Fırsatçıların sahte gübre oyununa dikkat - Son Dakika
Güncel

Fırsatçıların sahte gübre oyununa dikkat

Fırsatçıların sahte gübre oyununa dikkat Yazlık ekim sezonunun ve üst gübrelemenin devam ettiği bu aylarda tarımsal faaliyetlerin yoğunlaşması ve gübre sektörünün hareketlenmesiyle, son zamanlarda piyasada tanınmış gübre ithalatçısı veya üreticisi firmaların torbalarını taklit etmek...

13.05.2022 12:57  Güncelleme: 13:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fırsatçıların sahte gübre oyununa dikkat

EDİRNE - Yazlık ekim sezonunun ve üst gübrelemenin devam ettiği bu aylarda tarımsal faaliyetlerin yoğunlaşması ve gübre sektörünün hareketlenmesiyle, son zamanlarda piyasada tanınmış gübre ithalatçısı veya üreticisi firmaların torbalarını taklit etmek suretiyle piyasada sahte gübre satışları çoğaldı.

Ekim sezonunun başlamasının ardından harekete geçen bazı fırsatçıların, piyasaya sahte gübre sürme oyunu da devreye giriyor. Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, özellikle onaylı etiketi olmayan gübrelerin alınmaması konusunda uyarıda bulunurken, tarım ürünleri sorumlusu ve çiftçiler gübre alımında dikkat edilmesi gereken noktalar konusunda açıklamada bulundu. Edirne'nin Süloğlu ilçesinde bir tesiste görev yapan Tarım Ürünleri İşletme Müdürü Samet Çakal, ilk olarak çuvalların üzerindeki gübre takip sisteminin koyduğu barkot ile bilgisayardaki barkot numarasının uyuşup uyuşmadığına bakılması gerektiğine dikkat çekti.

"İlk olarak barkot numarasını sorgulamalıyız"

İlk önce o barkot numaralarının sorgulanması gerektiğini belirten Çakal, "Ayrıca her gübrenin üzerinde parti numaraları yazar. Bu parti numaralarından hangi partiye ait oldukları ve ne zaman üretildikleri de yazar. Tescillerinden içeriklerini kontrol edebilme şansımız oluyor. Sahte gübreyle karşılaşan çiftçiler Tarım İl Müdürlüklerine ya da Tarım İlçe Müdürlüklerine başvurabilirler. Burada aldıkları numunelerle laboratuvarda tahlil yaptırıp onun sonucuna göre diğer çiftçiyi bilgilendirebilirler" şeklinde açıklamada bulundu.

"İlçe Tarımın düzenli olarak takip etmesi lazım"

Gübrenin sahte olup olmadığının kullanıldıktan sonra anlaşılabildiğini belirten Çömlekakpınar köyü üreticilerden Mehmet Erdur, "Tarlada ne kadar fark olduğunu daha sonra gözlemleyebiliriz. Bu iş ile ilgilenen içeriğine ne kadar ne koymuş bilemeyiz. Ekinleri etkileyebilir çünkü bu çözeltiler için daha sonra ayrı ilaçlar veriyorlar. Atılan çözeltinin dengesini sağlamak için yapıyorlar. Öyle bir şey ki yerli tohumlarımız kalmadı. Onlarda bizlere bu ilaçları satıyorlar. Bunun için biz ülkece bu işe el atabiliriz. İlçe Tarımın düzenli olarak takip etmesi lazım" dedi.

Sahte gübre kullanıldığının verimin düşmesiyle anlaşılabileceğini belirten üreticilerden İrfan Cezayir, sahte gübrenin önüne geçilmesi için ilk önce denetimlerin arttırılması gerektiğini ifade etti.

Sahte gübrenin ekili alanların tümüne zarar verdiğini aktaran Cezayir, gübrede yüzde 30-40 oranında sahtelik olması halinde ekilen ürünün kilosu ve veriminin de azaldığına dikkat çekti.

Fırsatçıların sahte gübre oyununa dikkat
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Fırsatçıların sahte gübre oyununa dikkat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Counter-Strike 2 Oyuncuları Hile Kullanımından Şikayetçi
    07:09 Counter-Strike 2 Oyuncuları Hile Kullanımından Şikayetçi

    Valve, Counter-Strike 2'yi piyasaya sürdü ancak hile kullanımı hala daha büyük bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Oyuncular, yeni oyunla birlikte hilecilerle karşılaşmayacaklarını düşünüyordu ancak beklentiler karşılanmadı. Valve'ın Anti-Hile (VAC) sistemi bile hile tekniklerini tespit etmekte zorlanıyor. Oyuncuların tepkileri ise sürekli olarak artıyor.

  • Motosiklet sürücüsü, yaralanan kız arkadaşını bir an olsun yalnız bırakmadı
    04:23 Motosiklet sürücüsü, yaralanan kız arkadaşını bir an olsun yalnız bırakmadı

    Düzce'de ticari taksi, aynı istikamette giden motosiklete çarptı. Motosiklet sürücüsü, motosiklette yolcu konumunda bulunan yaralı kız arkadaşını ambulansa binerken bir an olsun yalnız bırakmadı. Kaza sonucunda 2 kişi yaralandı.

  • Düzce'de Ticari Taksi, Motosiklete Çarptı: Yaralı Kız Arkadaşını Yalnız Bırakmadı
    04:17 Düzce'de Ticari Taksi, Motosiklete Çarptı: Yaralı Kız Arkadaşını Yalnız Bırakmadı

    Düzce'de meydana gelen kaza sonucu ticari taksi ile motosiklet çarpıştı. Motosiklette yolcu olarak bulunan kız arkadaşı yaralanan sürücü, ambulansa binerken onu yalnız bırakmadı. Kaza sonrası yol trafiğe kapatılırken, inceleme başlatıldı.

  • Avustralya'da Kilise Saldırısı: En Az 4 Kişi Bıçaklandı
    03:34 Avustralya'da Kilise Saldırısı: En Az 4 Kişi Bıçaklandı

    Avustralya'nın Sydney kentinde bir kiliseye düzenlenen saldırıda piskopos dahil en az 4 kişi bıçaklandı. Polis, saldırganın gözaltına alındığını ve olayı bir 'terörist eylem' olarak değerlendirdiklerini açıkladı. Saldırının ardından kilisenin dışında toplanan yüzlerce kişi, saldırganın kendilerine verilmesini talep etti ve polisle çatıştı. İki polis yaralandı ve 20 polis aracı hasar gördü. Yaralıların hayati tehlikesi olmadığı bildirildi. Saldırının kişisel bir eylem olduğu belirtilirken, olaylar birbiriyle bağlantılı değil. Kilise saldırısının ardından güvenlik önlemleri alındı.

  • Şırnak'ın Uludere ilçesinde dereye düşen araçta 4 kişi hayatını kaybetti
    03:25 Şırnak'ın Uludere ilçesinde dereye düşen araçta 4 kişi hayatını kaybetti

    Uludere ilçesinde meydana gelen kazada, Ferhat Bilen'in kullandığı hafif ticari araç dereye düştü. İtfaiye ekipleri tarafından araçtan çıkarılan Abdulkerim Babat, Melek Soylu, Haşim Babat ve Sevim Demircioğlu hayatını kaybetti. Sevim Demircioğlu ise tedavi altına alındı.


Advertisement