"Fikir Sermayeden Daha Önemli" - Son Dakika
Politika

"Fikir Sermayeden Daha Önemli"

"Fikir Sermayeden Daha Önemli"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün girişimciliği bilgi ve eğitim işi olarak gördüklerini belirtti.

12.01.2013 13:01  Güncelleme: 13:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün girişimciliği bilgi ve eğitim işi olarak gördüklerini belirterek, "Sermayesi olan girişimci olur, öyle bir kaide yok. Girişimcilik için sermayeden daha önemli şeyler var. Fikir çok önemli. Nasıl yapacağını bilmesi, paradan daha önemli" dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından Bolu Abant Tabiat Parkı'nda bulunan Büyük Abant Otel'de düzenlenen Girişimcilik Konseyi Stratejisi çalıştayının bugün yapılan oturumuna Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Bolu Valisi İbrahim Özçimen, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Emin Semercioğlu, işadamları ve akademisyenler katıldı. Toplantının açılışında katılımcılara girişimcilerin başarı hikayelerinin anlatıldığı sinevizyon gösterisi yapıldı. Bakan Ergün'ün bu sırada tespih çekmesi dikkat çekti.

Ülkede girişimciliğe destek verilmesi gerektiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, "Bu toplantı Türkiye'nin geleceğini oluşturuyor. Artık göl mayayı tuttu. Girişimcilik denildiği zaman eskiden ikinci sınıf vatandaştınız. Bu zihniyetin değiştiğini herkes görüyor. Girişimcilik fakirliğin ve işsizliğin ilacı. Ülkede girişimciliğin desteklenmesi lazım. Bu vizyon işi. Çocuklarımızın ve ülkemizin geleceğini konuşacağız. Türkiye'de her yıl 750 bin kişi istihdama katılıyor. Bu gençlere iş imkanı nasıl bulacağız? Devlet kapısında kaç kişiye iş bulabiliriz? Esas olan girişimciliği destekleyerek işsizliği çözebilmek. Girişimcinin potansiyel hırsız olarak görülmemesi lazım. Girişimciliğin ön plana çıkmasında sadece Türkiye'de değil uluslararası alanda da faaliyetleri artırmamız lazım" dedi.

YOL HARİTASINA İHTİYAÇ VAR

Girişimcilik konusunda daha sistemli hale gelmek için yol haritasına ihtiyaç olduğunu belirten Bakan Nihat Ergün, "Herkesin katkısına ve fikirlerine ihtiyacımız var. Yapıcı her eleştiriye açığız. Ülkemiz son 10 yılda önemli ilerleme kat etti. Bu ilerlemeleri rakamlarla da ortaya koyabiliriz. Rakamları bir yere koyarsak, her açıdan düşük noktalardan orta noktalara geldik. Geldiğimiz yer orta noktadır. Demokrasi, hukuk devleti, hak ve özgürlüklerde çok geri bir noktadaydık. Şu anda orta noktadayız. Türkiye demokrasisi gelişmeli ve ileriye sıçrama yapmalıdır" diye konuştu.

Türkiye'nin üretim potansiyelinin orta seviyede olduğunu ifade eden Nihat Ergün, şöyle konuştu:

"10 yılda hızlı bir şekilde 3 bin 500 dolardan kişi başı milli geliri 11 bin dolara yaklaştık. 25 bin dolarlık bir seviyeye gelmemiz lazım. Teknolojik düzeyimiz, üretim yapımızın ağırlığı 10 yıl önce düşük teknolojiydi. Şu anda yüzde 70 oranında. Orta teknolojiden, yüksek teknolojiye sıçrama yapmamız lazım. Geldiğimiz yol az bir yol değil. Gitmemiz gereken çok yol var. Bunları takdir ediyoruz"

GİRİŞİMCİLERE İHTİYAÇ VAR

Nihat Ergün ileri noktaya gidebilmek için girişimcilere ihtiyaç olduğunu söyleyerek, "Çok daha ileri noktalara gitmemiz lazım. Şunu yapabilmemiz için girişimcilikten başka yolumuz yok. Bunu bize sağlayacak olan girişimcilerdir. Mevcut kurulu sektörlerdeki KDV'yi arttırırken yeni sektörleri de oluşturmamız lazım. Türkiye'de irili ufaklı bir çok yeni işletmenin kurulacağını tahmin etmek zor değil. Böyle bir tabloda ülkemizin önümüzdeki 10 yılına girişimciler ve adayları damga vuracaktır. Girişimci havuzunun genişlemesi ekonomik büyümeyi ve gelişmeyi tetikleyecek. Girişimciliği yaygınlaştırmak adına önemli çalışmalar yapılıyor. Rakamlarda da iyileşmeler var. 2007 yılında erken dönem girişimcilik dönem endeksi faaliyeti yüzde 5.6'ydı. 2011 yılında ise yüzde 11.8'e yükseldi. 2012'de ise yüzde 12.2 oldu. Sürekli bir artış trendi içinde olduğumuzu görüyoruz. 5-6 sene önce girişimcilerimiz orta öğretim seviyesindeki gelişimcilerdi. Şimdi yeni tabloda daha dengeli bir yapı var. Yüksek öğrenimde girişimciliğe adım atıldığını ve başlandığını görüyoruz. Her yıl 500 tekno girişimci arkadaşımızı destekliyoruz. Bunlar arasından şirketlerini daha da geliştirme potansiyeli olanlarını yurtdışına gönderiyoruz. Bunlar küreselleşsin. Dünyada neler olup bitiyor, onu görsünler. Bunların içinden 100 bin TL'den başlangıç desteği olanlara 2. destek modeli geliştirdik. 550 bin TL'lik destek paketi oluşturduk. Bunları risk sermayesi fonlarıyla buluşturacak mekanizmalarını da altlarına koyduk. Artık denize açılacaklar. Başkalarıyla çalışacaklar" dedi.

FİKİR SERMAYEDEN DAHA ÖNEMLİ

Girişimcilik için sermayeden daha önemli olanın fikir olduğunu belirten Nihat Ergün, "KOSGEB'in gerçekleştirdiği çalışmalar bizim için önemli çalışmalardır. Girişimciliği bilgi ve eğitim işi olarak görüyoruz. 'Sermayesi olan girişimci olur' Öyle bir kaide yok. Girişimcilik için sermayeden daha önemli şeyler var. Fikir çok önemli. Nasıl yapacağını bilmesi, paradan daha önemli. Şimdiye kadar 27 üniversitede 104 sınıf açıldı ve girişimcilik eğitimleri başladı. Bu derslerde ekonomi ve işletme bölümlerinde değil, mühendislikte de açılması önemli bir teşebbüstür" diye konuştu.

ÜNİVERSİTELER ARASINDA GİRİŞİMİCİLİK YARIŞI

Nihat Ergün, üniversiteler arasında yarışma başlattıklarını ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"2012 yılında üniversitelerde yarış başlattık. Türkiye'de hangi üniversite daha yenilikçi ve girişimci olduğunu tespit etmeye çalıştık. Bunu 2013 yılında, üniversite tercihlerinden önce ilan edeceğiz. Öğrenciler, üniversiteleri tercih etmeden önce açıklayacağız. Öğrenciler bu konuda tabloyu görsünler. Girişimcilik konusunda hangi üniversite daha girişimci onu görsünler. 2010 yılından bu yana KOSGEB'in girişimcilik eğitimlerinden yararlananların sayısı 115 bini geçti. Son 2 yılda Türkiye'de girişimcilik konusunda ivme kazandık. 115 bin kişi arasında gazi, kadın, engelli vatandaşlarımız var. İş fikri beğenilenler arasından 30 bin TL hibe ve 100 TL'ye kadar faizsiz kredi veriyoruz. 5 bin kişinin girişimcilik desteğinden yararlanarak işini kurmasını istiyoruz. Hedefimiz bu. 2012 yılında bu hedefe ulaştık. Yaklaşık 5 bin kişi destek alarak işini kurdu. 2013'ten itibaren 5 bin kişiye bu desteği vermeye devam edeceğiz. Bu desteği alan 6 bin iş kuranın yüzde 43'ü kadın girişimci. Kadınların girişimcilik konusunda başka bir performans gösterdiklerini görüyoruz. Bu da bizi çok sevindiriyor"

İŞLETME ÖMÜRLERİ ÇOK KISA

Türkiye'de işletmelerin ömürlerinin kısa olduğunu belirten Nihat Ergün, "Bu endekste artıyor. İşini kurduktan sonra 3,5 yıl piyasada kalmayı başaran girişimciler 2011'de yüzde 7.9. Şu anda yüzde 8.9. İşletmeler daha sağlıklı hale gelmeye başladılar. İşletme ömrü meselesi çok önemli. İşletmeler neden ölüyor. Bebek ölümleri, anne ölümleri önemli. Küçük hastalıklardan ölümler. İşletmelerde de bebek ve anne ölümleri var. Ortaklar ayrılıyor. Eskiden sıtmadan ölürdü, kabakulaktan ölürdü. Şimdi bunlar ortadan kalktı. İnsanlar artık daha sağlıklı ve bilinçli besleniyor. Bunu işletmelere uygulamamız lazım. Ölümlerin oranlarını bulmamız lazım" dedi.

MY,KY(MÇ/AK) - Bolu

Kaynak: DHA

Son Dakika Politika 'Fikir Sermayeden Daha Önemli' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Erzincan'da jandarma ekipleri bilgilendirme faaliyeti gerçekleştirdi
    07:38 Erzincan'da jandarma ekipleri bilgilendirme faaliyeti gerçekleştirdi

    Erzincan'ın Üzümlü ve Çayırlı ilçelerinde jandarma ekipleri, kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve çevre kirliliği konularında bilgilendirme faaliyetleri gerçekleştirdi. Üzümlü'de 38 kadına KADES uygulaması hakkında bilgilendirme yapılırken, Çayırlı'da ise öğrencilere çevre kirliliği ve HAYDİ uygulaması hakkında bilgilendirme yapıldı.

  • Erzincan'da Güvenlik Kamerası Yaygınlaştırma Projesi
    07:36 Erzincan'da Güvenlik Kamerası Yaygınlaştırma Projesi

    Vali Hamza Aydoğdu başkanlığında, Belediye Başkanı Bekir Aksun, İl Emniyet Müdürü Kenan Kurt, ilgili birim müdürleri ve mesleki oda yöneticilerinin katılımlarıyla 'Gözümüz Olun Projesi' ile ilgili toplantı yapıldı. Proje kapsamında, hırsızlık başta olmak üzere asayiş, terör ve genel güvenliğe ilişkin tüm olayların tespit ve aydınlatılması, hiçbir suçun faili meçhul kalmaması amacıyla; Erzincan'da faaliyet gösteren esnaflar, odalar ve STK'lar ile yeni yapı ruhsatı alan inşaatlarda kapalı devre güvenlik kamerasının yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır.

  • Hatay'da polis operasyonunda 9 kişi yakalandı, çok sayıda silah ele geçirildi
    01:24 Hatay'da polis operasyonunda 9 kişi yakalandı, çok sayıda silah ele geçirildi

    Hatay Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yürütülen çalışmalarda çeşitli suçlardan aranan 9 kişi yakalandı. Operasyonlarda çok sayıda silah ve mühimmat da ele geçirildi. Tutuklanan şüpheliler adli makamlara sevk edilirken, bazıları adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı
    00:28 İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı

    İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 5 Mayıs'ta gerçekleştirilecek seçimlere gireceği 55 kişilik aday kadrosunu duyurdu. Başkan adayı Dr. Ahmet Erçek, daha etkin bir İstanbul Tabip Odası için değişim istediklerini belirtirken, yönetim kurulu adayı Dr. Nedim Uzun ise odanın daha güçlü ve etkin bir kurumsal kimlik kazanmasını hedeflediklerini ifade etti. Değişim Grubu, tüm hekimleri seçimlerde kendilerine oy vermeye çağırdı.


Advertisement