadrosunda Ignacio Cuevas ve Bryan Rabello gibi futbolcular barındıran Şili, turnuva boyunca şampiyon Kolombiya'yı yenebilen tek takımdı.

Teknik direktör Mario Salas'ın talebelerinden Şili'nin Universidad Catolica takımında forma giyen Nicolas Castillo, Güney Amerika Şampiyonası'nda 5 gol kaydetti. Bu istatistik, onu, Şili'nin en golcü ve şampiyonanın ikinci en çok gol atan futbolcusu yaptı.

Mısır

Mısır Milli Takımı'nın eski oyuncusu Rabie Yassin'in çalıştırdığı Mısır, Afrika Şampiyonası'ndaki ilk iki maçını kazanarak 2013 FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası'na yükselen ilk Afrika ülkesi oldu.

Organizasyona geçmişte ev sahipliği yapmış 3 Afrika ülkesinden biri olan Mısır (diğerleri Nijerya ve Tunus), en iyi performansını, 2001 yılında Arjantin'de düzenlenen turnuvada, üçüncü olarak sergiledi. Mısır, son iki organizasyonda gruptan çıkmayı başarsa da son 16 turundan ötesini göremedi.

Bundan önce 20 Yaş Altı Dünya Kupası'na 7 kez katılan Mısır, oynadığı 29 maçın 11'ini kazandı, 13'ünü kaybetti, 5'inde berabere kaldı.

Afrika Şampiyonası'nda kalesinde yalnızca 2 gol gören Mısır'da, kaleci Mossad Awad ve takım kaptanı defans Ramy Rabia, öne çıkan isimlerdi. Afrika Şampiyonası'nda 7 golde kalan Mısır, hücumda Koka lakaplı Ahmed Hassan ve "Trezeguet" ismi yakıştırılan Mahmoud Hassan'ın daha iyi bir performans sergilemesini umuyor.

İngiltere

1981 yılındaki turnuvayı dördüncü tamamlayan İngiltere, 12 yıl sonra düzenlenen organizasyonda da Dünya Kupalarında elde ettiği en iyi derece olan üçüncülüğü aldı. İngiltere, son şampiyona Kolombiya 2011'de ise gruplarda en iyi üçüncülerden biri olmayı başarıp bir üst tura yükseldi ancak son 16 turunda Nijerya'ya 1-0 yenilerek, tunuvaya veda etti.

Nicky Butt, Jamie Carragher, Ashley Cole, Peter Crouch, Kieron Dyer, Michael Owen gibi yetenekleri dünya futboluna kazandıran İngiltere 20 Yaş Altı Milli Takımı, turnuvaya, daha önce 9 kez katıldı. İngiltere, oynadığı 35 maçın 9'unu kazandı, 15'ini kaybetti, 11'inde berabere kaldı.

İngiltere, Estonya'da da düzenlenen UEFA 19 Yaş Altı Avrupa Şampiyonası'nda yarı final oynayarak, onuncu defa 20 Yaş Altı Dünya Kupası'na katılmaya hak kazandı. İngiltere; Hırvatistan, Sırbistan ve Fransa'nın yer aldığı grubu lider tamamladı. Grup maçlarından atılan 5 golün tümü farklı oyunculardan geldi. İngiltere, ikinci turda karşılaştığı Yunanistan'a uzatmalarda 2-1 kaybetti.

Teknik direktör Peter Taylor'ın kadrosunda dikkati çeken oyuncular arasında Benik Afobe (forvet), Ross Barkley (orta saha), Eric Dier (defans), John Lundstram (orta saha) yer alıyor.

2000 yılında iki aylığına İngiltere A Milli Takımı'nın da başına geçen Taylor'ın, milli takımın başında çıktığı tek maçta, İngiltere, İtalya'yı Torino'da 1-0 mağlup etmiş ve David Beckham, milli takım kariyerinde ilk kez kaptanlık pazu bandını takmıştı. 1996-1999 ve 2004-2007 yıllarında İngiltere 21 Yaş Altı Milli Takımı'nı da çalıştıran Taylor, bu iki dönemde 26 galibiyet, 3 mağlubiyet ve 11 beraberlik elde etmişti.

Irak

Tunus'ta 1977 yılında ilk kez düzenlenen FIFA Dünya Gençler Şampiyonası'na katılan Irak 20 Yaş Altı Milli Takımı, o turnuvada Avusturya karşısında elde ettiği galibiyete rağmen Sovyetler Birliği ve Paraguay'a yenilerek, şampiyonaya grup aşamasında veda etti.

Irak,1989 yılında Suudi Arabistan'da düzenlenen şampiyonada bugüne kadarki en iyi performansını sergileyerek, son 8 takım arasına kaldı. Türkiye 2013'ten önceki son deneyimini Arjantin 2001'de yaşayan Irak; Kanada, Brezilya ve Almanya ile yarıştığı gruptan çıkmayı başaramadı.

Hakim Shakir'in yönetiminde AFC  (Asya Futbol Konfederasyonu) 19 Yaş Altı Asya Şampiyonası'nda grubunu lider bitiren Irak, çeyrek finalde Japonya'yı 2-1 yendi ve Dünya Şampiyonası finallerindeki yerini garantiledi. Yarı finalde Avustralya'yı mağlup ederek, finalde Güney Kore'nin rakibi oldu. Irak, Güney Kore karşısnda öne geçse de rakibinin beraberlik golüne engel olamadı ve penaltılar sonucunda kaybetti.

AFC 19 Yaş Altı Şampiyonası'nı 10 golle tamamlayan Irak, bundan önceki 3 Dünya Kupası tecrübesinde oynadığı 10 maçın 5'ini kazandı, 5'iniyse kaybetti.

Teknik direktör Shakir, ülkenin karşı karşıya bulunduğu birçok probleme rağmen daha fazla başarı elde etmek için Mohammed Hameed (kaleci), Ahmed Abbas (orta saha), Mohammed Jabbar (forvet) gibi öğrencilerine güveniyor. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Spor FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası'na Doğru - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement