Garo Paylan, 'Yeni Konut Finansmanı Programı'na İlişkin Kanun Teklifini Eleştirdi: "Antalyalı Ahmet, Mehmet, Agop, Ayşe, Fatma Evini Alamayacak;... - Son Dakika
Güncel

Garo Paylan, 'Yeni Konut Finansmanı Programı'na İlişkin Kanun Teklifini Eleştirdi: "Antalyalı Ahmet, Mehmet, Agop, Ayşe, Fatma Evini Alamayacak;...

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen ‘Yeni Konut Finansman Programı'na ilişkin kanun teklifi eleştirerek, “Antalyalı Ahmet, Mehmet, Agop, Ayşe, Fatma evini alamayacak; Hans gelecek, George gelecek, İgor Rusya'dan gelecek, oradaki evleri kapatacak. Şimdi, Antalya'da fiyatlar şişmiş. 1 milyonluk ev, 5 milyon olmuş, 10 milyon olmuş; Çevre Bakanlığı’mız izliyor, hükümet izliyor. Millet evlenemiyor, biliyor musunuz? Sayın Cumhurbaşkanı 3 çocuk istiyor ama 3 çocuk için önce evlenmesi lazım. Gençler hem resmi olarak evlenemiyor hem de evlenemiyor, ev sahibi olamıyor” dedi.

23.01.2023 17:22  Güncelleme: 19:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen 'Yeni Konut Finansman Programı'na ilişkin kanun teklifi eleştirerek, "Antalyalı Ahmet, Mehmet, Agop, Ayşe, Fatma evini alamayacak; Hans gelecek, George gelecek, İgor Rusya'dan gelecek, oradaki evleri kapatacak. Şimdi, Antalya'da fiyatlar şişmiş. 1 milyonluk ev, 5 milyon olmuş, 10 milyon olmuş; Çevre Bakanlığı'mız izliyor, hükümet izliyor. Millet evlenemiyor, biliyor musunuz? Sayın Cumhurbaşkanı 3 çocuk istiyor ama 3 çocuk için önce evlenmesi lazım. Gençler hem resmi olarak evlenemiyor hem de evlenemiyor, ev sahibi olamıyor" dedi.

AKP Aydın Milletvekili Mustafa Savaş ve 72 milletvekilinin imzasıyla TBMM Başkanlığı'na sunulan Yeni Konut Finansman Programı'na ilişkin Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bugün görüşülmeye başlandı.

Teklifin geneli üzerine söz alan HDP Milletvekili Garo Paylan, şunları söyledi:

"TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARİHİNİN EN BÜYÜK BARINMA KRİZİYLE KARŞI KARŞIYAYIZ: Şu anda 10 bin liranın altında oturulabilecek ev yok. Bu neye tekabül eder? Bir barınma krizine tekabül eder. Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük barınma kriziyle karşı karşıyayız. İddiayla söylüyorum; Türkiye Cumhuriyeti tarihinde böyle bir barınma krizi yaşanmadı. Belli mahallelerde on yıllar boyunca oturan yurttaşlarımız, şu anda o mahallede oturamıyorlar. Kiralarını karşılayamadıkları için ya başka mahallelere taşınıyorlar ya başka illere taşınıyorlar; bunun farkında mısınız bilmiyorum. Bu, bir krizdir.

KONUT, BİR BARINMA ARACINDAN ÇOK BİR YATIRIM ARACINA DÖNÜŞTÜ: Bu krize Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'mız, maalesef yalnızca konut üretme vizyonu olarak bakıyor. Memlekette yaklaşık olarak 28 milyon konut var. 28 milyon konuta 85 milyon kişi oturur mu diye baktığınızda, oturur. Yani 28 milyon çarpı 4 yapsanız, 112 milyon kişi oturur; çarpı 3 yapsanız da 80 küsur milyon kişi. Yani 80 milyon kişiyi oturtursunuz ama 'Memlekette konut krizi var' deniliyor; çünkü konut, bir barınma aracından çok bir yatırım aracına dönüştü.

DOLARA GİTTİ, DOLARI PATLATTI; ALTINI PATLATTI YA DA KONUTU PATLATTI: Bu epistemolojik heteredoks nöroekonomi politikaları millete dedi ki 'Sen paranı TL'de tutma, paranı bankada tutma'. Niye? 'Çünkü enflasyon yüzde 150, yüzde 200. Bu epistemolojik politikalarla biz, mevduata yüzde 10, yüzde 15 faiz vereceğiz; sen git, paranı başka yere götür.' Dolara gitti, doları patlattı; altını patlattı ya da konutu patlattı. Millet gayrimenkule doğru yöneldi çünkü gayrimenkulü bir yatırım aracı olarak gösterdiniz ve siz de biliyorsunuz, fiyatı yükselen şeye doğru koşar yurttaşlarımız, öyle değil mi? Yani bir yılda yüzde 100, yüzde 200 fiyatı artmış. 'Aman bak, burada bir daire var, bunu kapat, bu sene 2 milyon, seneye 4 milyon deyip' oraya koşar. Bu dar gelirli yurttaşlarımız mı koşabiliyor? Hayır, parası olan koşuyor. Yani 3 evi, 5 evi, 10 evi, 50 evi olan; '1 evde daha alayım, 5 ev daha alayım, 10 evde daha alayım' diye buna koşuyor. Başka kim koşuyor?

VERGİSİZ KAZANILAN, ÇEŞİTLİ ÜLKELERDEKİ PARALAR BURAYA GETİRİLİYOR: Yurttaşlarımız yoksullaştı. Ben, yabancı yatırımcıları görüyorum; 10 milyon dolar, 20 milyon dolar, 50 milyon dolarla piyasaya giriyor. Avrupa'da diyelim ki konut 1 milyon euro, burada 200 bin euroya daire var, ne güzel. Geliyor burada ev kapatıyor, kapatıyor da kapatıyor. Bir de 'nereden buldun' diye de onlara sorulmuyor, çünkü kara para merkezi olduk. Vergisiz kazanılan, çeşitli ülkelerdeki paralar buraya getiriliyor ve konut piyasasına giriyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'mızın bu duruma dair herhangi bir regülasyon önerisi var mı?

ANTALYA'DA FİYATLAR ŞİŞMİŞ, 1 MİLYONLUK EV 5 MİLYON OLMUŞ, 10 MİLYON OLMUŞ: Antalyalı Ahmet, Mehmet, Agop, Ayşe, Fatma evini alamayacak; Hans gelecek, George gelecek, İgor Rusya'dan gelecek, oradaki evleri kapatacak. Şimdi, Antalya'da fiyatlar şişmiş. 1 milyonluk ev, 5 milyon olmuş, 10 milyon olmuş; Çevre Bakanlığı'mız izliyor, hükümet izliyor. Millet evlenemiyor, biliyor musunuz? Sayın Cumhurbaşkanı 3 çocuk istiyor ama 3 çocuk için önce evlenmesi lazım. Gençler hem resmi olarak evlenemiyor hem de evlenemiyor, ev sahibi olamıyor. Bunun farkında mısınız?

TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NİN EN BÜYÜK BEKA MESELESİ; KIRIN, KÖYÜN BOŞALMASIDIR: Diğer illerimizin köyleri boşalıyor. Avrupalı ne yapıyor biliyor musunuz? Köyde kalmayı teşvik ediyor, yani kırı sağlam tutmayı teşvik ediyor. İddiayla söylüyorum; Türkiye Cumhuriyeti'nin en büyük beka meselesi nedir biliyor musunuz? Kırın boşalmasıdır, köyün boşalmasıdır. Köyden yurttaş bir kere çıktı mı geri dönmez. Kırı teşvik etmeniz lazım, köyleri ihya etmemiz lazım hep beraber; hayvancılığı, tarımı güçlendirmemiz lazım. Bütçeden kaynakları, kıra ve geri kalmış illere teşvik etmemiz gerekiyor. Yurttaşımızı orada tutacak yatırımlar, master planlar yapmamız gerekiyor."

Garo Paylan, \'Yeni Konut Finansmanı Programı\'na İlişkin Kanun Teklifini Eleştirdi: "Antalyalı Ahmet, Mehmet, Agop, Ayşe, Fatma Evini Alamayacak;...
Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Garo Paylan, 'Yeni Konut Finansmanı Programı'na İlişkin Kanun Teklifini Eleştirdi: 'Antalyalı Ahmet, Mehmet, Agop, Ayşe, Fatma Evini Alamayacak;... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan: Kürt olanlar JİTEM ittifakıyla iş tutmazlar
    16:44 DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan: Kürt olanlar JİTEM ittifakıyla iş tutmazlar

    DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Kars Digor'da yaptığı konuşmada, Kürt olanların JİTEM ittifakıyla iş tutmadığını belirtti.

  • Moskova'daki Terör Saldırısında Ölü Sayısı 143'e Yükseldi
    16:43 Moskova'daki Terör Saldırısında Ölü Sayısı 143'e Yükseldi

    Rusya Acil Durumlar Bakanlığı'nın yayımladığı listede, Moskova'nın banliyösündeki bir konser salonunda gerçekleşen terör saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısı 143'e yükseldi.

  • Standart Altının Kilogram Fiyatı 2 Milyon 416 Bin Liraya Çıktı
    16:43 Standart Altının Kilogram Fiyatı 2 Milyon 416 Bin Liraya Çıktı

    Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası'nda (KMKTP) standart altının kilogram fiyatı 2 milyon 416 bin liraya yükseldi. Altın piyasasında en düşük 2 milyon 264 bin lira, en yüksek 2 milyon 420 bin lira olan standart altının kilogram fiyatı, gün sonunda yüzde 0,3 artarak 2 milyon 416 bin lira oldu. KMKTP'de altın işlem hacmi 2 milyar 416 milyon 736 bin 884,50 lira olarak gerçekleşti. Altın borsasında bugün en fazla işlem yapan kurumlar arasında Kuveyt Türk Katılım Bankası, Türkiye İş Bankası, Ahlatcı Metal Rafineri, Uğuras Kıymetli Madenler ve Ziraat Bankası yer aldı.

  • Diyarbakır Anneleri, HDP İl Binası Önünde Oturma Eylemini Sürdürüyor
    16:43 Diyarbakır Anneleri, HDP İl Binası Önünde Oturma Eylemini Sürdürüyor

    Diyarbakır anneleri, dağa kaçırılan çocukları için eski HDP il binası önündeki oturma eylemini 1669'uncu gününde sürdürüyor. Ellerinde çocuklarının fotoğrafıyla bekleyişini sürdüren anneler, evlatlarını almadan gitmeyeceklerini ve eylemlerinden vazgeçmeyeceklerini belirtiyor.

  • CHP'li Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel Belevi'de Miting Yaptı
    16:43 CHP'li Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel Belevi'de Miting Yaptı

    Yeni dönemde tekrar aday gösterilen CHP'li Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, Belevi'de miting yaptı. Sengel, "5 yıl boyunca elimizden geldiğince çaba sarf ettik. Az konuştuk, çok çalıştık. Biz yine az konuşmaya, çok çalışmaya devam edeceğiz. Pazar günü hepinize emanetiz" dedi.

  • Samsun'da uyuşturucu ticaretinden gözaltına alınan 1 kişi tutuklandı
    16:41 Samsun'da uyuşturucu ticaretinden gözaltına alınan 1 kişi tutuklandı

    Samsun'da uyuşturucu ticareti yaptığı tespit edilen bir kişi, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Samsun Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, yapılan operasyonda sentetik ecza, metamfetamin ve uyuşturucu madde ticaretinden elde edildiği değerlendirilen para ele geçirdi. İfadesi alınan diğer şüpheliler serbest bırakıldı.

  • Sapanca Gölü'nde Yakıt Sızıntısı Sonrası Temizlik Çalışmaları Sürüyor
    16:40 Sapanca Gölü'nde Yakıt Sızıntısı Sonrası Temizlik Çalışmaları Sürüyor

    Kocaeli'de petrol boru hattına müdahale sonucu yaşanan yakıt sızıntısı nedeniyle kirliliğin oluştuğu Sapanca Gölü'nde temizlik çalışmaları sürüyor. Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) ekipleri, göldeki kirliliği temizlemek için çalışmalara başladı. Yakıtın gölden ve dere yatağından tamamen bertaraf edilmesi için hızlı bir şekilde müdahale edildiği belirtilirken, içme suyu kanallarının güvenliği sağlandı ve vatandaşların içme suyu konusunda endişelenmemesi gerektiği vurgulandı.

  • CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda 'para sayma' görüntüleri soruşturması
    16:40 CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda 'para sayma' görüntüleri soruşturması

    CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda çekildiği öne sürülen 'para sayma' görüntülerine ilişkin soruşturma kapsamında Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin'in ifadesi ortaya çıktı. Keskin, bağış kampanyası ve paranın harcanmasıyla ilgili sorumluluğun CHP İstanbul İl Başkanlığına ait olduğunu belirtti.

  • Kırıkkale İl Su Kurulu Toplantısı Küresel Isınma ve Su Kaynakları Konularını Görüştü
    16:39 Kırıkkale İl Su Kurulu Toplantısı Küresel Isınma ve Su Kaynakları Konularını Görüştü

    Kırıkkale İl Su Kurulu Toplantısı, Vali Mehmet Makas başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda, küresel ısınma ve su kaynakları konuları ele alındı. Vali Makas, küresel ısınmanın bir problem olduğunu belirterek, dua ederek küresel ısınmanın tersine dönmesini temenni etti. Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Satuk Buğra Fındık ise iklim değişikliğinin su kaynaklarına etkisini anlattı ve önümüzdeki yıllarda su kaynaklarında yüzde 25 bir azalma öngörüldüğünü ifade etti. Toplantıda alınan kararlar bir üst merciye iletilmek üzere kaydedildi.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kocaeli'de Slogan Karşısında Şaşkınlık Yaşadı
    16:38 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kocaeli'de Slogan Karşısında Şaşkınlık Yaşadı

    Seçim çalışmaları kapsamında Kocaeli'de vatandaşlara hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, alandaki bir grubun "Muhsin başkan" şeklinde sloganlar atması üzerine "Nereden çıktı bu?" diyerek şaşkınlığını dile getirdi.


Advertisement