Foundatıon Cartıer, Amerikalı Sanatçı Bruce Nauman'ı Ağırlıyor - Son Dakika
Kültür Sanat

Foundatıon Cartıer, Amerikalı Sanatçı Bruce Nauman'ı Ağırlıyor

Fondation Cartier pour l'art contemporain, 14 Mart – 21 Haziran tarihleri arasında ünlü sanatçı Bruce Nauman'ın en dikkat çekici kişisel sergisini ağırlıyor.

16.03.2015 18:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Foundation Cartier pour l'art contemporain, son 50 yıldır gerçekleştirdiği çalışmalarıyla günümüzün en etkileyici çağdaş sanatçılarından biri olan Amerikalı Bruce Nauman'ın Fransa'da bugüne kadar hiç sergilenmemiş eserlerinden oluşan en özel kişisel sergisini 14 Mart – 21 Haziran tarihleri arasında ağırlıyor. Sergi için seçilen tüm eserler, Fondation Cartier'nin binasıyla rezonans uyumu ve zemin katın şeffaflığıyla kontrast oluşturuyor. Sergi, Bruce Nauman'ın insan sesi ve vücudunu keşfini simgeleyen soyut videolarından ses çalışmalarına ve çevresinden esinlenerek gerçekleştirdiği anıtsal eserlerinden oluşuyor.

Kavramsal ya da minimalist bir sanatçı olarak tanımlanan Bruce Nauman, kariyerinin başından bu yana sınıflandırmaya her zaman karşı oldu. 1941 yılında Indiana'da doğan Nauman, Wisconsin Üniversitesi'nde matematik ve fizik dersleri aldıktan sonra, California Üniversitesi'nde Güzel Sanatlar Yüksek Lisansı'nı tamamladı. Resim, heykel, performans ve video üzerine çalışmalarını gerçekleştirmeye devam eden Nauman'ın en önemli kişisel sergilerini gerçekleştirdiği yerler arasında Muséed'Art Modern de la Ville de Paris, Londra Whitechapel Art Gallery ve Kunsthalle Basel bulunuyor.

Bruce Nauman'ın, Fransa'da ilk defa Foundation Cartier'de sergilenen multimedya eserleri, ses & video çalışmaları ve heykelleri, onun çok yönlü sanat anlayışını ifade ediyor. Nauman, binanın boş gözüken ve 3 yeni çalışmasını barındıran zemin katında özellikle şeffaflık ve materyalizmden uzak durma nosyonları üzerinde duruyor. Bahçede, For Beginners'dan (piyano uyarlaması) bir parça, ziyaretçileri Terry Allen'ın piyanosunu dinlemeye davet ediyor. Nauman'ın son çalışması olan Pencil Lift/Mr. Rogers da geniş galeride sergileniyor. Bu video, geniş bir LED ekranında ve boşlukta gezinen cisimlerden oluşuyor. Yan galeride ise ziyaretçiler, Nauman'ın 'For Children' diye sürekli tekrar eden sesini duyuyorlar. Anthro/Socio (Rinde FacingCamera) videosu, sergide insan yüzünün görüldüğü ilk videolar arasında yer alıyor. 6 monitör ve 3 projeksiyon ekranında tekrarlanan video, tüm ziyaretçileri doğrudan içine katıyor. Uzuvları bedeninden ayrılmış hayvanların boyunlarından asılarak yavaşça döndükleri atlıkarınca görünümündeki eser olan Carousel (Stainless steel version) heykelinin de yer aldığı sergide ayrıca performans ve video yerleştirmesi olarak ilk defa 1970 Tokyo Bienali'nde sergilenen ve 2009'da Bruce Nauman'ın katıldığı Venedik Bienali'nde tekrar gösterilen Untitled da ziyaretçileri bekliyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat Foundatıon Cartıer, Amerikalı Sanatçı Bruce Nauman'ı Ağırlıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement