Gayrimüslimlerin Tüzel Kişilikleri: Sorunlar ve Haklar - Son Dakika
Güncel

Gayrimüslimlerin Tüzel Kişilikleri: Sorunlar ve Haklar

Gayrimüslimlerin Tüzel Kişilikleri: Sorunlar ve Haklar

Laki Vingas "Yapısal reformlarını tamamlayamamış olan toplumların gelecek garantisi yoktur hatta gelecekleri meçhuldür" dedi.

31.01.2014 11:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde düzenlenen "Gayrimüslimlerin Tüzel Kişilikleri: Sorunlar ve Haklar" başlıklı konferansta Cemaat Vakıfları Temsilcisi Laki Vingas "Yapısal reformlarını tamamlayamamış olan toplumların gelecek garantisi yoktur hatta gelecekleri meçhuldür" dedi.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi ile Cemaat Vakıfları Temsilci Ofisi işbirliği ve Avrupa Konseyi Venedik Komisyonu'nun katkılarıyla düzenlenen "Gayrimüslimlerin Tüzel Kişilikleri: Sorunlar ve Haklar" başlıklı konferansta cemaat temsilcileri, akademisyenler, hukukçular, tarihçiler bir araya geldi.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü'nde düzenlenen konferans, Cemaat Vakıfları Temsilcisi Laki Vingas, İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turgut Tarhanlı ve AB Bakan Yardımcısı Dr. Alaattin Büyükkaya'nın açılış konuşmaları ile başladı.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turgut Tarhanlı yaptığı konuşmada düşünce, vicdan ve din özgürlüğünün önemine dikkat çekerek uluslararası insan hakları hukukunun ilgili maddelerini hatırlattı. Tarhanlı "Bu özgürlük bireysel bir hakkı ortaya koyar fakat insan hakları hukuku bakımından, münhasıran (yalnız) bu şekilde kullanılacak bir özgürlük alanını da ifade etmez. Bu nedenle, uluslararası insan hakları antlaşmalarının ilgili hükümlerinde de yer verildiği gibi, bu bağlamda söz konusu olan 'tek başına veya başkalarıyla birlikte topluca' kullanılabilecek bir hak alanıdır" dedi. Prof.Dr. Turgut Tarhanlı AİHM'nin içtihadını hatırlatarak "Özgürlüğün bu karakterini dikkate alarak, 'tüzel kişilik' ya da 'örgütlenme özgürlüğü' ile 'düşünce, vicdan ve din özgürlüğü' arasında bir bağ kurulması mümkündür. Hatta bu durum söz konusu özgürlük alanının korunması bakımından elzemdir" dedi.

Konferans dizisinin ilkinin geçtiğimiz sene düzenlendiğini belirten Cemaat Vakıfları Temsilcisi Laki Vingas, tüzel kişilik eksikliğinin birçok sorunu da beraberinde getirdiğini vurguladı. Vingas "Tüzel kişilik eksikliğini ve dolayısıyla 91 yıl boyunca oluşan belirsizlikleri gidermek onların temel hakkı olan örgütlenme özgürlüğü ve yaşama özgürlüğüyle mütenasiptir. Yapısal reformlarını tamamlayamamış olan toplumların gelecek garantisi yoktur hatta gelecekleri meçhuldür" dedi.

AB Bakan Yardımcısı Dr. Alaattin Büyükkaya da toplantıdan çıkacak sonuçların çözüme büyük ölçüde yardımcı olacağını belirtti. Büyükkaya "Eğer inanan insanlarsak bu inancımızı sadece kendimiz için değil, Allah'ın yarattığı diğer insanlar ve diğer inanç sistemleri için de kullanmalıyız. Bunları da dile getirmeliyiz. Yanlışlıkları söylemeliyiz. O zaman adil oluruz" dedi.

Konferans "Gayrimüslim Cemaatler: Tarih, Toplum Ve Hukuk", "Azınlık Politikaları Işığında Tüzel Kişiliğin Önemi", "Uygulamada Hukuk Ve Politika" ve "Gayrimüslim Tüzel Kişilikler Ve Hukuk" başlıklı dört oturumla gerçekleştirildi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Gayrimüslimlerin Tüzel Kişilikleri: Sorunlar ve Haklar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement