Fıkıh İlminin Oluşum Sürecinde İcma Kitabı - Son Dakika
Kültür Sanat

Fıkıh İlminin Oluşum Sürecinde İcma Kitabı

Fıkıh İlminin Oluşum Sürecinde İcma Kitabı kitabının yazarları, yayınevi, baskı tarihi ve diğer tüm bilgileri. Fıkıh İlminin Oluşum Sürecinde İcma Kitabı kitabının kısa özeti.

24.08.2014 07:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bütün müslümanların aşina olduğu icmâ terimi, işin erbabı tarafından bile klasik dönemde kazandığı teknik anlam yüklenerek anlaşılır. Oysa her kavram tarih içinde semantik bir serüven geçirir. Kavram analizlerinde bu olgunun dikkatten uzak tutulması anakronizme düşme tehlikesini doğurur.

Bu araştırma, icmânın hicri ilk iki asırda nasıl algılandığını ve bu çerçevede yapılan tartışmaları konu edinmektedir.

İcmânın ortaya çıkış süreci, ancak sünnet ile re'y arasındaki rekabet bağlamında sağlıklı bir zemine oturtulabilir. Zira sünnet-rey-icmâ kavram üçlüsü arasında ilk iki asırda işleyen diyalektik meselenin can alıcı noktasını teşkil eder. Bu maksatla mezkur üç kavramın birbiriyle bağlantılı olarak geçirdiği serüven yakından izlenmek durumundadır. Bunun için de öncelikle sahabe ve tâbiûn döneminde yaşanan gelişmelerin ciddi olarak işlenmesi gerekir. Zira bu dönemde sünnet-rey ilişkisi çerçevesinde yürütülen içtihat faaliyeti sonraki dönemlerde icmânın tartışılmasına zemin hazırlayan en önemli faktörlerden biri olmuştur.

İcmâ düşüncesinin ortaya çıkışı fıkıh ilminin oluşum sürecinden bağımsız olamayacağı için bu çalışma aynı zamanda bu disiplinin oluşum sürecini de ana hatlarıyla içerecektir.

(Tanıtım Bülteninden)

Yazar: Bilal Aybakan

Yayınevi: İz Yayıncılık

ISBN: 9789753555180

Boyut: 14.0x21.0

Sayfa Sayısı: 183

Basım Yılı: Yok 0

Cilt Durumu: Ciltsiz

Kağıt Türü: 2. Hamur

Dil: Türkçe

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Kültür Sanat Fıkıh İlminin Oluşum Sürecinde İcma Kitabı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement