Florida'daki Lise Katliamından Kurtulan Gençler, Washington'a Yürüyecek - Son Dakika
Dünya
BBC

Florida'daki Lise Katliamından Kurtulan Gençler, Washington'a Yürüyecek

ABD'de 17 kişinin öldüğü okul katliamından sonra gençler, silah sahibi olmanın denetlenmesi için "Yaşamlarımız için yürüyüş" sloganıyla Washington'a yürüyecekler.

19.02.2018 05:56  Güncelleme: 12:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD'nin Florida eyaletinde 17 kişinin öldüğü okul katliamından sağ kurtulan gençler, silah sahibi olmanın denetlenmesi konusunda siyasilerin harekete geçmesini talep etmek için başkent Washington'a yürüyüş düzenleyeceklerini duyurdu.

Öğrenciler ABD medyasına yaptıkları açıklamada, katliamı ülkedeki silah tartışmasında bir dönüm noktası haline getirmeye kararlı olduklarını söylediler.

17 ÖĞRENCİ SİLAHLI SALDIRIDA KATLEDİLMİŞTİ

17 öğrenci ve okul çalışanının ölümüyle sonuçlanan saldırı, 2012'den bu yana yaşanan en kanlı okul saldırısıydı.

Eylemciler ABD'li Kongre üyeleri ve Başkan Trump'ı "Utanın" diye bağırarak protesto etti.

BAŞKAN TRUMP, "ASLA İHLAL ETMEYECEĞİM" DEMİŞTİ

Başkan Donald Trump, geçen yıl Amerikalılar'ın silah sahibi olma hakkını "asla ihlal etmeyeceğini" söylemişti.

Florida'daki Lise Katliamından Kurtulan Gençler, Washington'a Yürüyecek

Trump, katliamın ardından silahların denetlenmesi konusunda yaptığı ilk açıklamada, Barack Obama'nın başkanlığının ilk yıllarında Kongre'de çoğunluğa sahip olan Demokratları yasayı geçirmemekle suçladı.

"YAŞAMLARIMIZ İÇİN YÜRÜYÜŞ"

Trump ayrıca, zanlı Nikolas Cruz hakkında yapılan ihbarı değerlendirmediğini itiraf eden FBI'ı da eleştirmişti. Öğrencilerin planı ne? Amerikan televizyonlarına konuşan saldırıdan sağ kurtulan öğrenciler "Yaşamlarımız için yürüyüş" adlı bir kampanya başlattıklarını duyurdu.

BAŞKA KENTLERDE DE PROTESTO YAPILACAK

Öğrenciler, 24 Mart'ta Washington'a yürüyerek ABD'li kongre üyeleri için çocuklar ve ailelerinin "bir öncelik" haline getirilmesini talep edeceklerini söylediler.

Ayrıca aynı gün başka kentlerde de protesto eylemleri yapılmasını talep ettiler.

Saldırıdan kurtulan Cameron Kasky "Yetişkinler oyun oynarken, biz hayatlarımızı kaybediyoruz" dedi.

Florida'daki Lise Katliamından Kurtulan Gençler, Washington'a Yürüyecek


Trump'ın tutumu ne? Trump'ın silah kontrolü konusundaki tutumu zamanla değişti. Son yıllarda ABD Anayasası'nda silah alma ve taşıma hakkı veren ikinci maddenin ateşli bir savunucusuydu. Geçen yıl "bu hakkı asla ve asla çiğnemeyeceğini" söyledi.

Cumartesi günü attığı Twitter mesajında da Kongre'de çoğunlukları varken yasayı geçirmedikleri için Demokratları suçladı. Trump ayrıca FBI'ın hatalarını gündeme getirdi.

ZANLI HAKKINDA NE BİLİNİYOR?

19 yaşındaki Cruz, Marjory Stoneman Douglas Lisesi'nin eski bir öğrencisi.

ABD medyasındaki son haberlere göre, Snapchat uyglamasında kendisine zarar verdiğini gösteren fotoğraflarını paylaşması sonucu, polis ve sosyal hizmet görevlileri tarafından araştırıldı.

FBI BİR ŞEY YAPMADI

Sosyal hizmet görevlileri Cruz'un bir silah satın almayı planladığını söyledi. Ancak yetkililer, yeterli destek aldığı gerekçesiyle bu konuda herhangi bir şey yapmadı.

FBI, Cruz hakkında geçen ay yapılan ihbar konusunda fazla bir şey yapılmadığını da itiraf etti.

5 Ocak'taki ihbar, FBI'ın aldığı ilk bilgi de değildi. Mississippi'de oturan bir kişi Cruz'un bir YouTube videosunun altına yaptığı rahatsız edici bir yorumu da ihbar etti.

Florida\'daki Lise Katliamından Kurtulan Gençler, Washington\'a Yürüyecek
Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya Florida'daki Lise Katliamından Kurtulan Gençler, Washington'a Yürüyecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar
    14:12 Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

    Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün akşam Ankara'da 4. Kolordu Komutanlığı'nda askerlerle bir araya geldiği iftar programında sarf ettiği "Kıbrıs'ta belki de güneye yüklenmiş olsaydık, artık güney-kuzey diye bir şey kalmaz, Kıbrıs tamamen bizim olurdu" cümlesi Yunanistan'da tepkiyle karşılandı. Ana muhalefet partisi SYRIZA, Yunan hükümetine çağrıda bulunarak Erdoğan'ın sözlerine resmi bir tepki gösterilmesi talebinde bulundu.

  • Nijerya Ordusu, Kaçırılan 16 Kişiyi Kurtardı
    14:09 Nijerya Ordusu, Kaçırılan 16 Kişiyi Kurtardı

    Nijerya ordusu, Kaduna eyaletinde fidye için kaçırılan 87 kişiden 16'sının kurtarıldığını açıkladı. Operasyonun devam ettiği belirtilirken, Nijerya'da fidye için kaçırma olaylarına sıkça rastlanmasına rağmen insan kaçırma suçunun cezasının idam olduğu biliniyor.

  • Prenses Kate Hakkında Çılgın Komplo Teorileri Yayılıyor
    13:57 Prenses Kate Hakkında Çılgın Komplo Teorileri Yayılıyor

    Prenses Kate'in eşi Prens William ile yan yana yürürken gülümseyen bir videosu yayınlandı. Ancak çılgın komplo teorileri hala çevrimiçi platformlarda dolaşıyor. Bazıları videodaki kişinin vücut dublörü olduğunu iddia ederken, diğerleri yapay zeka kullanıldığını söylüyor. Kraliyet hayranları ise bu iddiaları kınamaktadır.

  • Belçika'da Diyanet Vakfı'na bağlı Kevser Camii'nin ruhsatı 'kötü yönetim ve mali ihmal' nedeniyle 1 yıl askıya alındı
    13:46 Belçika'da Diyanet Vakfı'na bağlı Kevser Camii'nin ruhsatı 'kötü yönetim ve mali ihmal' nedeniyle 1 yıl askıya alındı

    Belçika'da Flaman hükümeti tarafından, Ankara'nın müdahalesi nedeniyle eleştirilen Aalst şehrindeki Kevser Camii'nin ruhsatı, 1 yıllığına askıya alındı. Caminin ruhsatının askıya alınmasıyla görevli imamın maaşını ve oturma iznini kaybedebileceği belirtiliyor. Belçika Diyanet Vakfı, ruhsat kararının iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu.

  • Kazakistan'ın Barış Gücü, BM Golan Tepeleri'ndeki Görevine Başladı
    13:33 Kazakistan'ın Barış Gücü, BM Golan Tepeleri'ndeki Görevine Başladı

    Kazakistan'ın 139 askerden oluşan barış gücü, Birleşmiş Milletlerin (BM) Golan Tepeleri'ndeki Ateşkes Gözlem Gücü (UNDOF) misyonunda görevlerine başladı. Kazak askerler, Golan Tepeleri'ndeki BM Gözlem Üssü'nde tanıtım programı düzenlendi ve günlük görevlerine başladı. Kazakistan Parlamentosu tarafından onaylanan bu misyon, ülkenin ilk bağımsız barış gücü olarak tarihe geçti.

  • Çin'in Guizhou eyaletindeki piramit şeklindeki dağlar havadan görüntülendi
    13:20 Çin'in Guizhou eyaletindeki piramit şeklindeki dağlar havadan görüntülendi

    Çin'in güneybatısındaki Guizhou eyaletine bağlı Anlong ilçesinde yer alan piramit şeklindeki dağlar, kireçtaşının aşınmasıyla doğal olarak oluşmuş. Xinhua Haber Ajansı muhabirleri tarafından havadan görüntülenen bu tipik karstik arazi şekli, ilginç bir manzara sunuyor.

BBC

Advertisement