Filipinler'de göstericiler yargısız infazları protesto etti - Son Dakika
Güncel

Filipinler'de göstericiler yargısız infazları protesto etti

Filipinler\'de göstericiler yargısız infazları protesto etti

Filipinler'de yüzlerce kişi, Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr yönetiminde artan sayıdaki yargısız infazları ve diğer adaletsizlikleri protesto etmek için yürüdü.

10.12.2022 16:53  Güncelleme: 16:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Filipinler'de yüzlerce kişi, Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr yönetiminde artan sayıdaki yargısız infazları ve diğer adaletsizlikleri protesto etmek için yürüdü.

Protestocular, adalet talebiyle Başkanlık Sarayı'na doğru yürümeden önce başkent Manila'daki bir meydanda toplandı.

Polis yetkilileri, Uluslararası İnsan Hakları Günü'nde gerçekleştirilen yürüyüşe yaklaşık 800 kişinin katıldığını, protestocuların yürüyüşten sonra olaysız şekilde dağıldığını bildirdi.

İnsan hakları grubu Karapatan mensubu Cristina Palabay, hükümetin isyanla mücadele kampanyası kapsamında en az 17 yargısız infaz vakasının yanı sıra kurbanların hayatta kaldığı 4 şiddet olayının da belgelendiğini söyledi.

Siyasi tutukluların sayısının artmaya devam ettiğini, 30 Kasım itibarıyla 828 kişinin gözaltına alındığını söyleyen Palabay, bu gözaltılardan en az 25'inin Marcos Jr'ın göreve gelmesinden sonra gerçekleştiğini belirtti.

Uluslararası Af Örgütünün eylülde açıkladığı verilere göre, Devlet Başkanı Marcos Jr'ın sıkı yönetimi altında 70 bin kişi gözaltına alındı, 34 bin kişi işkence gördü ve 3 bin 240 kişi öldürüldü.

Baba Marcos'un mirası

Komünist güçlere karşı 21 Eylül 1972'de sıkıyönetim ilan ederek dikta rejimini kuran Ferdinand Marcos'un yaklaşık 20 yıl süren iktidarı, 1986'daki halk ayaklanmasıyla sona ermişti. Marcos, 1989'da Hawaii'de sürgündeyken hayatını kaybetmişti.

Marcos'un oğlu 64 yaşındaki Ferdinand Marcos Jr. ise sürgünden döndüğü 1991'den bu yana Kongre üyeliği ve senatörlük yaptı. 2016'da devlet başkanlığı seçimlerinde aday olan Marcos Jr seçilememişti.

Babası Ferdinand Marcos'un bıraktığı mirası savunurken "diktatörlük" olarak adlandırılan dönemdeki uygulamalar için özür dilemeyeceğini belirten Marcos Jr, ülkede mayısta yapılan devlet başkanlığı seçimini kazanmıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Filipinler'de göstericiler yargısız infazları protesto etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement