G.saray'da Tüzük Devrimi! - Son Dakika
Spor

G.saray'da Tüzük Devrimi!

G.saray\'da Tüzük Devrimi!

Galatasaray kulüp tüzüğünde devrim sayılabilecek değişikliklerin arifesinde.

12.01.2016 16:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Galatasaray kulüp tüzüğünde devrim sayılabilecek değişikliklerin arifesinde. Yeni tüzük için haftalardır toplantı yapan Tüzük Tadil Komisyonu'nun tamamlanma aşamasına getirdiği yeni tüzükte olağanüstü değişiklikler, Galatasaray'da devrim gibi bir değişime neden olabilecek, ayrıca çok da tartışmayı beraberinde getirecek nitelikte.

Yeni taslağa göre Sarı-kırmızılı kulübe üye alımıyla ilgili kontenjan duvarı ve Lise hakimiyeti kırılacak düzeyde. Galatasaray'ın şu an yaşayan yaklaşık 12 bin üyesi bulunuyor. Bu üye sayısının 3 bin 500'ü ise aidatlarını yatırmadığı için dondurulmuş durumda. Kulübe üye alımında ise her yıl aktif üye sayısının yüzde 3'ü kadar yeni üye kabulü yapılıyor. Bu kısıtlı kontenjanda ise öncelik Galatasaray Lisesi mezunları ile üye eş ve çocuklarına tanınıyor. Örneğin sırf bu kontenjan nedeni ile 2015 yılında liseli olmayan 63 kişi Galatasaray'a üye olabildi.

Tüzük Tadil Komisyonu'nun yeni üye tasarısına göre, öncelikle kulüp aidatını 2 yıl üst üste yatırmayan üyelerin 3. yılda üyelikten noter uyarısı sonrasında çıkarılmaları ile sonuçlanacak. Mevcut tüzükte bu yaptırım olmasına karşın, yönetim kurulları oy kaygısı nedeni ile bunu uygulayamıyor. Bu yaptırımın uygulanması kesinlik kazanacak ve yönetim iradesine bırakılmayacak. Asıl devrim ise her yıl alınan yeni üye kontenjanında yüzde 3'lük sınıra Galatasaray Lisesi mezunları ile üye eş ve çocukları dışında kalanlar alınacak. Yani E Grubu üyeler ve camiada 'alaylı' olarak tabir edilen, liseli olmayan kesim yüzde 3'lük kontenjanın tamamını dolduracak. 2015 yılında liseli olmayan ve alaylı tabir edilen bin kişi Galatasaray'a üye olmak için başvururken, bu talebin karşılığında sadece 63 kişi kulübe üye olabildi. Yeni taslakta 2011 yılından beri Galatasaray'a üye olmak isteyen ve kontenjan kısıtlaması yüzünden başvuruları reddedilen 750 kişinin de üyelik talepleri bir defaya mahsus olmak üzere değerlendirilecek ve hepsi birden üye yapılacak.

DİSİPLİN DENETİM VE SİCİL KURULLARI YÖNETİMDEN BAĞIMSIZ SEÇİLECEK

Tüzük Tadil Komisyonu'nun devrim niteliğindeki hazırlık çalışmalarında seçime yönelik de yeni öneriler bulunuyor. Yeni tüzük tasarısına göre başkanlık seçimlerinde yapılan Olağan Genel Kurul seçimlerinde denetim, disiplin ve sicil kurulları seçimleri yapılmayacak. Bu kurullar yönetimlerden ayrı seçilecek ve tamamen yönetimin seçtiği isimlerden oluşmayacak. Böylece yönetimin seçtiği denetleme kurulunun yönetimi denetlemesi gibi mantıksız uygulamaya da son verilecek. Sicilin yönetimden bağımsızlığı ile kulübe üye alımında yönetime yakın kişilerin seçimine son verilecek.

Galatasaray'da Tüzük Tadil Komisyonu tartışmasız devrim niteliğinde bu kararları hazırlık aşamasına getirilirken, bu tasarıların önce Divan Kurulu'nda tartışılması ve yönetim tarafından alınacak olağanüstü tüzük tadil kongresi kararı ile gerçekleşmesi mümkün. Tüzük devriminin Sarı Kırmızılı camia içinde de ciddi tartışmalara yol açabileceği de göz ardı edilemeyecek kadar kesin bir gerçek. Ancak Tüzük Tadil Komisyonu'nda bulunan üyelerden Mehmet Helvacı, Ahmet Şenkal, Taner Aşkın, Metin Öztürk Mustafa Cengiz, Arkın Obdan, Aslı Makaracı gibi isimler, Divan Başkanı Taner Aşkın'ın da zaman zaman katılımları ile bu tasarıları alırken, kulüp içinden ve taraftarlardan gelen yoğun talepleri de göz önünde bulundurdukları da bildirildi.

DHA

Kaynak: Sporcope.com

Son Dakika Spor G.saray'da Tüzük Devrimi! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement