Gala Gölü'nde kışlayacak göçmen kuşlar Meriç ve Tunca nehrinde mola veriyor - Son Dakika
Güncel

Gala Gölü'nde kışlayacak göçmen kuşlar Meriç ve Tunca nehrinde mola veriyor

Havaların soğumasıyla Orta ve Kuzeydoğu Avrupa ile Rusya'dan gelen kış göçmeni kuşlar Gala Gölü Milli Parkı'na olan yolculuklarının son durağı Edirne'de konaklıyor.

10.01.2023 10:58  Güncelleme: 12:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Havaların soğumasıyla Orta ve Kuzeydoğu Avrupa ile Rusya'dan gelen kış göçmeni kuşlar Gala Gölü Milli Parkı'na olan yolculuklarının son durağı Edirne'de konaklıyor.

Göçmen kuşlar, Meriç ve Tunca nehirlerinde bir süre beslenme ve barınma ihtiyacını karşıladıktan sonra nehirleri takip edip milli parkı da içine alan Meriç Deltası'na ulaşıyor.

Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi ve kuş bilimci Mustafa Kaya, AA muhabirine, Türkiye'nin önemli kuş göç yolları üzerinde bulunduğunu söyledi.

Havaların soğumasıyla, göçmen kuşların Balkanlar'dan Türkiye'ye girdiğini ifade eden Kaya, "Kış göçmeni kuşlar ülkemize gelmeye başladı." dedi.

Kaya, Meriç Deltası'nın göçmen kuşlar için önemli sulak alanlardan olduğuna işaret etti.

Meriç Deltası'na varış öncesi Edirne'deki nehirlerin de göçmen kuşlar için uğrak yeri olduğunu ifade eden Kaya, şunları kaydetti:

"Her kış binlerce kuğu, pelikan, ördek, flamingo kış aylarında Meriç Deltası'nı ziyaret eder. Kışı burada geçiren kuşlar havaların ısınmasıyla birlikte tekrar üreme alanları olan kuzeye göç ederler. Göçmen kuşlar Meriç deltasına olan yolculukları öncesi de Meriç ve Tunca nehrinde mola veriyor. Bir süre yiyecek ihtiyacını karşılayıp dinlenen kuşlar Gala Gölü Milli Parkına ulaşıyor."

Bugünlerde Meriç ve Tunca nehrinin besin ve konaklama ihtiyaçlarını karşılayan ördek, kuğu, karabatak ve balıkçıl gibi kuşların sesleriyle şenlendiğini anlatan Kaya, rahatsız edilmediği takdirde kuşların bir süre daha burada kalacağını ifade etti.

"Kanal Edirne'de kuşlar için doğal ortam oluşmuş"

Kaya, kentteki taşkınları önlemek için yapılan Kanal Edirne'nin de göçmen kuşlara doğal barınak olduğunu ve ihtiyaçlarını karşılayacak ortam oluşturduğunu vurguladı.

Kanalın doğal yapısının sazlık olması, yiyeceğin bol bulunması ve hepsinden önemlisi de kuşların rahatsız edilmemesi nedeniyle birçok göçmen kuşun Kanal Edirne'de görüldüğünü belirten Kaya, "Burada kendiliğinden doğal bir habitat oluşmuş, bir bölümü sazlıklarla kaplanmış. Kuşlar kendini burada güvenli hissettikleri için bazı ördekler göç etmemiş, burada yavru çıkarmış, büyütmüşler. Doğal ortam bozulmazsa önümüzdeki yıl da çok sayıda göçmen kuşu burada görebiliriz." dedi.

Gala Gölü Milli Parkı

Edirne'nin Enez ve İpsala ilçelerinde yer alan Gala Gölü Milli Parkı, 3 bin 90 hektar sulak, 3 bin hektar ormanlık olmak üzere toplam 6 bin 90 hektar alandan oluşuyor.

Meriç Deltası Sulak Alanı'nda bulunan Milli Park, A sınıfı sulak alan olarak göl ve orman ekosistemlerini içinde barındırıyor.

Gala Gölü Milli Parkı, başta flamingolar olmak üzere farklı kuş türlerine ev sahipliği yapıyor.

Gala Gölü\'nde kışlayacak göçmen kuşlar Meriç ve Tunca nehrinde mola veriyor
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Gala Gölü'nde kışlayacak göçmen kuşlar Meriç ve Tunca nehrinde mola veriyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Sevil Becan, Fenerbahçe Yüksek Divan Kurulu Başkanlığına aday
    18:49 Sevil Becan, Fenerbahçe Yüksek Divan Kurulu Başkanlığına aday

    Eski kulüp yöneticisi Sevil Becan, Fenerbahçe Yüksek Divan Kurulu Başkanlığına aday olduğunu açıkladı. Becan, Fenerbahçe'nin değerlerinin her zaman birlik ve beraberliği ön planda tuttuğunu vurgulayarak, kamplaşma ve karşıtlıkların sona ermesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, Fenerbahçe Yüksek Divan Kurulunun reforma ihtiyaç duyduğunu ve daha farklı bir yönetim anlayışına ihtiyaç olduğunu ifade etti.

  • 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Duo Brno ve Suk Quartet Konser Verdi
    18:48 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Duo Brno ve Suk Quartet Konser Verdi

    Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nin üçüncü gününde, Duo Brno ve Suk Quartet, Ayazini köyünde bir konser verdi. Çekyalı sanatçılar, obua, fagot, çello, viyola ve keman enstrümanlarıyla seçkin eserler seslendirdi. Konser, sanatseverler tarafından ilgiyle karşılandı.

  • Başkentte MEB Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması Düzenlendi
    18:44 Başkentte MEB Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması Düzenlendi

    Ankara'da Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen MEB Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması, Çankaya Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde gerçekleştirildi. Yarışmaya 25 takım katıldı ve Subayevleri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi birinci, Balgat Aliye Yahşi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ikinci, Esertepe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi üçüncü oldu. İl Milli Eğitim Müdürü Yaşar Koçak, ödül töreninde yaptığı konuşmada, yarışmaya katılan öğrencileri ve öğretmenleri tebrik etti ve bu tür yarışmaların öğrencilerin meslek seçiminde önemli bir rol oynadığını vurguladı.

  • AYM Başkanı Zühtü Arslan: Hak eksenli yaklaşım Anayasa Mahkemesi'nde hakim paradigmadır
    18:43 AYM Başkanı Zühtü Arslan: Hak eksenli yaklaşım Anayasa Mahkemesi'nde hakim paradigmadır

    Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan, anayasa mahkemelerinin temel görevinin hak ve özgürlükleri korumak olduğunu belirterek, "Hak eksenli yorum ve yaklaşım bugün Anayasa Mahkemesinde hakim paradigmadır. Bu değişimi, dönüşümü biz hep birlikte gerçekleştirdik." dedi. AYM Yüce Divan Salonu'nda düzenlenen veda törenine Arslan'ın yanı sıra Yüksek Mahkemenin yeni Başkanı Kadir Özkaya, AYM üyeleri ve personeli katıldı.

  • Muğla Datça'da Çocuk Evleri Sitesi Projesi Temel Atma Töreni Düzenlendi
    18:43 Muğla Datça'da Çocuk Evleri Sitesi Projesi Temel Atma Töreni Düzenlendi

    Muğla'nın Datça ilçesinde, Hazineye ait 15 bin metrekarelik alanda beş villa tarzı dubleks çocuk evi ve hizmet birimlerinden oluşacak çocuk evleri sitesi projesinin temsili temel atma töreni düzenlendi. Törene Datça Kaymakamı Murat Atıcı, Muğla Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Yakup Kütük, Kadın İşgücünü Geliştirme ve Yaygınlaştırma Derneği (KİGDER) Başkanı Menşure Yavuz ve dernek üyeleri katıldı. Kaymakam Atıcı, projenin tamamlanmasıyla 50 çocuğa hizmet vereceklerini belirtirken, Dernek Başkanı Yavuz da projeye destek verenlere teşekkür etti. Ayrıca etkinlik kapsamında sanatçı Suavi'nin konser vereceği duyuruldu.


Advertisement