Fuat Oktay 10 ili deprem bölgesi ilan ediyor olacağız - Son Dakika
Güncel

Fuat Oktay 10 ili deprem bölgesi ilan ediyor olacağız

CUMHURBAŞKANI Yardımcısı Fuat Oktay, "Toplam 1541 hayatını kaybeden vatandaşımız var, 9 bin 733 yaralımız ve 3 bin 471 yıkılan binamız var. Deprem yaşanan 10 ili deprem bölgesi ilan ediyor olacağız" dedi.

06.02.2023 20:20  Güncelleme: 21:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CUMHURBAŞKANI Yardımcısı Fuat Oktay, "Toplam 1541 hayatını kaybeden vatandaşımız var, 9 bin 733 yaralımız ve 3 bin 471 yıkılan binamız var. Deprem yaşanan 10 ili deprem bölgesi ilan ediyor olacağız" dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nda, depreme ilişkin son verileri kapsayan açıklama yaptı. Oktay, "Her iki depremle alakalı toplam 145 artçı deprem yaşadık. Bunların 3'ü, 6'dan daha fazla büyüklüğe sahip. 5 ve 6 büyüklüğü arasında da 15 depremimiz var. Kahramanmaraş'ta 234 kaybımız, 1700 yaralımız ve 310 yıkılan bina var. Hatay'da 520 kaybımız, 700 yaralımız ve 1278 yıkılan binamız var. Osmaniye'de hayatını kaybeden 205 vatandaşımız, 1003 yaralımız ve 101 yıkılan binamız var. Adıyaman'da 20 kaybımız, 200 yaralımız ve 600 yıkılan binamız var. Diyarbakır'da 46 vefat, 557 yaralımız ve 20 yıkılan bina var. Şanlıurfa'da 30 kaybımız, 1071 yaralımız ve 201 yıkılan bina mevcut. Gaziantep'te 309 kaybımız, 1597 yaralımız ve 581 yıkılan binamız mevcut. Kilis'te 13 kaybımız, 244 yaralımız ve 50 yıkılan bina var. Adana'da 58 kaybımız, 720 yaralımız ve 24 yıkılan bina mevcut. Malatya'da 106 kaybımız var, 1941 yaralı ve 300 yıkılan bina var. Bu arada Elazığ'da 6 yıkılan binanın olduğunu öğrenmiş bulunuyoruz. Toplam itibarıyla 1541 hayatını kaybeden vatandaşımız var, 9 bin 733 yaralımız ve 3 bin 471 yıkılan binamız var" dedi.

'14 BİN 720 PERSONELLE SAHADAYIZ'

Sahada bulunan ekipler hakkında da bilgi veren Oktay, "Şu an itibarıyla sahada toplam 9 bin 698 arama- kurtarma personeli bulunmakta. Yine toplam destek gönüllüleri dahil 14 bin 720 personelle sahadayız. Acil olan bizim için barınma, beslenme ve enerji kaynağı. Kış olduğu için şartlar çok ağır. Gerek havadan gerekse karadan oldukça ağır seyretmekte. Biz de çalışmalarımızı yürütürken yeni kazalara, afetlere sebebiyet vermemek için olabildiğince hassas davranıyoruz. Hava şartlarından dolayı hava araçlarının kullanılması hususunu kastediyorum. Yine karada da Osmaniye- Nurdağı, Nurdağı- Narlı, Malatya- Yazlıhan, Adıyaman- Çelikhan, Çelikhan- Sürgü'de kapalı yollarımız var. Bu da yardımların yerlerine ulaştırılması ile alakalı işimizi zorlaştırıyor" diye konuştu.

Enerji konusuna özellikle önem verdiklerini dile getiren Oktay, "İlk etapta enerjiyi olabildiğince kontrollü vermeye çalıştık ki yeni afetler olmasın. Şu an itibarıyla 6 ilimizde sadece 11 trafo merkezimizde elektrik verilememekte. Diğerlerinin tamamına elektrik verilmeye başlandı; ama kontrollü veriliyor" açıklamasında bulundu.

'OKULLAR BARINMA AMAÇLI KULLANILACAK'

Eğitime ara verilen illerdeki okulların barınma amaçlı kullanılacağını söyleyen Oktay, "Milli Eğitim Bakanımız gerekli açıklamayı yaptı. Okullarımız 13 Şubat'a kadar tatil edildi. Dolayısıyla bu okullarımızla alakalı, gerek yurtlarda, pansiyonlarda, öğretmen evlerinde, tamamında buralar barınma amaçlı değerlendirilecek. Yine 12 ili kapsayan üniversitelerde YÖK eğitime ara vermiş durumda. Yine burada da yurt, spor salonları gibi alanlar barınma amaçlı değerlendirilecek" ifadelerini kullandı.

Deprem bölgesindeki barajlardaki hasar durumu hakkında da konuşan Oktay, "Bölgedeki tüm barajlar DSİ ve bakanlığımız tarafından hızlı bir şekilde denetlenmiştir. Bazı barajlarda yüzeyde çatlaklarda yapısal risk olmadığını gördük. Tüm bölgedeki barajların tamamını kontrol ediyoruz" dedi.

'ORADA BİR SORUN OLMAZ'

Oktay, depremin vurduğu 10 ildeki fırınlardan vatandaşların ücretsiz şekilde ekmeklerini alabileceklerini, fırınlarla gerekli koordinasyonun sağlandığını aktardı. Depremin vurduğu 10 ili afet bölgesi ilan edeceklerini bildiren Oktay, "Deprem yaşanan 10 ili deprem bölgesi ilan ediyor olacağız. Orada bir sorun olmaz. Onun dışında maddi yardımlarla alakalı, gerekli her türlü maddi yardım illerimize gönderilmektedir. Bu da fiilen başlamıştır" dedi. (DHA)

Fuat Oktay 10 ili deprem bölgesi ilan ediyor olacağız
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Fuat Oktay 10 ili deprem bölgesi ilan ediyor olacağız - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Gaziantep-Nizip Karayolunda Silahla Vurulmuş Kadın Cesedi Bulundu
    01:09 Gaziantep-Nizip Karayolunda Silahla Vurulmuş Kadın Cesedi Bulundu

    Gaziantep-Nizip karayolunda vücudunun çeşitli yerlerinden silahla vurulmuş bir kadının cesedi bulundu. Cesedin kimlik tespiti için adli tıp kurumuna kaldırılmasıyla birlikte, zanlı ya da zanlıları bulmak için geniş çaplı bir çalışma başlatıldı. Olayın meydana geldiği bölgede inceleme yapan yetkililer, kadının yol ortasına atıldığını ve silahla öldürüldüğünü tespit etti. Ceset, kimlik tespiti ve otopsi işlemleri için Gaziantep Adli Tıp Kurumu morguna gönderildi. Jandarma ekipleri ise olayın faillerini yakalamak için soruşturma başlattı.

  • Edirne'de gastronomi yolculuğu başladı
    01:07 Edirne'de gastronomi yolculuğu başladı

    Edirne Valiliği, Osmanlı Saray Mutfağı lezzetlerini kitaplaştırarak gelecek nesillere aktarmak amacıyla bir proje başlattı. Edirne'de düzenlenen iftar programında geçmişten günümüze gelen lezzetlerin yer aldığı bir menü sunuldu. Proje kapsamında 87 farklı çeşidin yer aldığı bir kitap oluşturulacak ve Edirne'nin gastronomi turizmi geliştirilecek.

  • Kızılay Başkanı Hatay'da depremzedelerle iftar sofrasında buluştu
    00:51 Kızılay Başkanı Hatay'da depremzedelerle iftar sofrasında buluştu

    Kızılay Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, Hatay Güzelburç'taki Kızılay Yaşam Merkezi'nde depremzedelerle iftar sofrasında bir araya geldi. Yılmaz, son depremzede yuvasına kavuşana kadar desteklerinin süreceğini belirtti.

  • Kayseri'de Silahlı Kavga: 3 Yaralı
    00:51 Kayseri'de Silahlı Kavga: 3 Yaralı

    Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde Uğurevler Mahallesi'nde iki grup arasında çıkan tartışma silahlı kavgaya dönüştü. Tartışmanın büyümesi üzerine kimliği belirlenemeyen şüpheli ya da şüpheliler tarafından tüfekle ateş açıldı ve E.Y, B.Y. ve F.S. yaralandı. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi ve yaralılar Kayseri Devlet Hastanesine kaldırıldı. Polis, kaçan zanlıları yakalamak için çalışma başlattı.

  • Burdur'da su doldurma kavgasında 1 kişi bıçaklandı
    00:48 Burdur'da su doldurma kavgasında 1 kişi bıçaklandı

    Burdur'da köy çeşmesinden su doldurma sırası nedeniyle çıkan tartışma sonucunda 1 kişi bıçaklanarak ağır yaralandı. Olayın ardından yaralı hastaneye kaldırılırken, polis ve jandarma ekipleri şüpheliyi yakalamak için çalışma başlattı.

  • Ümraniye'de İş Yerinde Çıkan Yangın İtfaiye Tarafından Söndürüldü
    00:47 Ümraniye'de İş Yerinde Çıkan Yangın İtfaiye Tarafından Söndürüldü

    Ümraniye Yamanevler Mahallesi'nde bir iş yerinde çıkan yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kontrol altına alındı. Yangının çıkış sebebi olarak elektrik kontağı gösterildi. İtfaiye ekipleri yangının söndürülmesinin ardından soğutma çalışmalarına başladı.

  • Anadolu Efes, Baskonia Vitoria-Gasteiz'i mağlup etti
    00:43 Anadolu Efes, Baskonia Vitoria-Gasteiz'i mağlup etti

    Anadolu Efes Erkek Basketbol Takımı, THY Avrupa Ligi 32. hafta müsabakasında deplasmanda İspanya temsilcisi Baskonia Vitoria-Gasteiz'i 97-76 yenerek galibiyet elde etti. Anadolu Efes, ligdeki konumunu 10. sıraya yükseltirken, Baskonia Vitoria-Gasteiz ise 9. sırada kaldı.

  • İzmir'de Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına itilen göçmenler kurtarıldı
    00:42 İzmir'de Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına itilen göçmenler kurtarıldı

    İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında, Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına itilen can salı içerisindeki 3'ü çocuk 23 düzensiz göçmen, Sahil Güvenlik ekipleri tarafından kurtarıldı. Yasa dışı yollarla yurt dışına çıkmak isteyen lastik bot içerisindeki 2 düzensiz göçmen ise yine Sahil Güvenlik ekipleri tarafından yakalandı. Kurtarılan göçmenler sağlık kontrolleri ve işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğü Geri Gönderme Merkezine sevk edildi.

  • Burdur'da Çeşme Kavgası: 1 Kişi Bıçaklandı
    00:39 Burdur'da Çeşme Kavgası: 1 Kişi Bıçaklandı

    Burdur'un Çendik Köyü'nde, köy çeşmesinden su doldurma sırası nedeniyle çıkan tartışma sonucunda bir kişi bıçaklanarak ağır yaralandı. Olayın ardından yaralı, Burdur Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı ve hayati tehlikesi bulunması üzerine Isparta Şehir Hastanesi'ne sevk edildi. Polis ve jandarma ekipleri, olay yerinden kaçan şüpheliyi yakalamak için çalışma başlattı.

  • İstanbul'da boşanma aşamasındaki kadın eşi tarafından bıçaklanarak öldürüldü
    00:39 İstanbul'da boşanma aşamasındaki kadın eşi tarafından bıçaklanarak öldürüldü

    İstanbul'da boşanma aşamasındaki eşi tarafından bıçaklanarak öldürülen kadının cenazesi, Samsun'un Asarcık ilçesinde defnedilecek. Silivri'de yaşanan olayda, Osman Ö. ile eşi Emine Ö. arasında çıkan tartışma kavgaya dönüşmüş, Osman Ö. eşini bıçaklayarak kaçmıştı. Emine Ö. ise hastaneye kaldırılsa da kurtarılamamıştı. Şüpheli Osman Ö. ise polis tarafından yakalanmıştı.

  • Hatay'da çöplük alanda çıkan yangın paniğe neden oldu
    00:38 Hatay'da çöplük alanda çıkan yangın paniğe neden oldu

    Hatay'ın Antakya ilçesinde bulunan çöplük alanda çıkan yangın, kısa sürede büyüyerek dumanların gökyüzünü kaplamasına neden oldu. Hatay Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri yangına müdahale ederek söndürdü.


Advertisement