Fransa'nın, İsrail'den Pegasus casus yazılımında, Fransız numaralarının hariç tutulmasını istediği iddiası - Son Dakika
Güncel

Fransa'nın, İsrail'den Pegasus casus yazılımında, Fransız numaralarının hariç tutulmasını istediği iddiası

Fransa\'nın, İsrail\'den Pegasus casus yazılımında, Fransız numaralarının hariç tutulmasını istediği iddiası

Fransa'nın İsrail merkezli "NSO Group" adlı şirketin ürettiği "Pegasus" isimli casusluk yazılımından, Fransa'nın telefon numaralarının hariç tutulmasını istediği iddia edildi.

01.08.2021 19:33  Güncelleme: 19:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fransa'nın İsrail merkezli "NSO Group" adlı şirketin ürettiği "Pegasus" isimli casusluk yazılımından, Fransa'nın telefon numaralarının hariç tutulmasını istediği iddia edildi.

Fransız Opinion gazetesi, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un telefonunun da dinlenmek istendiği Pegasus casus yazılımına ilişkin, Paris ile Tel Aviv arasındaki diplomasi trafiğini gündeme taşıdı.

Haberde, İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz'ın, 28 Temmuz'da Paris'e resmi ziyaretinde, mevkidaşı Florence Parly ile yaptığı görüşmede, iki ülke arasındaki iş birliği, Lübnan krizi ve İran'ın nükleer anlaşması başlıklarının yanı sıra "telefon dinleme" konusunun da gündeme geldiği aktarıldı.

Fransız Bakan Parly'nin, İsrailli mevkidaşından, yazılımın sızdığı telefonlardan ABD, İngiltere, Rusya ve Çin'in hariç tutulması planlarına Fransa'yı da eklemelerini istediği kaydedildi.

Macron'un da İsrail Başbakanı Naftali Bennett'i bu mesele için aradığı fakat Bennett'in göreve geldiğinde kendisini kutlamayan Fransa Cumhurbaşkanına kızgın olduğu, bu nedenle aramasını geç cevapladığı öne sürüldü.

Fransız istihbaratına yakın kişilerin "Onlarla (İsrail) çalışır çalışmaz bizi hacklediler" dediği ve Pegasus konusu nedeniyle İsrail ile ortak yürüttüğü teknolojik iş birliği programlarını yeniden gözden geçireceği iddiaları gündeme geldi.

Fransa'da Cumhurbaşkanı dahil, kabineden çok sayıda bakan ile gazetecilerin, Fas istihbarat servislerinin dinleme girişiminin hedefinde olduğu öne sürülmüş, Macron cep telefonunu ve numarasını değiştirmişti.

Yankı uyandıran yazılım

İngiliz gazetesi Guardian'ın haberinde, 17 medya kuruluşu tarafından yürütülen araştırmada, NSO Group'a ait casus yazılımın, küresel çapta yaygın ve kötü amaçlar için kullanıldığı ileri sürüldü.

Bahreyn, Kazakistan, Meksika, Fas, Azerbaycan, Ruanda, Suudi Arabistan, Macaristan, Hindistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) olmak üzere en az 10 hükümetin, NSO Group'un müşterisi olduğu iddia edildi. Casus yazılımın aktivist, gazeteci, avukat ve siyasileri hedef almak için hükümetlere satıldığı savunuldu.

İddiaya göre, bir telefonu "gözetleme" cihazına dönüştürebilen bu casus yazılımla, kullanıcının bilgisi ve izni olmadan mikrofon, kamera, mesajlar, ses kayıtları ve rehber gibi çok sayıda uygulamaya erişim sağlanabiliyor.

Ruanda, Fas, Hindistan ve Macaristan, 50 binden fazla telefon numarasının olduğu listede adı geçen kişilerin telefonlarını takip için Pegasus'u kullandıkları iddialarını yalanladı. Azerbaycan, Bahreyn, Kazakistan, Suudi Arabistan, Meksika ve BAE hükümetleri ise henüz iddialara yanıt vermedi. NSO Group da hakkındaki tüm suçlamaları reddetti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Fransa'nın, İsrail'den Pegasus casus yazılımında, Fransız numaralarının hariç tutulmasını istediği iddiası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement