Gap'ta İhracatın Profili - Son Dakika
Dünya

Gap'ta İhracatın Profili

Gap\'ta İhracatın Profili

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden 2007 Yılının İlk 5 Ayında, Geçen Yılın Aynı Dönemine Göre Yüzde 14 Artışla, 1 Milyar 13 Milyon 612 Bin Dolarlık İhracat Gerçekleştirildi.

18.06.2007 11:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden 2007 yılının ilk 5 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14 artışla, 1 milyar 13 milyon 612 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Yılın ilk 5 ayında bölgeden en çok tekstil ve hammaddeleri ihracatı yapıldı.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) verilerinden derlenen bilgiye göre, 2007 yılı ocak-mayıs döneminde bölgeden 710 milyon 812 bin dolarlık tekstil ve hammaddeleri, 175 milyon 676 bin dolarlık hububat bakliyat, 53 milyon 333 bin dolarlık kuru meyve ve mamulleri, 1 milyon 425 bin dolarlık canlı hayvan, su ürünleri ve mamulleri ile 72 milyon 306 bin dolarlık kombine ihracat gerçekleştirildi.

Aynı dönemde, bölgeden yapılan ihracatta makine halısı ilk sırayı aldı. Bölgeden 208 milyon dolarlık makine halısı ihracatı gerçekleştirilirken, 93 milyon dolarlık kimyevi maddeler, 61 milyon dolarlık dokuma kumaşlar, 55 milyon dolarlık polipropilen iplikler, 48 milyon dolarlık konfeksiyon ürünleri, 47 milyon dolarlık örme kumaşlar, 46 milyon dolarlık da çimento ve toprak ürünleri ihracatı yapıldı.

En çok pamuk ipliği, makine halısı, nohut ve diğer baklagiller, buğday unu, yemeklik yağ, küp şeker ile bisküvi ihracatının yapıldığı Irak ise 210 milyon dolar ile bölgeden yapılan ihracatta ilk sırayı alan ülke oldu. Irak'ı, 77 milyon dolarlık ihracat ile İtalya, 45 milyon dolarlık ihracatla ABD, 43 milyon dolarlık ihracatla Suudi Arabistan izledi.

GAİB Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, bölgeden yapılan ihracatın sektörel olarak yüzde 75'ini sanayi ürünlerinin, yüzde 25'ini ise tarımsal ürünlerin oluşturduğunu belirtti. Çıkmaz; tekstil ve hammaddeleri, makine halısı, kimyevi maddeler ve mamuller, hazır giyim ve konfeksiyon, çimento ve toprak ürünlerinin sanayi ürünleri içerisinde ihracatta ilk sırayı aldıklarını, tarımsal ürünlerde ise hububat, bakliyat ve kuru meyve ürünlerinin başı çektiğini kaydetti. Bölgeden yapılan ihracatta ilk sırayı Orta Doğu ile

AB ülkelerinin aldığını ifade eden Çıkmaz, ihracatta yaşanan olumlu gelişmelerin artarak devam etmesini beklediklerini vurguladı.

(OÇ-ST-GS-Y)

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Gap'ta İhracatın Profili - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement