Gana Savunma Bakanı: Batı Afrika'da Son Üç Yılda 16.000'den Fazla Kişi Öldürüldü - Son Dakika
Güncel

Gana Savunma Bakanı: Batı Afrika'da Son Üç Yılda 16.000'den Fazla Kişi Öldürüldü

Gana Savunma Bakanı: Batı Afrika\'da Son Üç Yılda 16.000\'den Fazla Kişi Öldürüldü

AKRA, 6 Mayıs (Xinhua) -- Gana Savunma Bakanı Dominic Nitiwul Perşembe günü, Batı Afrika'da son üç yıldaki şiddet içeren aşırılık olaylarında en az 16.726 kişinin öldüğünü açıkladı.

06.05.2022 12:10  Güncelleme: 12:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AKRA, 6 Mayıs (Xinhua) -- Gana Savunma Bakanı Dominic Nitiwul Perşembe günü, Batı Afrika'da son üç yıldaki şiddet içeren aşırılık olaylarında en az 16.726 kişinin öldüğünü açıkladı. Savunma Bakanı Nitiwul bu açıklamayı, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) Savunma Kurmay Başkanları Komitesi'nin Gana'nın başkenti Akra'daki iki günlük olağanüstü toplantısının açılışında yaptı.

Nitiwul, son üç yılda alt bölgede 16.726'dan fazla kişinin hayatını kaybettiği, birkaç bin kişinin yaralandığı ve milyonlarca kişinin yerinden edildiği 5.306 terör bağlantılı saldırı olduğunu söyledi. Bakan, sadece 2022'nin ilk üç ayında 840'tan fazla saldırının gerçekleştiğini ve silahlı gruplarla suç şebekelerinin yarattığı güvensizlik ortamının hüküm sürdüğünü de sözlerine ekledi.

Savunma Bakanı ayrıca, aralarında Gine Körfezi deniz koridorunu çalışamaz hale getiren korsanlık ve sınır ötesi suçlardaki artışın bulunduğu deniz suçlarındaki yükselişe de değindi. Bunların üstesinden gelmek için Nitiwul, alt bölgesel güvenliğine yönelik olağan görev yaklaşımının ötesine geçilmesi ve Batı Afrika'daki şiddet belasıyla uğraşırken daha entegre ve işbirlikçi bir yaklaşım benimseme ihtiyacı olduğunu söyledi.

Nitiwul güvenlik şeflerini, sınır ötesi bilgi alışverişinde bulunan militanları ve silahlı grupları daha iyi izlemek amacıyla daha fazla istihbarat paylaşımı için gerekli işbirliği ortamını yaratmaya da çağırdı. Nitiwul, "Şu anda denizlerdeki güvensizlik, terörizm belası ve şiddet içeren aşırılıkla mücadele eden ülkelere desteği harekete geçirmek için somut adımlara ve eylemlere ihtiyacımız var" dedi.

ECOWAS Siyasi İşler, Barış ve Güvenlikten Sorumlu Komisyon Üyesi Francis Awagbe Behanzin, ECOWAS Komisyonu Başkanı adına toplantının açılışını yaptı. İki gün sürecek toplantı, ECOWAS'ın alt bölgede aşırılık yanlısı şiddeti ve askeri darbelerin yükselişini dizginlemek için stratejiler geliştirilmesi çabalarının bir parçasını oluşturuyor.

Kaynak: Xinhua

Son Dakika Güncel Gana Savunma Bakanı: Batı Afrika'da Son Üç Yılda 16.000'den Fazla Kişi Öldürüldü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kayseri'de Yabancı Uyruklu Şahsı Bıçaklayarak Öldüren Adam Tutuklandı
    23:42 Kayseri'de Yabancı Uyruklu Şahsı Bıçaklayarak Öldüren Adam Tutuklandı

    Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde, aralarında husumet bulunan M.P. ile yabancı uyruklu Abdul Shaid Zahin arasında çıkan tartışma sonucunda M.P. tarafından bıçaklanan Zahin hayatını kaybetti. Şüpheli M.P. gözaltına alındıktan sonra tutuklanarak cezaevine teslim edildi.

  • İçişleri Bakanı Müfettiş Görevlendirdi, DEM Parti'den Yanıt Geldi
    23:42 İçişleri Bakanı Müfettiş Görevlendirdi, DEM Parti'den Yanıt Geldi

    Yerel seçimlerin ardından Diyarbakır Belediye Meclisi salonundan Türk bayrağının kaldırılması ve Mardin Büyükşehir Belediye Meclisi'nin açılışında 'İstiklal Marşı'nın okutulmadığına' ilişkin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya mülkiye müfettişlerini görevlendirdi. DEM Parti'den ise konuya ilişkin yanıt geldi.

  • Hatay İskenderun'da 4 hükümlü ve 5 şüpheli yakalandı
    23:38 Hatay İskenderun'da 4 hükümlü ve 5 şüpheli yakalandı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde, kesinleşmiş hapis cezası bulunan 4 hükümlü ile çeşitli suçlardan aranan 5 şüpheli yakalandı. Operasyonlarda bir tabanca, 90 fişek, 4 tüfek, 11 tüfek fişeği ile 1 bıçak ele geçirildi. Tutuklanan şüpheliler adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı
    23:33 Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı

    Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik Kuzey Ege Grup Komutanlığı ekipleri tarafından hareket halinde bir lastik bot tespit edildi. Yapılan operasyonda Afganistan ve İran uyruklu 8'i çocuk toplam 29 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından Ayvacık Geri Gönderme Merkezine teslim edildi.

  • Kayseri'de kız isteme kavgasında silahlı saldırı: 1 yaralı
    23:24 Kayseri'de kız isteme kavgasında silahlı saldırı: 1 yaralı

    Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde kız isteme esnasında çıkan silahlı kavgada bir kişi yaralandı. Kız istemeye giden bir kişi ile aile arasında çıkan tartışmanın büyümesi üzerine saldırgan, yanında getirdiği pompalı tüfekle kızın abisine ateş etti. Yaralanan kişi hastaneye kaldırılırken, saldırgan ise polis tarafından gözaltına alındı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.


Advertisement