Filistin Lideri Arafat'ın Ölümünün 13. Yılı - Son Dakika
Güncel

Filistin Lideri Arafat'ın Ölümünün 13. Yılı

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Fetih ile Hamas hareketleri arasında varılan uzlaşı yolunda ilerlemeye devam ettiklerini söyledi.

11.11.2017 16:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Fetih ile Hamas hareketleri arasında varılan uzlaşı yolunda ilerlemeye devam ettiklerini söyledi.

Fetih hareketinin, eski Filistin Devlet Başkanı ve Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) lideri Yasir Arafat'ın vefatının 13. yılı münasebetiyle Gazze'de düzenlediği anma programına video konferans yöntemiyle katılan Abbas, "Uzlaşı yolunda ilerlemeye devam ediyoruz. Mısır'ın, anlaşmaya varılması konusunda sarf ettiği çabalar memnuniyet verici. Tek bir yönetim, tek bir kanun ve tek bir orduya sahip oluncaya kadar uzlaşı anlaşmasını titizlikle uygulayacağız. dedi.

Abbas, "Gazze halkını bizden çok düşünen olamaz. Bizim geleceğimiz bir. Gazze'de ayrı bir devlet, Gazzesiz de bir devlet olamaz." diye konuştu.

Ortadoğu barış süreciyle ilgili ABD Başkanı Donald Trump ve uluslararası güçlerle birlikte çalıştıklarını dile getiren Abbas, barış anlaşmasının, uluslararası kararlar, Arap Barış Planı ve 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan iki devletli çözüm temelinde bina edilmesi gerektiğini vurguladı.

İki devletli çözüme inanan ülkeleri "sadece tek bir devleti değil Filistin devletini de tanımaya" çağıran Abbas, iki devletli çözümün tehlikede olduğunu kaydetti.

Arafat'ın "Filistin topraklarında bağımsızlık, özgürlük ve egemenlik" düşünü hayata geçirme yolunda ilerlediklerini söyleyen Abbas, Nekbe (İsrail devletinin kuruluşu) ve tehcire maruz kalan Filistin halkının halen hakkını arama peşinde olduğunu ve milli kimliğini koruduğunu vurguladı.

"Siyasi bölünmüşlük noktasına geri dönmeyeceğiz"

Öte yandan Fetih Merkez Komitesi Üyesi Ahmed Hils de anma programında yaptığı konuşmada, uzlaşının gerçekleşmesinin önemine işaret ederek "Ulusal uzlaşı tek seçeneğimiz, siyasi bölünmüşlük noktasına geri dönmeyeceğiz." dedi.

Hils, uzlaşının karşılaşacağı engelleri kaldıracakları, uzlaşı ve birlik yolunda ilerlemeye devam edecekleri mesajı verdi.

Arafat'ın ölümündeki sır perdesinin kaldırılsın

Halk Partisi Siyasi Büro Üyesi Talib Velid al-Avad ise Arafat'ın şüpheli ölümünün ardındaki sır perdesinin kaldırılması çağrısında bulundu.

Filistin yönetiminin, siyasi ve diplomatik başarılar kazandığını, Filistin bayrağının uluslararası kurumlarda dalgalandığını söyleyen Avad, Filistin'in tüm uluslararası kurumların üyesi olması için ortak çaba sarf edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Avad ayrıca, Filistinli grupların uzlaşı yolunda birlikte çalıştıklarını kaydederek, "Bölgede yaşanan değişimler göz önüne alındığında uzlaşı sürecini sekteye uğratma girişimleri olabilir." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Filistin Lideri Arafat'ın Ölümünün 13. Yılı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement