Filistin, Oslo Belediyesi'nin yerleşim birimlerine ait ürünleri yasaklama kararından memnun - Son Dakika
Güncel

Filistin, Oslo Belediyesi'nin yerleşim birimlerine ait ürünleri yasaklama kararından memnun

Filistin, Oslo Belediyesi\'nin yerleşim birimlerine ait ürünleri yasaklama kararından memnun

Filistin, Norveç'in Oslo Belediyesi'nin, "işgal altındaki Filistin topraklarında inşa edilen Yahudi yerleşim birimlerinde üretilen malların ithalatını yasaklama kararını" memnuniyetle karşıladı.

26.04.2023 18:55  Güncelleme: 20:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Filistin, Norveç'in Oslo Belediyesi'nin, "işgal altındaki Filistin topraklarında inşa edilen Yahudi yerleşim birimlerinde üretilen malların ithalatını yasaklama kararını" memnuniyetle karşıladı.

Filistin Ekonomi Bakanı Halid el-Useyli, yaptığı yazılı açıklamada, Oslo Belediyesi'nin 1967'de işgal edilen topraklar üzerine kurulan Yahudi yerleşim birimlerinde üretilen malların ithalatını yasaklama kararına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Bakan Useyli, Oslo Belediyesi'nin uluslararası hukuku alenen ihlal ettiği için yerleşim birimlerine doğrudan veya dolaylı olarak katkıda bulunan şirketlerden ürün ithal etmeyi ve hizmet almayı yasaklama kararından memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Bu kararı, "doğru yönde atılmış bir adım ve yerleşim birimlerini gayri meşru kabul eden uluslararası hukukun ilke ve kurallarına bağlılığın göstergesi" şeklinde nitelendiren Useyli, tüm ülkelere ve şirketlere "Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi kararlarına bağlı kalma ve bu alanda uluslararası meşruiyeti destekleme" çağrısında bulundu.

Useyli, Filistin hükümetinin ortaklarıyla işbirliği içerisinde "yerleşim birimlerinde etkin faaliyet gösteren şirketleri takip etmek ve yasal süreç başlatmak için yoğun çaba sarfettiğini aktardı.

Filistinli bakan, tüm ülkeleri, "Yahudi yerleşim birimlerinin uluslararası hukukun açık bir ihlali olduğunu teyit eden ve yerleşim yerlerini yasadışı olarak gören BMGK'nın 2334 sayılı kararına bağlı kalmaya" çağırdı.

BDS'den memnuniyet açıklaması

"Filistin İçin İsrail'i Boykot Girişimi" olarak bilinen Boykot, Tecrit ve Yaptırımlar (BDS) hareketi de yaptığı açıklama ile söz konusu karardan memnuniyetini ifade etti.

Norveçli partilerin, sendikaların ve dayanışma gruplarının bu tür çalışmalara katılımına işaret edilen açıklamada, BDS'nin bu konuda ciddiyetle çalıştığını; son olarak İspanya'nın Barselona Belediyesi'nin şubat ayında, "İsrail ile kurumsal ilişkilerini askıya alma" kararını anımsattı.

BDS, dünyadaki tüm şehirleri Oslo ve Barselona'ya katılmaya, İsrail ile ilişkilerini kesmeye, Filistin'in özgürlük, adalet ve eşitlik mücadelesini desteklemeye çağırdı.

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki dün BM Güvenlik Konseyi'ndeki bir oturumda yaptığı konuşmada uluslararası toplumu "işgali maliyetli hale getirmeye, Filistin devletini tanımaya ve iki devletli çözümü desteklemeye" çağırmıştı.

Ayrıca Orta Doğu'daki durumun ve Filistin meselesinin tartışılması, Yahudi yerleşim birimlerinde üretilen ürünlerin ithalatına ve ticaretine engel olunması çağrısında bulunan Maliki, yerleşim birimlerinin ürünlerini yasaklamak, yerleşim birimleriyle ticareti engellemek, yerleşim birimleri için para toplayanlara yaptırım uygulamak gerektiğini kaydetmişti.

Norveç hükümeti Haziran 2022'de Batı Şeria ve Suriye'nin Golan Tepeleri'ndeki yerleşim birimlerinde üretilen mallarda İsrail etiketinin kullanılamayacağını açıklamıştı.

İsrail etiketinin, yalnızca 4 Haziran 1967'den önce İsrail kontrolü altındaki bölgelerden gelen ürünler için kullanılabileceği, İsrail'in işgal ettiği topraklardan gelen gıda maddelerinin, ürünün geldiği bölge ile etiketlenmesi ve Yahudi yerleşim biriminden olduğunun belirtilmesi gerektiği kaydedilmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Filistin, Oslo Belediyesi'nin yerleşim birimlerine ait ürünleri yasaklama kararından memnun - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • YÖK Başkanı: Türkiye yükseköğretimde küresel bir eğitim merkezi haline geliyor
    14:24 YÖK Başkanı: Türkiye yükseköğretimde küresel bir eğitim merkezi haline geliyor

    YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Türkiye'nin yükseköğretimde küresel bir eğitim merkezi haline geldiğini belirterek, YÖK'ün uluslararasılaşma stratejisinin temel hedefinin ilk 5 ülke arasına girmek olduğunu söyledi. Özvar ayrıca, YÖK'ün yapay zeka, dijitalleşme ve büyük veri alanlarında çalışmalar yürüttüğünü ve uluslararası öğrencilere yönelik olumsuz algı çalışmalarını kınadığını ifade etti.

  • Gaziantep'te çember operasyonunda 23 yıl hapis cezası bulunan şüpheli yakalandı
    14:24 Gaziantep'te çember operasyonunda 23 yıl hapis cezası bulunan şüpheli yakalandı

    Gaziantep İl Jandarma ekipleri tarafından düzenlenen çember operasyonunda, 9 ayrı suç kaydı ve 23 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan şüpheli C.Y., Nurdağı ilçesinde saklandığı adreste yakalandı. Şüpheli şahıs tutuklanarak cezaevine gönderildi.

  • Çorum'da Büyükler Oryantiring Türkiye Şampiyonası Başladı
    14:24 Çorum'da Büyükler Oryantiring Türkiye Şampiyonası Başladı

    Çorum'da düzenlenen Büyükler Oryantiring Türkiye Şampiyonası, Çatak Tabiat Parkı'nda başladı. Şampiyonaya 130 spor kulübünden 1250 sporcu katılıyor. Çorum Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Yağbat, sporcuları en iyi şekilde ağırlamaya özen gösterdiklerini belirtti. Türkiye Oryantiring Federasyonu Başkanı Tekin Çolakoğlu ise Çorum'un oryantiring sporu için uygun bir kent olduğunu vurgulayarak, sporcuların milli takıma seçilmesini ve uluslararası arenada ülkemizi temsil etmelerini beklediklerini söyledi. Şampiyona, yarın Mislerovacığı köyünde devam edecek ve 21 Nisan Pazar günü kent merkezindeki etabın ardından sona erecek.

  • Akçadağ Mahalle Muhtarları Derneği Başkanlığına Eyüp Gönültaş Seçildi
    14:23 Akçadağ Mahalle Muhtarları Derneği Başkanlığına Eyüp Gönültaş Seçildi

    Malatya'nın Akçadağ ilçesinde bulunan Mahalle Muhtarları Derneği'nin başkanlığına Eyüp Gönültaş seçildi. Dernek binasında gerçekleştirilen seçimde, 60 mahalle muhtarı katılım gösterdi. Gönültaş, seçim sonrası birlik ve beraberlik mesajları vererek, Akçadağ'a hizmet etmeyi öncelikli hedefleri arasında belirtti.

  • Ordu'da suç örgütüne yönelik operasyonda 2 şüpheli tutuklandı
    14:23 Ordu'da suç örgütüne yönelik operasyonda 2 şüpheli tutuklandı

    Ordu'da İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından gerçekleştirilen operasyonda, organize suç örgütü üyeliği ve kanuna muhalefet suçlarından aranan E.A.G. ve E.E. isimli şüpheliler gözaltına alındı. Şüphelilerin üzerinde yapılan aramada ruhsatsız bir tabanca ve 8 mermi ele geçirildi. Şüpheliler, çıkarıldıkları hakimlikçe tutuklandı.

  • Amasya'da lise öğrencileri Şehitler Haftası dolayısıyla temizlik yaptı
    14:22 Amasya'da lise öğrencileri Şehitler Haftası dolayısıyla temizlik yaptı

    Amasya'nın Suluova ilçesinde bulunan Şehitler Haftası dolayısıyla Şehitliği'nde temizlik yapan lise öğrencileri, şehit mezarlarını sulayarak dua etti. Etkinlikte öğrencilere milli ve manevi duygular aşılanırken, şehitlere vefa ve minnet duyguları ifade edildi.

  • Elazığ'da zabıta ekiplerinden sıkı denetim: Kaldırımlar işgal edilmeyecek
    14:22 Elazığ'da zabıta ekiplerinden sıkı denetim: Kaldırımlar işgal edilmeyecek

    Elazığ Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri tarafından şehir merkezinde kaldırımları işgal eden esnafa yönelik denetim gerçekleştirildi. Kaldırımları kullanmak isteyen vatandaşların talepleri üzerine denetimler sık bir şekilde devam edecek.


Advertisement