Filistinlilere 'Cuma' Eziyeti - Son Dakika
Dünya

Filistinlilere 'Cuma' Eziyeti

Filistinlilere \'Cuma\' Eziyeti

Filistinliler, Cuma namazı için dün de Kudüs'te Mescid-i Aksa'ya akın etti.

18.05.2019 10:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Filistinliler, Cuma namazı için dün de Kudüs'te Mescid-i Aksa'ya akın etti. Batı Şeria'daki Filistinlilerin bir kısmı, Cuma günleri türlü eziyetlerin ardından Kudüs'e girebiliyor. Cuma namazı için sabahın erken saatlerde yollara dökülen Filistinlilerin, Ramallah ile Kudüs arasındaki Kalendiya kontrol noktasından Mescid'i Aksa'ya kadar olan yolculuğunu DHA muhabiri adım adım izledi.

Diğer günlerde sadece izin belgesine sahip Filistinlilerin girebildiği Kudüs, Cuma günleri kısıtlı da olsa girişlere açılıyor. Demirören Haber Ajansı muhabiri, Batı Şeria'daki kentlerden Kudüs'e giriş kapılarından biri olan Kalendiya kontrol noktasından Mescid-i Aksa'ya olan yolculuğu adım adım takip ederek görüntüledi.

UZUN NAMLULU SİLAHLARIN GÖLGESİNDE İLK KONTROL

Çeşitli şehirlerinden otobüslere binenler, ilk durak olarak Ramallah şehrinde iniyor ve yürüyerek Kalendiya kontrol noktasına kadar geliyor. Çok sayıda İsrail güvenlik gücünün uzun namlulu silahlarla etrafında beklediği Kalendiya kontrol noktasında, önce 3 ayrı X-Ray cihazından geçerek pasaport kontrolün yapıldığı kabinlere geliniyor. Kabinlerdeki görevliler, kontrollerini sağladıktan sonra gelenleri ya geri çeviriyor, ya da girişlerine izin veriyor.

KUDÜS'E GİRİŞTE YAŞ SINIRI

Normalde 40 yaş altı erkeklerin Cuma günü Kudüs'e girişlerine izin verilmiyor. Kadınları için ise yaş sınırı bulunmuyor. 40 yaşın altındaki erkeklerden tüccar ya da özel izni olanların sadece geçişine izin veriliyor. Ayrıca 40 yaşın altında dahi olsa, herhangi bir siyasi bir olaya adı karıştığı iddia edilen veya İsrail tarafından kara listeye alınan kişilerin de geçişlerine izin verilmiyor ve kapıdan geri çevriliyor.

BİR BUÇUK SAATLİK ARAMA EZİYETİ

Kontrol noktasına, her bir Filistinli 1 ila 1 buçuk saat eziyet çekmek durumunda bırakılıyor. Kontrollerin ardından kapının Kudüs tarafına geçmeyi başaranlar yine otobüslere binip Kudüs yolculuğuna geçiyor. Otobüsler, Mescid-i Aksa'nın bulunduğu bölge giriş kapılarından biri olan Şam kapısının yakınında durarak yolcularını indiriyor. Otobüslerden inenler adım başı kontrol noktası oluşturan İsrail polislerinin önlerinden yürüyerek geçiyor. İndikleri noktadan Mescid-i Aksa'ya kadar olan yol normalde 5 ya da en fazla 10 dakikada yürünebilecekken, bu mesafe yaklaşık 1 saatte kat edilebiliyor. Dar sokaklardan yürüyen Filistinlileri adım başı oluşturulan kontrol noktasındaki İsrail polisi, yakından takip ediyor ve şüphelendiklerinin üst ve çantalarını arayabiliyor.

SOKAKLARDA İZDİHAM

İsrail polisi bu yürüyüşleri sırasında şüphelendikleri bazı kişilere Müslüman olup olmadıklarını da sorabiliyor. Bunlar yapılırken zaten dar olan sokaklarda sürekli izdiham yaşanıyor. Dar sokakları aşarak gelenlerin de güvenliğini, bahçesinden itibaren Mescid-i Aksa görevlileri sağlıyor. Tüm bu eziyetlere rağmen Ramazan ayında yüz binlerce Filistinli, Cuma namazı ibadetini Mescid-i Aksa'da yerine getiriyor. Kadınlar aynı alanda olan Kubbet-ül Sahra ve bahçesinde, erkekler ise Mescid-i Aksa ve bahçesinde Cuma namazında buluşuyor. Mescid-i Aksa ve bahçesi dolup taşarken, yaklaşık 40 derece güneşin altında namaz kılan Müslümanların, zaman zaman görevliler tarafından üzerlerine hortumlarla su sıkılıyor.

DÖNÜŞTE DE AYNI EZİYET

Cuma namazlarını kılan Filistinliler, geldiklerinde çektikleri eziyetin aynısını tekrar çekerek evlerine ulaşabiliyor. Filistinliler, Cuma namazı kılmak için sabahın erken saatlerinden akşam saatlerine kadar eziyet çekmek durumunda bırakılıyor.

FİLİSTİNLİLER KONUŞTU

Tul Kerim şehrinden gelen Yusuf El Murvat, "40 yaşın altında olan, 20'li yaşlarda olan kişiler vardı, onlar kapıdan içeri sokulmadılar, geri çevrildiler. Her Cuma bunlar yaşanıyor" dedi.

Cenin'den gelen Macid Feyyad ise, "Kalendiya sınır kapısından geçerek buraya geliyoruz. Çok zorluklar yaşatılıyoruz. Bu doğru değil. 42-45 yaşın altında birçok kişi kapıdan geri çevrildi. 'Filistinliler Cuma namazlarını Kudüs'te Mescid-i Aksa'da kılıyor' şeklinde yayınlar yapılıyor. Bu doğru değil. Kapılardan geçtikten sonra Kudüs sokaklarında da kontrolden geçiriliyoruz. Her 50 metrede bir kontrolden geçiriliyoruz. Sokakta izdiham oluyor. Kadın erkek bir arada zorlukla yürütülüyoruz. Güneşli havanın altında 1 ila 1 buçuk saat bekletiliyoruz, onlar için bi insanın yaşlı ya da kadın olması hiç fark etmiyor. Kimse onlara bir şey diyemiyor. 40 yaşı ve altındaki kişi neden Kudüs'e giremiyor" diye konuştu.

Nablus şehrinden gelen Fares Suvvan da Kalandiya kontrol noktası önünde, "Kapıdan girişler sadece Cuma günleri yapılıyor. Diğer günler yasak. Herkese değil, sadece 40 yaşın üstündekilere açık. Diğer günler sadece özel izinli olanlar girebiliyor" şeklinde konuştu. - Aktaran

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya Filistinlilere 'Cuma' Eziyeti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Myanmar Devlet İdare Konseyi, Yeni Yıl affıyla 3.000'den fazla mahkumu serbest bıraktı
    09:47 Myanmar Devlet İdare Konseyi, Yeni Yıl affıyla 3.000'den fazla mahkumu serbest bıraktı

    Myanmar Devlet İdare Konseyi, geleneksel Myanmar Yeni Yılı'nın ilk günü olan Çarşamba günü 3.000'den fazla mahkumu affetti. Affın insani kaygılara hitap ederken aynı zamanda Myanmar'ın geleneksel Yeni Yıl Günü'nü kutlamak, halka neşe getirmek ve ilgili ülkelerle olumlu ilişkiler geliştirmek amacıyla çıkarıldığı belirtildi. Konsey ayrıca bazı mahkumların cezalarını altıda bir oranında indirdi.

  • Myanmar Cuntası, Aung San Suu Kyi'yi Ev Hapsine Aldı
    09:45 Myanmar Cuntası, Aung San Suu Kyi'yi Ev Hapsine Aldı

    Myanmar'da askeri cunta, ülkenin devrik lideri Aung San Suu Kyi'nin cezaevinden çıkarılarak ev hapsine alındığını açıkladı. Cunta sözcüsü, önlemin aşırı sıcak nedeniyle alındığını belirtirken, Suu Kyi'nin nereye götürüldüğü hakkında bilgi vermedi. Suu Kyi daha önce de 15 yıl boyunca ev hapsinde tutulmuştu. Myanmar'da yapılan askeri darbenin ardından Suu Kyi ve pek çok yetkili tutuklanmıştı.

  • Mersin'de Tarihi Değeri Olan Objeler ve Sikke Ele Geçirildi
    09:21 Mersin'de Tarihi Değeri Olan Objeler ve Sikke Ele Geçirildi

    Mersin'de jandarma ekipleri tarafından düzenlenen operasyonda, Çamlıyayla ve Yenişehir ilçelerinde tarihi eser kaçakçılığı yapan 2 şüpheli yakalandı. Şüphelilerin üzerinde ve adreslerinde yapılan aramada, 162 adet sikke, 26 adet tarihi madeni para ve 9 adet tarihi obje ele geçirildi. El konulan eserler, incelenmek üzere Mersin Müze Müdürlüğüne gönderildi.

  • Fenerbahçe, Olympiakos'u ağırlıyor: UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanşı
    06:52 Fenerbahçe, Olympiakos'u ağırlıyor: UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanşı

    Fenerbahçe, UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanş maçında Kadıköy’de Yunan temsilcisi Olympiakos’u ağırlıyor. Pire’deki ilk maçtan 3-2 mağlup ayrılan Fenerbahçe'nin yarı finale çıkması için iki farklı galibiyet alması gerekiyor. Olympiakos ise beraberlik veya galibiyetle yarı finale çıkacak takım olacak. Fenerbahçe'nin tur atlaması durumunda yarı finaldeki rakibi, Lille-Aston Villa eşleşmesinin galibi olacak.

  • Tokat-Sulusaray ilçesinde 4.7 büyüklüğünde deprem
    06:15 Tokat-Sulusaray ilçesinde 4.7 büyüklüğünde deprem

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 4.7 büyüklükteki deprem Tokat, Sivas ve Yozgat'ta hissedildi. Tokat'ın Sulusaray ilçesi Yozgat il sınırına yakın bin noktada saat 01.06'da deprem meydana geldi. AFAD verilerine göre 4.7 büyüklükteki deprem Tokat, Sivas ve Yozgat'ta hissedildi.

  • İsrail ve Hamas Arasında Ateşkes Görüşmeleri Durma Noktasında
    05:52 İsrail ve Hamas Arasında Ateşkes Görüşmeleri Durma Noktasında

    İsrail'in Hamas'ın 7 Ekim saldırıları sonrasında Gazze'ye yönelik yürüttüğü operasyonda ateşkes görüşmeleri durma noktasına geldi. Tarafların bir anlaşmaya varamamalarının nedenleri arasında dil, rehine pazarlıkları ve kuzeye geri dönüş konuları bulunuyor. ABD tarafından sunulan ateşkes önerisi, İsrail ve Hamas tarafından itirazlarla karşılandı. Ancak baskılar ve teşviklerle birlikte tarafların anlaşmaya varması bekleniyor.

  • Hırvatistan'daki seçimlerde iktidar partisi güç kaybetti
    04:15 Hırvatistan'daki seçimlerde iktidar partisi güç kaybetti

    Hırvatistan'da gerçekleştirilen parlamento seçimlerinde iktidar partisi HDZ, seçimleri kazanmasına rağmen güç kaybetti. HDZ'nin oy oranı yaklaşık yüzde 35 olurken, muhalefet partisi SDP'nin oy oranı yaklaşık yüzde 26 oldu. Yeni hükümeti oluşturacak koalisyonun en az 76 vekilin desteğini alması gerekiyor.

  • Hırvatistan'da HDZ Seçimleri Kazandı Ancak Güç Kaybetti
    04:11 Hırvatistan'da HDZ Seçimleri Kazandı Ancak Güç Kaybetti

    Hırvatistan'da gerçekleştirilen parlamento seçimlerinde iktidar partisi HDZ, seçimleri kazanmasına rağmen güç kaybetti. HDZ'nin oy oranı yaklaşık yüzde 35 oldu ve parlamentoda 60 sandalye elde etti. Muhalefet partisi SDP'nin oy oranı ise yaklaşık yüzde 26 oldu ve 42 sandalye kazandı. Yeni hükümeti oluşturacak koalisyon en az 76 vekilin desteğini alması gerekiyor.

  • BBC, Rusya'nın Ukrayna'daki kayıplarının 50 bini aştığını tespit etti
    03:52 BBC, Rusya'nın Ukrayna'daki kayıplarının 50 bini aştığını tespit etti

    Rusya-Ukrayna savaşının ikinci yılında ölü sayısında ilk yıla göre yaklaşık yüzde 25 artış kaydedildi.

  • Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi
    03:43 Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde saat 02.35'te merkez üssü olan 4,1 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Depremin 7 kilometre derinlikte olduğu belirlendi. İkinci depremin herhangi bir olumsuzluğa neden olmadığı bildirildi. Ekipler sahada çalışmalarını sürdürüyor.


Advertisement