Fransa Eğitim Bakanının İfadeleri Kabul Edilemez ve Üzücü" - Son Dakika
Güncel

Fransa Eğitim Bakanının İfadeleri Kabul Edilemez ve Üzücü"

Fransa Eğitim Bakanının İfadeleri Kabul Edilemez ve Üzücü"

FRANSIZ basınında iddia edildiğinin aksine Türkiye'nin aniden Fransa'da Türk okulu açmaya yönelik bir gündem oluşturmadığını belirten Musa, Türkiye'deki Fransız okulları Charles de Gaulle ve Pierre Loti'nin hukuki statüsünün belirlenmesi amacıyla 2012'den bu yana çalışmaların yürütüldüğünü kaydetti.

14.05.2019 15:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

FRANSIZ basınında iddia edildiğinin aksine Türkiye'nin aniden Fransa'da Türk okulu açmaya yönelik bir gündem oluşturmadığını belirten Musa, Türkiye'deki Fransız okulları Charles de Gaulle ve Pierre Loti'nin hukuki statüsünün belirlenmesi amacıyla 2012'den bu yana çalışmaların yürütüldüğünü kaydetti. Büyükelçi Musa, bu kapsamda geçen yılın sonbaharında Fransız bir heyetin Türkiye'yi ziyaret ettiğini aktararak, şöyle devam etti: "Bu okullar, büyükelçilik (Fransa) destekli okullar. Bu okulların statüsü belli bir hukuki çerçeveye oturtulurken, bizim beklentimiz Türkiye olarak Fransa'da aynı şekilde işleyecek iki okulun açılmasıdır. Bu konuda muvafakat verirlerse karşılıklı olarak bu sorun çözülür. Bu konu üzerinde çalışılıyor."

'İKİ OKULU AÇMA HAKKI VERİLMESİ ÖNEMLİ'

Şu an Fransız yetkililerine sunulmuş bir proje olmadığını dile getiren Musa, Türkiye'nin Fransa ile bu konuda prensipte anlaşması durumunda okulun açılmasıyla ilgili Fransız yetkililerle istişarelerde bulunacaklarını ifade etti. Kendileri açısından önemli olanın bu iki okula açma hakkı verilmesinin olduğunu vurgulayan Büyükelçi, bu konuda görüşmelerin iki ülkenin bakanlıkları arasında yapıldığını bildirdi. Musa, "Mahremiyette yürütülen bu sürecin kamuoyu ile paylaşılmasının diplomatik teamüllere uygun olmadığını düşünüyoruz. Böyle müzakere çok nadir yürütülür" dedi.

'İTİBAR ETTİĞİMİZ BİR DEVLET ADAMIDIR'

Le Point dergisinin ilgili kaynaklara dayanarak bu konuda haber yazmasıyla söz konusu bilgilerin Fransa tarafından sızdırıldığının anlaşıldığına dikkati çeken Büyükelçi Musa, "Eğitim Bakanı Blanquer'in bu konuda yanlış bilgilendirildiğini düşünmek istiyoruz çünkü itibar ettiğimiz bir devlet adamıdır. Bu ifadeler kabul edilemez ve üzücü. Türkiye'nin herhangi bir sistemin ihracında olduğunu iddia etmek akılla izah edilecek bir durum değil. Çeşitli açıklamalarda Türkiye bir sistem ihracında olan bir ülke gibi gösteriliyor. Bunun gerçekle alakası yok. Türkiye'deki mevcut Fransız okullarına karşılık Türkiye, Fransa'da iki okul açmak istiyor. Mesele bundan ibarettir. Bunun dışındaki her şey hedef saptırmaktan öteye bir şey değil" değerlendirmesinde bulundu.

'BASKI ALTINDA OLDUĞUNU SÖYLEMEK YALANDIR'

Paris Büyükelçisi Musa, Türkiye'nin gelecek dönemde başkent Paris ve Strazburg'da okul açmak istediğini belirtti. Fransız basınındaki iddiaların aksine Türkiye'den 20-22 Mayıs'ta bir heyetin, Fransa'nın daveti üzerine geleceğinin altını çizen Büyükelçi, "Basında çıkan haberler iki ülke arasındaki yürütülen müzakereleri olumsuz etkilemek için yapılmış olabilir. Gerçek olmayan şeyler üzerinde haberler yapıldı. Türkiye'de Fransız okulların baskı altında olduğunu söylemek yalandır" dedi.

'HAYIR DİYORUM ÇÜNKÜ'

Blanquer, geçen hafta yaptığı açıklamada, "Türkiye laikliğe sırtına döndü ve İslamcı aşırıcılık yayılma mantığındadır. (Fransa'da Türk okulu) projesine hayır diyorum çünkü Türkiye'den gelen çok fazlaca dostane olmayan davranışlar var ve Türk yetkililerin Fransa'daki Türk toplumuna yönelik yaptıkları endişe verici. İdeolojik ve dini anlamda objektif ve yayılmacı mantığı olmayan bir devlet söz konusu olsaydı bir şeyleri konuşma imkanı olabilirdi ancak şu an durum bu değil" ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Güncel Fransa Eğitim Bakanının İfadeleri Kabul Edilemez ve Üzücü' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İzmir'de kavgada yaralanan adam hayatını kaybetti
    08:06 İzmir'de kavgada yaralanan adam hayatını kaybetti

    İzmir'in Konak ilçesinde iki aile arasında çıkan kavgada tabancayla yaralanan 35 yaşındaki adam, hastanedeki yaşam mücadelesini kaybetti. Kavganın ardından gözaltına alınan bir kişiyle diğer iki kişinin yakalanması için çalışmalar devam ediyor.

  • Tokat'ta bulunan Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi
    07:53 Tokat'ta bulunan Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde bulunan Sebastapolis Antik Kenti, yaşanan depremlerde zarar görmedi. Antik kentin, Anadolu Ajansı tarafından dron ile yapılan görüntüleme sonucunda zarar görmediği belirlendi. Sebastapolis Antik Kenti, M.S 98-117 yıllarında Kapadokya eyaletine dahil edilmiş ve Karadeniz'in en büyük 5 şehrinden biri olarak biliniyor. Ancak zamanla önemini kaybeden ve unutulan antik kent, 1986 yılında başlayan kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarılmaya başlandı.

  • İsrail İran'a Saldırı Düzenledi, İsfahan'daki Hava Üssü Hedef Alındı
    07:27 İsrail İran'a Saldırı Düzenledi, İsfahan'daki Hava Üssü Hedef Alındı

    İsrail, İran'ın nükleer tesislerinin de bulunduğu İsfahan kentindeki bir hava üssüne saldırı düzenledi. İran kaynakları, bölgede üç patlama sesi duyulduğunu ve İran hava savunmasının bazı insansız hava araçlarını vurduğunu aktardı. İran'ın geçtiğimiz hafta İsrail'e düzenlediği hava saldırısının ardından İsrail'in karşılık vermesi bekleniyordu.

  • İran'ın İsfahan şehrine İsrail füzesi düştü
    07:22 İran'ın İsfahan şehrine İsrail füzesi düştü

    İran medyasında yer alan haberlere göre, İsfahan şehir merkezinde patlama sesleri duyuldu; birçok şehirde de uçuşlar askıya alındı. İran, Cumartesi günü İsrail’e yönelik füzeler ve insansız hava araçlarıyla (İHA) bir saldırı gerçekleştirmişti. Füze ve İHA’ların neredeyse tamamı ABD, İngiltere ve diğer müttefiklerinin desteğiyle İsrail hava savunma sistemleri tarafından engellendi. Bu saldırı, 1 Nisan’da Suriye’nin başkenti Şam’daki İran Konsolosluğu’na yönelik İsrail saldırısına misilleme niteliğindeydi. Şam’daki İsrail saldırısında üst düzey İranlı komutanlar öldürüldü. İsfahan eyaleti büyük bir hava üssüne, önemli bir füze üretim ve birkaç nükleer tesise ev sahipliği yapıyor.


Advertisement