Gaün'de Cinsiyet Eşitliği Paneli - Son Dakika
Güncel

Gaün'de Cinsiyet Eşitliği Paneli

Gaün\'de Cinsiyet Eşitliği Paneli

Gaziantep Üniversitesi’nde GAÜN Göç Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. M. Nuri Gültekin’in modaretörlüğünü yaptığı “Toplumsal Cinsiyet eşitliği Hukuk ve İstihdam” adlı panel düzenlendi.

10.12.2018 12:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gaziantep Üniversitesi'nde GAÜN Göç Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. M. Nuri Gültekin'in modaretörlüğünü yaptığı "Toplumsal Cinsiyet eşitliği Hukuk ve İstihdam" adlı panel düzenlendi.

Üniversitenin Fen Edebiyat Fakültesi Ömer Asım Aksoy Konferans Salonunda gerçekleştirilen panele, Prof. Dr. Gülriz Uygur, Dr. Öğr. Üyesi Hakan Cindemir, Dr. Öğr. Üyesi Özgür Başyiğit, Arş. Gör. Dr. Olcay Karacan panelist olarak katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan GAÜN Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, kadının toplumda yok sayıldığı anda o toplumun yok olmaya mahkum olduğunu belirtti. Prof. Dr. Gür, medeniyet algısı içerisinde bütün toplumlarda kadınların gerekli konumlara yerleştirildiği ve toplumların öncülüğü yaptığı takdirde o toplumların her zaman geliştiğini söyledi. Rektör Gür, "Neslimizi yetiştirmenin başında anne ve baba vardır. Toplumda yok sayılmış bir anne veya kadın faydalı olamaz. Toplumların teknolojik ve bilimsel olarak gelişmeleri eğer medeniyet algılarını iyi inşa etmezlerse kadın üzerindeki hakimiyet alanı maalesef ortadan kalkar. Teknolojik ve bilimsel olarak gelişmiş kabul ettiğimiz batı dünyasında kadına şiddettin olmaması gerekiyor ama daha çok görülüyor. Bir toplumda etik, ahlak ve erdem yerleşmemişse insanların ruhunda kanunlarla yaptırımların bir anlamı yok. Zenginlik sadece yapılan şiddettin üstünü daha fazla örtebiliyor. Eğer vicdan ve ruhta eşit paylaşımcılık yok ise hiçbir kanun sizi durduramaz" dedi.

Panelin açılışında konuşan GAÜN Göç Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. M. Nuri Gültekin, Birleşmiş Milletlere bağlı kurum ve kuruluşlarca her yıl "25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü"nden "10 Aralık İnsan Hakları Günü"ne kadarki 16 günlük farkındalık programın ilkini "Toplumsal Cinsiyet eşitliği: Hukuk ve İstahdam" adlı panelle başlattıklarını belirterek, kadına yönelik şiddet konusunu çok önemsediklerini söyledi.

"Hukuk Karşısında Kadına Yönelik Şiddet" konusunda bilgi veren Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülriz Uygur, kadına şiddet konusunda ülkede yeterli sayıda kanun ve hukuki düzenlemenin olduğunu söyledi. Prof. Dr. Uygur, "Kanunların tam olarak uygulanmasıyla ilgili bazı problemleri yaşadığımız söylenebilir. Kanunları tam olarak uyguladığımızda ve kadınaşiddet konusunda samimi olarak inandığımızda bu problem çözülecektir. Kadına şiddet konusunda temelde tam olarak ciddi bir mücadelenin olması ve toplumsal cinsiyet eğitimi ve farkındalığın yerleşmesi gerekmektedir.Şiddetle mücadele için hukuk kurallarımız bakımından büyük çapta bir eksiklik yok, çok az eksikliklerimiz var, bunlar için de gerekli çalışmalar yapılıyor" şeklinde konuştu.

Uygur, kadına şiddet konusunun sadece Türkiye'nin değil bütün dünyanın problemi olduğunu söyledi.

GAÜN Dr. Öğr. Üyesi Hakan Cindemir de "Kadın Çalışanlara Yönelik Ayrımcılık Kaynaklı Uyuşmazlıklara Dair Hukuki Çözüm Yolları" konusunda sunum yaparak, "Kadın erkek eşitliğinin sağlanması ve kadın haklarının korunması yalnızca günümüze ilişkin bir sorun değildir. İnsanlık varolduğundan beri bu tartışma devam etmektedir. Söz konusu sorunun önüne geçilmesini sağlayacak en önemli adım hiç kuşkusuz kadını meta olarak gören yaklaşıma son verilmesi olacaktır. Bunu sağlamak üzere kadınlara yönelik ayrımcılığı engellemek üzere mevzuatımızda ayrımcılık yasağı düzenlenmiş ve buna uygun olarak dört aya kadar ücret tutarında eşit işlem tazminatı hükme bağlanmıştır. Her ne kadar söz konusu düzenleme ilerici bir adım gibi görülebilirse de ilgili düzenlemedeki ispat mükellefiyetinin kadın işçiye ait olmasının önemli bir sorun olduğunu belirtmekte fayda vardır. Dolayısıyla Türk Ceza Kanunu'ndaki özel hükümlerle birlikte değerlendirildiğinde ve kadınlara yönelik ayrımcılığın suç boyutu olduğu da dikkate alındığında kadın haklarının korunması anlamında önemli bir gelişme sağlandığı söylenebilecektir" ifadelerini kullandı.

GAÜN Dr. Öğr. Üyesi Özgür Başyiğit, kadın haklarının korunması esası kapsamında istihdam piyasasındaki rolün genişletilmesinin önemine dikkat çekti. Dr. Öğr. Üyesi Başyiğit, "Halihazırda kadınların çalışma hayatına yönelik olarak gerek işveren ve gerek çalışan düzeyinde katılımlarının sınırlı olması kadın haklarının korunması ve kadın erkek eşitliğinin sağlanmasının yanı sıra temel ekonomik yapı açısından da sakıncalara neden olmaktadır. Bunun doğal sonucu olarak kadınları yalnızca anne yahut eş rolü ile sınırlayan yaklaşımlara son verilmesi ve kadınların çalışma hayatına katılımlarını teşvik edici düzenlemelerin genişletilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu kapsamda kadın haklarının korunması anlamında gösterilen çabalara ivme kazandırıcı yasal düzenlemelerin sağlayacağı katkılar yadsınamaz. Cumhurbaşkanlığı makamının özverili ve çağın ilerisindeki çalışma ve düzenlemelerinin toplumsal karşılığını bulacağına kuşku yoktur. Bunun doğal sonucu olarak da modern, aktif ve üreten kadın kimliğine erişmek mümkün hale gelecektir" ifadelerine yer verdi.

"Cinsel taciz ve saldırı nedir? Üniversitelerde neler yapılabilir?" konusuna değinen Çukurova Üniversitesi Arş. Gör. Olcay Karacan ise "Yüksek Öğretim Kurumu'nun bu konuda uygulaması var. İnsanlar daha eşitçi ilişkiler kurarak bu sorun çözülebilir. Bu bir saldırganlık sorunu değil eşitsizlikle ilgilidir. Üniversitelerde bu tarz olayların olmaması için daha eşitçi olunması gerekir. Bu problem hep vardı ancak insanlar susuyordu şuan görünür kılınıyor ve öğrenciler daha rahat dile getiriyor. Toplum bu problemin masumiyet kodlarını uyduğu ölçüde bilincinde, belli kodların dışına çıktığı zaman mağdura yükleme ve suçlama eğiliminde. Belli dayatmalarla bu problem çözülmez" dedi.

Gaziantep Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Hülya Arslan Erol, kadına şiddet, günümüz dünyasında hepimizi ilgilendiren bir konu olduğunun altını çizdi. Hülya Erol, hayatın her döneminde bir şekilde şiddetle karşılaşıldığını ve bu konunun ne bir din ile ne de bir yaş grubu ile bağdaştırmadığını vurgulayarak, şiddet konusunun kulak ardı edilemeyecek bir konu olduğunu söyledi. Erol, "Kadına ve çocuğu karşı şiddet denildiği zaman daha güçlü olanın güçsüze karşı gücünü gösterme şekli olarak görülüyor. Şiddeti ne toplumsal yapıyla, ne dinle, ne de yaş gurubuyla bağdaştırmıyorum. Bu biraz insan psikolojik alt yapısı, kendi kişilik özellikleriyle ilgili. Kadınların hem kendileri, hem de çocukları adına şiddet sürecinde daha dik durması ve karşılaşılan şiddeti de çok açık bir şekilde duyurulmasını sağlaması noktasında güçlü olması gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.

Panelin açılışında konuşan Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Koruma Müdürü Nora Ochieng, dünya genelinde her üç kadından birinin toplumsal cinsiyete dayalı şiddete maruz kaldığını, değişim zamanının bugün, şuan ve burası olduğunu belirterek, bu yılki temanın "İş Dünyasında Toplumsal Cinsiyete Dayalı Şiddeti Sonlandırmak" olduğunu söyledi. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Gaün'de Cinsiyet Eşitliği Paneli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bitlis'te Uçkun Bitkisi Yetişiyor
    15:32 Bitlis'te Uçkun Bitkisi Yetişiyor

    Bitlis'in Güroymak ilçesinde yetişen ve yayla muzu olarak da bilinen uçkun bitkisi, pazarda satılmaya başlandı. Uçkun toplayanlar, bu bitkinin ilçedeki işsizler için bir umut kaynağı olduğunu belirtiyor. Uçkun, kanser, sarılık, şeker, tansiyon, mide rahatsızlıkları ve diyabet gibi hastalıklara iyi geldiği bilinen bir bitkidir.

  • Edirne Valiliği Semazen Grubu Üç Şerefeli Cami'de Sema Gösterisi Yaptı
    15:31 Edirne Valiliği Semazen Grubu Üç Şerefeli Cami'de Sema Gösterisi Yaptı

    Edirne'de lise öğrencilerinden oluşan Edirne Valiliği Semazen Grubu, Turizm Haftası kapsamında Üç Şerefeli Cami avlusunda sema gösterisi gerçekleştirdi. Gösteriyi cami cemaati izledi. Grup daha önce Bulgaristan ve Yunanistan'da da gösteri yapmıştı.

  • İznik'te define ararken hayatını kaybeden baba ve oğlu Gölcük'te toprağa verildi
    15:31 İznik'te define ararken hayatını kaybeden baba ve oğlu Gölcük'te toprağa verildi

    Bursa'nın İznik ilçesinde define aramak için girdikleri mağarada hayatını kaybeden baba ve oğlunun cenazeleri, Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde toprağa verildi. Tevfik (68) ve oğlu Okan Ö'nün (42) cenazeleri, İznik'ten yakınları tarafından alınarak Kavaklı Sanayi Camisi'ne getirildi. Cenazeler, öğle vakti kılınan namazın ardından İhsaniye Mezarlığı'nda defnedildi. Törene, Özdemir ailesi ve yakınları ile Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, AK Parti İlçe Başkanı Kemal Yavuz, CHP İlçe Başkanı Mehmet Uzuner ve vatandaşlar katıldı. Olay İznik ilçesi kırsal Gürmüzlü Mahallesi Karadere mevkisindeki mağaranın bulunduğu alana gelen Tevfik Ö. ve oğlu Okan Ö. ile İbrahim E'den (38) haber alamayan yakınlarının mahalle muhtarını araması üzerine bölgeye ekipler yönlendirilmişti. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Jandarma Arama Kurtarma, Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi Birimi, Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ekipleri, kayanın dibinden 5 metre derinlikte kazı yaparak mağaraya giren 3 kişinin cansız bedenlerine ulaşmıştı. Gazdan zehirlenerek öldükleri değerlendirilen 3 kişinin cesetleri, ekiplerin yaklaşık 2 saat süren çalışması sonucu mağaradan çıkarılmıştı.

  • Fenerbahçe Alagöz Holding Kadın Basketbol Takımı Başantrenörü Valerie Garnier: Muhteşem bir sezon yaşadık
    15:30 Fenerbahçe Alagöz Holding Kadın Basketbol Takımı Başantrenörü Valerie Garnier: Muhteşem bir sezon yaşadık

    Fenerbahçe Alagöz Holding Kadın Basketbol Takımı Başantrenörü Valerie Garnier, FIBA Süper Kupa, Türkiye Kupası, Avrupa Ligi şampiyonluğu ve ING Kadınlar Basketbol Süper Ligi şampiyonluğunu kazandıkları muhteşem bir sezon yaşadıklarını söyledi. Garnier, takımın hedeflere ulaşmak için birlikte hareket ettiğini ve Fenerbahçe'nin büyük bir aile olduğunu belirtti. Ayrıca, kazanılan kupaların kendisi için en özel sezon olduğunu ve önümüzdeki sezon planlamasında bazı değişiklikler olacağını ifade etti.

  • Zigana Tüneli'nde otomobil tünel duvarına çarpıp savruldu: 1 ölü
    15:30 Zigana Tüneli'nde otomobil tünel duvarına çarpıp savruldu: 1 ölü

    Gümüşhane'de Zigana Tüneli'nde meydana gelen kazada, otomobilin sürücüsü Salih Pelit hayatını kaybetti. Otomobil, tünel duvarına çarparak savruldu. Olay yerine sağlık, polis ve jandarma ekipleri sevk edildi. Yapılan müdahalenin ardından Pelit'in cansız bedeni Gümüşhane Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.

  • Mardin'de trafik kazası: 1 kişi yaralandı
    15:29 Mardin'de trafik kazası: 1 kişi yaralandı

    Mardin'de meydana gelen trafik kazasında, Ömerli-Yeşilli kara yolunda bir otomobil şarampole devrildi ve sürücü yaralandı. Olay yerine 112 Acil Sağlık ekipleri sevk edildi ve yaralı sürücü hastaneye kaldırıldı.

  • AKPM'de İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları görüşüldü
    15:29 AKPM'de İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları görüşüldü

    AKPM Genel Kurulu'nda İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları ele alındı. Türk delegasyonundan Dr. Mustafa Canbey, masum sivillerin haksız saldırılara maruz kaldığını belirtti. Canbey, çatışmaların başladığı tarihten bu yana binlerce insanın öldüğünü ve durumun küresel barışı tehdit ettiğini ifade etti. İsrail'in uluslararası hukuka uyması ve insani yardıma izin vermesi gerektiği vurgulandı.

  • Mardin Büyükşehir Belediyesi Mevsimlik Çiçeklendirme Çalışmalarına Devam Ediyor
    15:29 Mardin Büyükşehir Belediyesi Mevsimlik Çiçeklendirme Çalışmalarına Devam Ediyor

    Mardin Büyükşehir Belediyesi, şehrin giriş noktaları, cadde, orta refüj ve kavşaklarda mevsimlik çiçeklendirme çalışması yaparak kentin daha modern ve yaşanılabilir bir görünüm kazanmasını sağlıyor. Ayrıca, kent genelinde ve tüm ilçelerde 400 bin mevsimlik çiçek ekimi gerçekleştirilecek ve orta refüj, park ve bahçelerde yabani otlarla mücadele çalışmaları devam ediyor.

  • Kozluk ilçesinde öğrenciler için etkinlik düzenlendi
    15:28 Kozluk ilçesinde öğrenciler için etkinlik düzenlendi

    Kozluk İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kendine Gülümse Vakfı (KGV) arasında yürütülen 'Haydi Umutla Gülümse Projesi' kapsamında, 10 farklı okulda yaklaşık bin öğrenciye ağız ve diş sağlığı, sağlıklı beslenme ve öz bakım alışkanlıklarına yönelik etkinlik yapıldı. Etkinlikte, tiyatro oyunu sahnelendi ve öğrenciler eğlenceli zaman geçirdi.

  • Yurdun İç ve Batı Kesimlerinde Kuvvetli Fırtına Uyarısı
    15:26 Yurdun İç ve Batı Kesimlerinde Kuvvetli Fırtına Uyarısı

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü, bu gece yurdun iç ve batı kesimlerinde kuvvetli fırtına, Marmara ile Kıyı ve Güney Ege'de yerel kuvvetli yağış uyarısı yaptı. Ankara Valiliği de kuvvetli fırtına uyarısında bulunarak vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.


Advertisement