Fsmvü, Çavuşoğlu ile Yeni Akademik Yıla Merhaba Dedi - Son Dakika
Güncel

Fsmvü, Çavuşoğlu ile Yeni Akademik Yıla Merhaba Dedi

Fsmvü, Çavuşoğlu ile Yeni Akademik Yıla Merhaba Dedi

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi (FSMVÜ), Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu’nun katıldığı Akademik Yıl Açılış Töreni ile 2017-2018 eğitim-öğretim dönemine başladı.

29.09.2017 16:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi (FSMVÜ), Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu'nun katıldığı Akademik Yıl Açılış Töreni ile 2017-2018 eğitim-öğretim dönemine başladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan tören, üniversitenin tanıtım filmi gösterimiyle devam etti. Törene, Vakıflar Genel Müdürü Dr. Adnan Ertem, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Üsküdar Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, FSMVÜ Mütevelli Heyet Başkanı İsmail Gerçek, Mütevelli Heyet Üyeleri, Rektör Prof. Dr. Musa Duman, Bezmialem Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu, FSMVÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fahameddin Başar, FSMVÜ Genel Sekreteri Alim Türkyılmaz, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

"FSMVÜ'nün tarihi çok daha eskilere dayanıyor"

Kandilli Yerleşkesi'nde düzenlenen açılış töreninde konuşan Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, öncelikli olarak eğitim öğretim yılının tüm eğitim camiasına hayırlı olması dileklerinde bulunarak, "Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi'nin resmi açılış tarihi her ne kadar 2010 olarak görülse de kurucu vakıflara bakıldığı zaman nasıl da tarihi köklere dayandığı daha iyi anlaşılacaktır. Böylesine nadide vakıfların nezdinde modern bir üniversitenin mensupları olmanız hepinizi heyecanlandırdığından eminim. Vakfetmek ibadet etmektir. Vakfı korumak ecdada olan sorumluluğumuzdur. Vakfetmek kadar değerli bir işimiz ise vakfedeni korumak ve yaşatmak, gelecek nesillerimizin bu güzel değerlerimizin farkında olmalarını sağlamaktır. Bu açıdan üniversitemizin sadece eğitim değil Değer Verir sloganını da çok isabetli ve anlamlı bulduğumu ifade etmek isterim" dedi.

"Bilgiye ulaşmada hiçbir şey mazeret edilemez"

Yeniçağda bilginin çok önemli olduğuna ve bu yüzden her türlü bilgiye ulaşılması gerektiğine de değinen Hakan Çavuşoğlu, "Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu diyerek, bilginin gerekliliğini en güzel şekilde ortaya koyan ulvi bir inancın insanlarıyız. Bu çağda bilginin asıl güç olduğunu hiç kimse inkar edemez. Ailenizi, milletini ve ülkenizi güçlü kılmak istiyorsanız, ne yapıp ne edip bilgiye ulaşacaksınız. Bugün bilgiye ulaşmak için tüm kanallar açıktır. O yüzden bu yolda takılıp kalmanın mazereti olamaz. Cumhurbaşkanımızın da dediği gibi, bize sorgusuz sualsiz biat eden bir gençlik değil, neye inandığını, neyi savunduğunu, neyin mücadelesini verdiğini bilen bunun için de gereken her türlü donanıma sahip bir gençlik lazımdır. Sorgulayıcı ve araştırıcı olmanız gerekiyor. Pasif ve edilgen değil hepimizin aksiyon adamı olması gerekiyor" diye konuştu.

Yeni nesle çok fazla güvenildiği için seçilme yaşının 18'e indirildiğine de dikkat çeken Çavuşoğlu, "Allaha Hamd Olsun ki 15 Temmuz gibi kara günden alnının akıyla çıkmış bir aziz milletimiz ve gençliğimiz olmuştur. Hainlere karşı herkesten önce ecdadına yakışır şekilde meydanlara inerek ülkesine, milletine demokrasisine ve bayrağına sahip çıkan gençlerimizi gördüğümüz için çok sevinmeliyiz. Bu yüzden birileri bize ayak direrken biz gençlerimize olan güvenimizden dolayı seçilme yaşını da 18'e indirdik" şeklinde konuştu.

"Avrupa'nın en fazla öğrenci sayısında 2. sıradayız"

Son 15 yılda açılan üniversitelerle birlikte öğrenci sayılarının da artış gösterdiğini dile getiren Çavuşoğlu bu sayılarla birlikte Avrupa'da ikinci ülke konumuna gelindiğini belirtti. Çavuşoğlu aynı zamanda, "Türkiye yükseköğretimde alanında son dönemde kat ettiği çok fazla yol var. 2002 yılında üniversite sayısı sadece 73 iken 2003-2017 yılları arasında 104 yeni üniversitenin kurulmasıyla toplam üniversite sayısı 177 ulaşmıştır. 'Her ile en az bir üniversite' hedefi ile yola çıkıldığında bize inanmayanlar şu an da eminim ki mahcup oluyorlardır. Aynı şekilde üniversitede okuyan öğrenci sayımız da kat ve kat artmıştır. Bu öğrenci sayımız ile Avrupa yükseköğretim alanında 2. en büyük öğrenci sayısına ait ülke konumuna geldik. Üniversitelerimizin dünya ile yarışabilmesi için artık hem öğrencilerimizin hem de akademisyenlerimizin çok çalışması lazım" ifadelerini kullandı.

110 milyon liralık eğitim bütçesi

Çavuşoğlu yapmış olduğu konuşmaya akademik camianın azlığından ve eğitime yapılan bütçe konularıyla devam ederek, "Dünyanın ilk ekonomisinden biri olmak için akademik hayatta nitelikli bilgi üretimi ve nitelikli insan faktörü çok önemlidir. Akademik personel niteliği yükselmeden üniversitelerimizin yükselmesini bekleyemeyiz. Bakınız doktoralı insan kaynağı oranı çok çarpıcıdır. Çin'de bin kişiye 2,2, ABD'de 100 kişiye 1,7, AB Ülkelerinde ortalama bin kişiye ortalama 1,5 doktoralı insan düşerken Türkiye'de bu oranın bin kişiye sadece 0,4 olması hepimizin üzerinde durması gereken bir konudur."

"Milli Eğitim Bakanlığı'nın bütçesinin 2002 yılından bu yana 11,4 kat arttırdık. Türkiye 21. yüzyıl hedeflerine ancak eğitimle birlikte ulaşabilir.2017 yılı için toplam eğitim bütçesi Milli Eğitim Bakanlığı'na 25 milyar 48 milyon lira, yükseköğretim kurulu ve üniversitelere 25 milyar 620 milyon olmuştur. Toplam 110 milyon liranın üzerinde bir bütçeden bahsediyoruz. Yeni Türkiye'mizi üniversitelerimizle birlikte ilerletmeye her zaman gayret içinde olacağız."

"Batı karşısında üniversitelere büyük sorumluluk düşüyor"

Üniversite olarak kurulduğu günden bu yana çok fazla yol kat ettiklerini dile getiren ve bu yüzden de yeni dönemde üniversiteyi tercih eden öğrencilerin yüzde 79'unun ilk üç tercihinde olduğunu söyleyen FSMVÜ Mütevelli Heyet Başkanı İsmail Gerçek, bu durumdan gurur duyduklarını ifade etti. İsmail Gerçek aynı zamanda üniversitelerin üzerine çok büyük bir sorumluluk düştüğüne ifade ederek şunlara değindi;

"Bizlere Tanzimat'tan bu yana hep Batı övülmüş, Batı'nın insanlığın ortak değerlerinden oluştuğu anlatılmıştır. Ancak olaylar ve yaşananlar Batılılardan farklı düşünen bütün toplumları bambaşka bir dünya ile yüzleştirdi. Küreselleşen dünyada hakim egemen güçler demokrasi ve barış ile süslediği projelerle dev ekonomi çarklarının rahatça dönebilmesi için batı dünyası dışındaki coğrafyalarda ardı ardına savaşların fitilini ateşlediler. Ülkemiz de bu ateşin tam ortasında konumlandırıldı. Bu insanların din ve mezhep farklılıkları dolayısıyla aralarına her zaman ayrılık tohumları ekildi. Aynı anda Batı dünyasının Avrupa ülkelerinde İslam karşıtı gruplar güçlenmekte kendilerinden olmayanlara hayat hakkı tanımamaktadırlar.

Müslüman kimliklere yapılan saldırı zulüm ve baskılar karşısında Batı dünyası kör sağır ve dilsizi oynamaktadır. Bütün bunlar doğrultusunda her kurum ve bireye sorumluluklar düşmektedir. Zorluklarla başa çıkabilmenin vazgeçilmez çözümü siyasal, sosyal, ekonomik ve bilimsel olarak güçlü olmayı gerektirmektedir. Bunun için de eğitimli ve bilinçli insan gücü olması gerekiyor. Bunu da ancak üniversiteler ile başarabiliriz."

"Vakıfların sona erdirilen eğitim faaliyetleri bizlerle hayat buldu"

"Bu günlere gelmemizde yardımcı olan herkese öncelikli olarak teşekkür ediyorum" diyerek sözlerine başlayan Rektör Prof. Dr. Musa Duman ise konuşmasında, "Üniversitemizin ve kardeş olan Bezmialem Vakıf Üniversitesi'nin 2010 yılında kuruluşu sıradan bir üniversite kuruluşu değildir. Vakıflar Genel Müdürlüğümüzce kurulan bu 2 üniversite, 1924 yılındaki Tevhid-i Tedrisat Kanunu ile eğitim faaliyetleri sona erdirilen vakıfların vakfiyelerinde vasiyet edilen eğitim ve öğretim faaliyetlerinin uzunca bir kesintiden sonra, modern bir yaklaşımla üniversite kimliği ve çatısı altında yeniden başlaması anlamına gelmektedir. Böylece kurucu vakıflarımızın vakıf senetlerinde yer alan eğitim ile ilgili hükümlerin yerine getirilmesi de sağlanmış olmaktadır. Üniversite olarak milletimizin tarihten bugüne taşıdığı değerleriyle ve yarını inşa edecek gayret ve umutlarıyla çatışma içine girmeden bütün alanlarda daha ileriye gitmek, sağlıklı büyümek, bilgili, donanımlı bilinçli ve gözü gönlü açık nesiller yetiştirmek için var gücümüzle engelleyici değil yapıcı çalışmalarla çalışmaya devam ediyoruz" ifadelerinde bulundu.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesinin 2017-2018 Akademik Yılı Açılış Töreni, Başbakan Yardımcısına hediye takdiminin ardından sona erdi. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Fsmvü, Çavuşoğlu ile Yeni Akademik Yıla Merhaba Dedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Çanakkale'de sahte içki ve kaçakçılık operasyonunda zanlı yakalandı
    09:21 Çanakkale'de sahte içki ve kaçakçılık operasyonunda zanlı yakalandı

    Çanakkale'nin Yenice ilçesinde gerçekleştirilen operasyonda, sahte içki, ayı postu ve doldurulmuş karaca başı ele geçirildi. İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Hıdırlar köyünde bulunan M.B'ye ait eve baskın düzenledi. Operasyonda, 450 litre sahte şarap, 15 litre etil alkol, 1 litre anason yağı, içki damıtma ve arıtma düzenekleri ile ayı postu, doldurulmuş karaca başı ve dağ keçisi boynuzu bulundu. M.B gözaltına alındı ve jandarmadaki işlemleri devam ediyor.

  • Diyarbakır'da gasp çetesi çökertildi
    09:17 Diyarbakır'da gasp çetesi çökertildi

    Diyarbakır'da hırsızlık ve gasp yapan bir çete, polis tarafından yapılan operasyonla çökertildi. Gözaltına alınan 9 şüpheli tutuklanırken, çete üyesi olan bir kişi ise 18 yıl kesinleşen hapis cezası bulunmasına rağmen mutfak dolabında saklanırken yakalandı. Operasyonda suç aleti olarak kullanılan ruhsatsız tabancalar ve mermiler ele geçirildi. Ayrıca çalınan ziynet eşyaları da bulunarak sahiplerine teslim edildi.

  • Yahyalar İlkokulu öğrencileri Düzce Üniversitesi'nde bulunan hayvan müzesini inceledi
    09:15 Yahyalar İlkokulu öğrencileri Düzce Üniversitesi'nde bulunan hayvan müzesini inceledi

    Bahçeşehir Gençlik Merkezi ve Düzce Üniversitesi Genç Ofis işbirliğiyle Yahyalar İlkokulu öğrencileri, Düzce Üniversitesi'nde bulunan Hayvan Müzesi'ni ziyaret etti. Öğrenciler, Orman Fakültesi Herbaryumu, Doldurulmuş Hayvan Müzesi ve Entomoloji Anabilim Dalı Sergisi'ni gezerek hayvanlar hakkında bilgi edindi.

  • 180 milyonluk sazan sarmalı operasyonu: 20 tutuklama
    09:14 180 milyonluk sazan sarmalı operasyonu: 20 tutuklama

    Mersin polisi, bilinen alışveriş sitelerinin kopya linkini üreten, sahte hukuk bürolarından arama ve sazan sarmalı yöntemi ile dolandırıcılık yaparak 180 milyon lira haksız kazanç elde eden çeteyi çökertti. Operasyon sonucunda yakalanan şüphelilerden 20'si tutuklandı. Haksız kazanç elde eden şahısların paraları aklamak için döviz ve altına çevirdiğine ait görüntüler de ele geçirildi.

  • 112 Acil Çağrı Merkezi, Atatürk Anadolu Lisesi'nde eğitimlerine devam ediyor
    09:14 112 Acil Çağrı Merkezi, Atatürk Anadolu Lisesi'nde eğitimlerine devam ediyor

    112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü, acil durumlarda 112 eğitimlerine devam ediyor. Atatürk Anadolu Lisesi'nde gerçekleştirilen son eğitimde öğrencilere acil durum kılavuzu da dağıtıldı. Eğitimlerde, hangi durumlarda 112 Acil Çağrı Merkezi'nin aranması gerektiği ve çalışma sistemi hakkında detaylı bilgilendirmeler yapıldı.

  • İzmir'de 12 yaşındaki kız çocuğunu taciz eden şüpheli yakalandı
    09:14 İzmir'de 12 yaşındaki kız çocuğunu taciz eden şüpheli yakalandı

    İzmir'in Karabağlar ilçesinde, 12 yaşındaki kız çocuğunu taciz ettiği iddiasıyla aranan şüpheli, Bayraklı ilçesindeki adreste kıskıvrak yakalandı. Taciz şüphelisinin sorgulanmak üzere emniyete götürüldüğü öğrenildi.

  • Çanakkale'de Sahte Şarap Operasyonu: 450 Litre Sahte Şarap ve Hayvan Ürünleri Ele Geçirildi
    09:14 Çanakkale'de Sahte Şarap Operasyonu: 450 Litre Sahte Şarap ve Hayvan Ürünleri Ele Geçirildi

    Çanakkale İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Yenice ilçesinde bir evde düzenledikleri operasyonda 450 litre sahte şarap, ayı postu, doldurulmuş karaca başı ve dağ keçisi boynuzu ele geçirdi. Gözaltına alınan şüpheli ifadesinin ardından serbest bırakıldı.

  • Bayburt'ta Mahalli İdareler Seçimine 59 bin 563 seçmen katılacak
    09:13 Bayburt'ta Mahalli İdareler Seçimine 59 bin 563 seçmen katılacak

    31 Mart'ta yapılacak olan Mahalli İdareler Seçimine sayılı günler kala Türkiye'nin en az nüfuslu ili olan Bayburt'ta 303 sandıkta 59 bin 563 seçmen oy kullanacak. Bayburt Merkezde 231 sandıkta 47 bin 871 seçmen oy kullanırken, Demirözü ve Aydıntepe ilçelerinde toplam 11 bin 692 seçmen, 71 sandıkta oy atma işlemi gerçekleştirecek.

  • EPDK, deprem etkisiyle ilgili avans ödemelerinin ertelenmesini uzattı
    09:13 EPDK, deprem etkisiyle ilgili avans ödemelerinin ertelenmesini uzattı

    Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilerinin devam etmesi nedeniyle, olağanüstü hal kararı alınan veya afet bölgesi ilan edilen şehirlerde faaliyet gösteren dağıtım lisansı sahibi tüzel kişilerin avans ödemelerinin ertelenmesi kararını uzattı. Karara göre, avans ödemeleri 30 Eylül'e kadar ertelenecek ve bu süre boyunca temerrüt faizi uygulanmayacak.

  • Bayburt'ta Ambulansın Manevra Yapması Sonucu Kaldırıma Çarptı
    09:10 Bayburt'ta Ambulansın Manevra Yapması Sonucu Kaldırıma Çarptı

    Bayburt-Erzurum karayolu üzerinde yeni valilik binası önünde meydana gelen trafik kazasında, ambulans kamyonete çarpmamak için manevra yaparken kaldırıma çarptı. Kazada her iki araçta maddi hasar oluşurken, 2 kişi yaralandı. Olay yerine sağlık ve trafik ekipleri sevk edildi ve yaralılara ilk müdahale yapıldı. Polis ekipleri güvenlik önlemleri alarak trafik akışını kontrol altına aldı.


Advertisement